18 milijuna kuna za rekonstrukciju farme junadi

In Financije i gospodarstvo
18 milijuna kuna za rekonstrukciju farme junadi Šumbar

PPK karlovačka mesna industrija svečano je obilježila završetak 18 milijuna kuna vrijedne investicije u farmu junadi Šumbar u Rečici, provedene s ciljem kvalitetnijeg poslovanja i dobrobiti životinja. U sklopu investicije realiziran je projekt ekološki prihvatljivog zbrinjavanja i smanjenja štetnog utjecaja stajskog gnoja na okoliš, a također su zamijenjena krovišta i vrata na objektima za držanje junadi. Naime, djelatnost PPK karlovačke mesne industrije, jedne od vodećih mesnih industrija u Hrvatskoj i regiji, uz proizvodnju i preradu mesa obuhvaća vlastiti uzgoj junadi na farmi Šumbar, čiji je godišnji kapacitet 1.500 grla.

Novouređenu farmu Šumbar obišli su Damir Jelić, župan Karlovačke županije, Krešimir Ivančić, pomoćnik ministra poljoprivrede, Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca, prof. dr. sc. Miljenko Konjačić, predstojnik Zavoda za specijalno stočarstvo Agronomskog fakulteta i Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK d. d.

Ekološki održiva farma
Projekt je sufinanciran iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. kroz Mjeru M04 „Ulaganja u fizičku imovinu”, bespovratnim sredstvima u iznosu oko 14 milijuna kuna. „Projektom rekonstrukcije izgrađene su nove sabirne jame, ugrađena je nova oprema separatorskog postrojenja, uređene su lagune i postavljena je EPDM folija koja osigurava nepropusnost laguna. Navedenim ulaganjem osiguran je zahtjev Akcijskog programa zaštite voda od onečišćenja uzrokovanog nitratima poljoprivrednog podrijetla. Osim toga, nabavljeni su utovarivači stajskog gnoja, cisterne s deponatorima kako bi se gnojnica inkorporirala u poljoprivredno tlo, prikolicama za odvoz stajskog gnoja koje onemogućuju njegovo rasipanje po prometnicama, mikserom za gnojnicu, pumpama i drugom opremom“, pojasnio je doc. dr. sc. Miljenko Konjačić, autor tehničko-tehnološkog elaborata farme Šumbar.

Najavljeno širenje kapaciteta
Predsjednik Uprave PPK karlovačke mesne industrije Igor Miljak naglasio je da ovaj projekt bio tek prvi korak prema ostvarenju ciljeva koji se odnose na vlastiti uzgoj junadi. „Plan nam je razvijati primarnu proizvodnju u svrhu osiguravanja što više kvalitetne domaće sirovine za naše proizvode, a ovaj je projekt bio ključan preduvjet za proširenje uzgojnih kapaciteta koje planiramo u bliskoj budućnosti. Do kraja iduće godine cilj nam je udvostručiti kapacitet junadi na farmi Šumbar, ali i na ostalim farmama junadi u sustavu Grupe Pivac. Sadašnji kapacitet naših farmi u okolici Karlovca i Pitomače te farmi naših kooperanata iznosi 7.500 grla, a širenjem kapaciteta ovih i otvaranjem nove farme u okolici Pisarovine planiramo doći do 15.000 junadi godišnje. Time bismo ostvarili samodostatnost, odnosno zadovoljili cjelokupne potrebe za junećim mesom, i to ne samo na razini PPK, već svih tvrtki u sustavu Grupe Pivac“, naglasio je Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK karlovačke mesne industrije.

Doprinos gospodarskom razvoju
Damir Jelić, župan Karlovačke županije istaknuo je kako su ovakvi projekti ključni za uspješnost čitave lokalne zajednice. „Uz stabilne tvrtke kao što su PPK i cijela Grupa Pivac koje kontinuirano ulažu u razvoj znanosti i primjenu najnovijih tehnologija u proizvodnju, Ministarstvo koje potiče razvoj domaće poljoprivrede te Grad Karlovac i Karlovačku županiju uspješnost suradnje je zajamčena. Ovakvi projekti od iznimnog su značaja za lokalnu zajednicu, jer oni omogućuju sigurna radna mjesta i nova zapošljavanja što u konačnici znači i ostanak ljudi u ovom kraju“, naglasio je Jelić.

Krešimir Ivančić, pomoćnik ministra poljoprivrede, zaključio je da investicije poput ove potvrđuju vrijednost Zajedničke poljoprivredne politike i dobrobiti koje ona čini u ruralnim područjima Republike Hrvatske. „Ne samo kroz poboljšanje uvjeta proizvodnje i smanjenje troškova, već i dostizanje značajnih standarda u pogledu zaštite okoliša, zapošljavanje te u konačnici utjecaj na gospodarstvo Karlovačke županije i cijele RH. Zbog ovakvih primjera trudit ćemo se da novca iz EU blagajne u budućem razdoblju bude još i više“, poručio je Ivančić.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić osvrnuo se na važnost PPK karlovačke mesne industrije u gospodarskoj slici grada. „Grad Karlovac podržava svaku investiciju koja stvara prostor za otvaranje novih radnih mjesta. Pozdravljamo uspješno poslovanje PPK karlovačke mesne industrije, koja definitivno doprinosi gospodarskom razvoju grada Karlovca“, izjavio je prilikom otvorenja gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

You may also read!

Intesa-Sanpaolo

Intesa Sanpaolo prva strana banka koja će pružati usluge upravljanja imovinom u Kini putem vlastitog supsidijara u 100 postotnom vlasništvu

ishođenjem dozvole za distribuciju udjela u fondovima završena je pilot faza te YI TSAI počinje djelovati u punom

Read More...
Radoš

Ulaganje u informacijsku sigurnost višestruko se isplati

„Pokušaji kibernetičkih napada događaju se svaki dan. Krajem 2016. godine tvrtke su bile žrtve napada ransomwarea svakih 40 sekundi,

Read More...
IDA20god

Finale Start-up akademije održano je u sklopu drugog dana obilježavanja 20 godina Istarske razvojne agencije u Rovinju

Drugi dan trodnevne svečanosti obilježavanja 20 godina IDA-e, 11. prosinca 2019. godine, obuhvatio je programe tijekom cijelog dana. Jutro

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.