65 slavonskih poduzetnica želi bolju perspektivu

In Regionalni razvoj
1-65 poduzetnica

Ukupno 65 poduzetnica iz sedam manje razvijenih županija, predstavilo je prošloga vikenda u Daruvaru svoje proizvode koje će u ovoj i idućoj godini dalje razvijati uz mentorstvo stručnjaka u sklopu projekta „Ženska perspektiva“.

Regionalni projekt „Ženska perspektiva“ pokrenut je kako bi se poduzetnicama iz manje razvijenih područja Hrvatske omogućio kvalitetniji razvoj i jačanje njihovih poduzetničkih aktivnosti. Voditeljica projekta Dragica Karajić i predsjednik udruge za razvoj poduzetništva „PERSPEKTIVA“ Tomislav Lneniček prepoznali su potencijal slavonskih žena i njihovih proizvoda te im ovim projektom žele omogućiti veću vidljivost i bolju međusobnu povezanost.

„Iznimno mi je drago što danas predstavljamo 65 poduzetnica punih entuzijazma i pozitivne energije ponosnih na svoje zdrave proizvode i rukotvorine, koje su prepoznale korist za svoje usavršavanje kroz projekt.“, kaže Dragica Karajić. Tomislav Lneniček o odabranim poduzetnicama i početku rada s njima ističe: „Jačanje socijalnih i poduzetničkih vještina ne samo da čini njihovo poslovanje konkurentnijim i time doprinosi ukupnom gospodarskom razvoju, nego i jača te razvija demokratsko društvo kroz stvaranje financijski neovisnih žena poduzetnica“.

Odabrane poduzetnice dolaze iz sedam županija – Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske, Vukovarsko-srijemske, Bjelovarsko-bilogorske, Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke i Osječko-baranjske. Bave se poljoprivrednom proizvodnjom, različitim oblicima agroturizma, izradom rukotvorina te tradicionalnih suvenira i proizvoda korištenih u domaćinstvu, nastojeći na taj način očuvati hrvatsku gastronomsku tradiciju i kulturnu baštinu.

Na motivacijskoj radionici u Daruvaru poduzetnice su predstavile svoje proizvode, međusobno se upoznale i stvorile vrijedne kontakte, a imale su priliku i čuti savjete hrvatske stručnjakinje za životno mentorstvo Silvije Podoljak o osvješćivanju i pokretanju unutarnje snage i motivacije.

Marija Lahner iz Našica 25 godina bavi se izradom rukotvorina od komušine i zajedno s Marijom Kristek članica je Udruge Šuška koju vodi poduzetna i inovativna predsjednica Mirjana Eržić. Udruga povezuje kreativne i vješte poduzetnice, te im je cilj okupiti kooperante za uzgoj domaće sorte kukuruza koja bi se mljela u kukuruzno brašno, a njegova komušina, inače otpad, posebno je podatna za izradu rukotvorina. Za svoj obiteljski posao koji nastavlja njezina kćer, Marija Lahner kaže: „To je posao koji volim, ali problem nam je tržište, mi nemamo vremena izaći iz Našica jer se bavimo svojim radom, a da bismo mogle postići više, moramo prodati više te biti u mogućnosti zaposliti još mladih koji pokazuju interes i žele nastaviti zanat.“

Slavica Crnković iz Gornjeg Viduševca vješto i s velikom ljubavlju ugrađuje motive narodnih nošnji i vezova na haljine te druge odjevne predmete, čime čuva i prenosi kulturnu baštinu Banovine. „Od projekta očekujem podršku u boljem plasmanu proizvoda i bolju vidljivost bogatstva Banovine. Podržavam ovakav način umrežavanja žena poduzetnica jer smo se na isti način nedavno udružile i pokrenule Udrugu poduzetnica Banovine čija sam predsjednica“, ističe Slavica.

Iz Bjelovarsko-bilogorske županije u projekt je uključeno deset poduzetnica raznovrsnih proizvoda i prerađevina, pa tako Marija Knežić iz Slovinske Kovačice kaže: „Na našem se OPG-u bavimo uzgojem svinja, junadi i s urodom bilja na 60 hektara površine imamo zatvoren proizvodni ciklus. Tržište je teško, mi smo u sustavu PDV-a, mi se sami moramo izboriti za posao, ali nam je potrebno stručna pomoć i podrška, a to očekujem od ovoga projekta“.

Poduzetnica Ljiljana Kolarec iz Bapske bavi se poljoprivredom na obiteljskom gospodarstvu i aktivna je članica Udruge lovkinja uz također prisutne poduzetnice Maricu Grgić i Jasnu Kaluđer iz Vukovarsko-srijemske županije. „Želja mi je razviti bolju smještajnu i gastronomsku ponudu u Bapskoj oko čuvenog arheološkog nalazišta Gradec koje tek otkriva kulturu staru 6500 godina“ kaže Ljiljana koja se s tom vizijom uključila u projekt.

Projekt „Ženska perspektiva“ sada i službeno kreće u realizaciju, a odabrane sudionice uz brojna će se predavanja i nove vještine imati priliku upoznati i s uspješnim primjerima istarskih poduzetnica na studijskom putovanju u listopadu.

Veseli me posjeta istarskim poduzetnicama jer mislim da možemo puno naučiti iz njihovih primjera“ izjavila je Baranjka Julijana Seleši Novački, vlasnica 13 hektara vinograda, vinarije i buduće kušaone vina, pa dodaje „treba to sve uspjeti prodati“!

You may also read!

Osječajnik

Osječajnik u Supercaffeu nezaobilazno mjesto zagrebačkog Adventa

Franck je na terasi zagrebačkog kafića Story Supercaffé uz božićnu čajanku predstavio još jednu atraktivnu lokaciju ovogodišnjeg zagrebačkog Adventa

Read More...
dm

Tisuće građana podržalo dm-ovu donaciju namijenjenu za istraživanje raka prostate

U utorak, 11. prosinca dm je predao donaciju od 64.700 kuna Institutu Ruđer Bošković za istraživanje raka prostate. Donaciju

Read More...
agrokor

Agrokor – Realizirano gotovo 20 milijardi kuna prihoda i 1,7 milijardi kuna EBITDA

Objavljeno je 20. mjesečno izvješće o poslovanju 16 kompanija iz tri poslovna segmenta Agrokora - Maloprodaje i veleprodaje, Prehrane

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.