100 vodećih hrvatskih restorana

In HoReCa
100 vodećih hrvatskih restorana

27. tiskovno i on-line hrvatsko i englesko izdanje knjige Restaurant Croatica “100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2022/23”, u izdanju Abisal biblioteka Gastronaut, je svečano promovirano 29. rujna 2022> na Botelu Marina u Rijeci.

100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica je projekt poticaja kvalitete u ugostiteljstvu kroz godišnje izbore vodećih i izdavanje knjige o tim restoranima. U prvoj godini projekta 1995., istraživanjem je bilo obuhvaćeno 700 restorana, dok se 2021. godine ta brojka popela na 2400 restorana. Dio glasovanja se proveo preko portala www.gastronaut.hr, a paralelno su glasovali ugostitelji uz preporuku kolega koji su njima uzor te ispunili upitnike s detaljnim opisom svoje ponude i usluge.

Konačnu riječ nakon pregleda svih materijala dao je Časni odbor projekta koji i proglasio novu listu 100 vodećih prezentiranih u knjizi i vodiču Restaurant Croatica: “100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2022/22“.

Tijekom 27 godina projekta među Restaurant Croatica je uvršteno ukupno 506 restorana, a titulu je svih 27 godina obranilo 6 restorana. To su Bevanda Opatija, Nautika Dubrovnik, Rivica Njivice, Stari Puntjar Zagreb, Vila Neretva Metković i Zlatna ribica Šibenik Brodarica.

Restorani su u knjizi prezentirani tekstom, fotografijom i receptima kućnih specijaliteta te informacijama što u njihovoj okolici vrijedi vidjeti i doživjeti. Uz restorane koji su izabrani među 100 vodećih, u knjizi se predstavljaju i kvalitetni i vrhunski proizvodi koji se mogu naći na stolu te odredišta sa svojim gastronomskim i enološkim posebnostima.

restorani2Knjiga je podijeljena u 6 cjelina: Istru i Kvarner; Dalmaciju; Gorski kotar, Liku, Karlovac i okolicu, Moslavinu i Banovinu; Zagreb i okolicu; Zagorje, Međimurje i Podravinu te Slavoniju i Baranju. Uvodni tekst u svaku regiju donosi i preporuku na karakteristične specijalitete, sorte vina te gastronomska i enološka događanja.

Među receptima restorana, u novom izdanju knjige našli su se i: Tartari od tune i jadranskih kozica, Pšenica s dimljenim plodovima mora, Orzo Kažerma, Janjeće tripice, Soparnik, Brački vitalac, Gračanski lonček, Palačinke od heljde, brojne delicije s morskim i slatkovodnim ribama, mekušcima, mesnim adutima te recepti za slastice – Čokoladna torta s maslinovim uljem, Skradinska torta, Torta od mrkve, Torta od ljute naranče, Taške s pekmezom, Mousse od bučinog ulja…

Ove godine su jedna od tema knjige i vrhunska maslinova ulja u gastronomiji. Sommelierka za maslinova ulja Marina Selak, vodi od Istre do Dalmacije kroz sorte maslina i značajke sortnih ulja te daje preporuke za njihovo slaganje s gastronomskim specijalitetima, degustiranje i čuvanje.

Restorani predstavljeni u knjizi su i nositelji titule Restaurant Croatica 2021, a uz plakete dobili su i naljepnicu Restaurant Croatica s QR kodom koji vodi na on-line izdanja knjige na hrvatskom i engleskom jeziku.

Voditeljica projekta i urednica izdanja je prof. Karin Mimica, a pokrenula ga je 1995. godine u suradnji s tadašnjim Hrvatskim gospodarskim forumom. Tehničku stranu projekta i designe izdanja potpisuje Vlatko Ignatoski.

Tiskano izdanje je distribuirano na ova prodajna mjesta, a možete ga naručiti i on-line kod izdavača.

Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Marko Čolić, Rino Gropuzzo, Voljen Grbac

You may also read!

wallstreet

Svjetske burze porasle, Fed najavio usporavanje tempa povećanja kamata

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, što se ponajviše zahvaljuje porukama iz američke središnje banke da

Read More...
pravo na isključenje

Ipak u zakon pravo na isključenje

Jednosmjesečno e-savjetovanje sa javnošću o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu završilo je 11. kolovoza

Read More...
The Banker proglasio Erste banku najboljom bankom u Hrvatskoj

The Banker proglasio Erste banku najboljom bankom u Hrvatskoj

Na svečanoj dodjeli nagrada, koja se 1. prosinca 2022. održala u Londonu, ugledni međunarodni časopis iz grupe Financial Timesa

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design