2021. godina izazov za zdrava i sigurna radna mjesta

In Zdravlje
2021

Pandemija bolesti COVID-19 dovela je do brojnih promjena u životnom i radnom okruženju, a time i izazova za sigurnost i očuvanje zdravlja.

U godini najvećih iskušenja prilagodba radnih mjesta i rad od kuće uvjetovali su rad u posebnim uvjetima. Pored dodatnih mjere zaštite, pred poslodavcima i radnicima postavljena je zadaća zadržanja visokih standarda sigurnosti i zdravlja radne populacije, a time i zaštite njihovih obitelji.

Uz informiranje i provedbu cijepljenja što šire populacije,primjena stečenih znanja i navika ,odgovoran pristup i zajednički rad na prevenciji očekuju nas i u narednom razdoblju.

U 2021. godini očekuje se oblikovanje i donošenje a zatim i provedba Strateškog okvira EU za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu 2021.- 2027. Istovremeno, zadaća je Republike Hrvatske donijeti Nacionalni plan zaštite na radu (zaštite zdravlja i sigurnosti na radu) 2021.- 2027., i Nacionalnu strategiju zaštite mentalnog zdravlja za razdoblje 2021.-2027. koje je sastavni dio i zaštita mentalnog zdravlja na radu, koji dokumenti trebaju biti sastavni dio Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine.

Navedeni strateški dokumenti za novo razdoblje važni su za digitalno desetljeće EU-a, zeleni plan i za instrument Next Generation EU, i trebaju pružiti dodanu vrijednost u stvaranju sigurnijih, zdravijih i održivijih radnih mjesta za dobrobit cijelog društva.

Zaštita na radu, odnosno zdravlje i sigurnost na radu multidicplinarno je područje,koje iziskuje kontinuirano praćenje i primjenu Zakona i brojnih posebnih propisa, a u okviru Akademije sigurnosti i Kluba sigurnosti, poslodavcima, rukovoditeljima i ovlaštenicima, stručnjacima zaštite na radu i radničkim predstavnicima pruža se mogućnost razmjene aktualnih informacija, znanja i primjera dobre prakse.

Učinkovita organizacija i provedba mjera zaštite na radu u svakoj radnoj sredini konkretan je doprinos smanjivanju izostanaka s rada zbog bolovanja, povećanju konkurentnosti i produktivnosti, a time i potvrda društvene odgovornosti svakog poslodavca.

Sve navedeno dovoljna je motivacija da se predstojeća 2021.godina posveti uspostavljanju i jačanju kulture sprječavanja rizika na radnim mjestima i osvješćivanju najšire javnosti o značaju zdravog i sigurnog radnog okruženja.

Vitomir Begović

You may also read!

Konzumova inovativna izložba „Poruke iz šume“ naglasak stavlja na važnost smanjenja količine plastičnog otpada

Konzumova inovativna izložba „Poruke iz šume“ naglasak stavlja na važnost smanjenja količine plastičnog otpada

Ella Dvornik, Nevena Rendeli i Saša Lozar prošetali neobičnom šumom u Super Konzumu Radnička Konzumova inovativna izložba „Poruke iz šume“

Read More...
Kaufland

Sjedište Kauflanda trajno na Donjim Sveticama, preko puta grade trgovinu

Kupovinom zgrade u kojoj ima sjedište i izgradnjom velike trgovine odmah nasuprot, Kaufland planira aktivno sudjelovati u pozitivnom razvoju

Read More...
Juicy

Stanić Beverages uložio 10 598 000 kuna u tvornicu Juicy sokova

Gordan Grlić Radman i Dragan Čović posjetili nove pogone u tvornici Juicy sokova i s odobravanjem prihvatili nove investicije. Hrvatska

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.