61 mjesec rasta industrijske proizvodnje EU

In Financije i gospodarstvo
industrija

Prema kalendarski prilagođenim podacima statističkog ureda Eurostat, industrijska je proizvodnja u rujnu ove godine na razini EU (podaci za Belgiju, Cipar i Austriju nisu dostupni) bila 1,1% veća (u Hrvatskoj 2,6% manja) u odnosu na isti mjesec 2017. godine. Tim rastom nastavljen je uzlazni godišnji trend industrijske proizvodnje EU koji kontinuirano traje od rujna 2013. godine, odnosno u tom je razdoblju samo jednom zabilježena stagnacija (u studenome 2014. godine) industrijske proizvodnje.

Na pozitivan trend industrijske proizvodnje EU u promatranom razdoblju povoljno su utjecale domaća (potrošnja kućanstva, države i investicije) i inozemna potražnja (robni izvoz). Robni izvoz na razini EU realno je bio 29,3% veći u prošloj godini od onog iz 2008. godine, a osobna potrošnja je bila 6,3% veća, dok su investicije u fiksni kapital bile 1,2% manje, što znači da je i u EU, kao i u Hrvatskoj, dinamika rasta domaće potražnje sporija u odnosu na dinamiku rasta inozemne potražnje.

Prema dostupnim podacima (za 25 od ukupno 28 zemalja), rujanski rast industrijske proizvodnje na razini EU strukturno je rezultat zabilježenoga povećanja proizvodnje u 14 zemalja, dok je u ostalih 11 (Bugarska, Grčka, Španjolska, Francuska, Hrvatska, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Portugal i Ujedinjena Kraljevina) zabilježen pad.

U prvih devet mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja EU u prosjeku bila 2,2% veća (u Hrvatskoj 0,2% manja) u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, što predstavlja usporavanje dinamike rasta industrijske proizvodnje u odnosu na početak ove godine kada je rast iznosio 3,2%. No unatoč tome, sama razina industrijske proizvodnje EU u prošloj je godini bila veća (za 0,5%) u odnosu na onu iz 2008. godine, a ako se na razini cijele ove godine zadrži trenutna dinamika rasta (2,2%), razina proizvodnje prestignut će onu iz rekordne 2007. godine.

You may also read!

Kongres poduzetnica 2019

Četvrti po redu Kongres poduzetnica Hrvatske i regije okupit će više od 500 vlasnica tvrtki i obrta u hrvatskom glavnom gradu 08. 03. 2019.

Pripreme za četvrti po redu Kongres poduzetnica, koji će se kao najveće okupljanje žena u biznisu jugoistočne Europe održati

Read More...
perutnina-ptuj

Ukrajinskom MHP-u odobreno preuzimanje Perutnine Ptuj

Slovenska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AVK) dala je suglasnost ukrajinskom holdingu MHP za preuzimanje Perutnine Ptuj te više

Read More...
konferencija hub

– Održana konferencija o poticanju suradnje između poslovnog i znanstvenog sektora

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore i njemačkog partnera Steinbeis 2i GmbH, jučer je u Zagrebu, održana konferencija i radionica

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.