84 posto građana protiv rada trgovina nedjeljom

In Zaposlenost / plaće
shop

Velika većina građana Hrvatske, njih 84 posto ukinula bi ili ograničila rad trgovina nedjeljom da je odluka kojim slučajem u njihovim rukama,, pokazali su rezultati ankete koju je proveo portal MojPosao i u kojoj je sudjelovalo više od tri tisuće ispitanika.

Većina anketiranih, njih 84 posto, podržava ideju o ograničavanju rada nedjeljom, neovisno o tome traže li od njih poslodavci dolazak na posao i na taj, posljednji dan u tjednu.

Svoj stav pojašnjavaju riječima kako je ‘nedjelja dan za odmor i obitelj’ i postavljaju pitanje ‘zašto neradnu nedjelju omogućiti samo trgovcima? Istu stvar zaslužuju i ugostitelji i hotelijeri’.

S mogućim ograničavanjem rada na određeni broj nedjelja u godini, dok bi ostatak vremena na snazi bila zabrana rada, ne slaže se 15 posto Hrvata, navodi se.

Smatraju kako su ‘zabrane loša stvar i njima se ništa ne rješava’ i dodaju da se ‘država ne bi trebala miješati u privatni sektor’, naročito u trenutku kada ‘u Hrvatskoj postoje važniji i krupniji problemi“ kojima bi se Vlada trebala baviti.

Odluku o radu sedmog dana u tjednu, kako se navodi u priopćenju, prepustili bi samim trgovcima, ali istovremeno napominju kako bi rad nedjeljom trebao biti bolje i poštenije plaćen nego što je to sada slučaj.

Svega jedan posto anketiranih o ovoj temi nema jasno definiran stav i nisu načisto treba li ograničavati rad nedjeljom. Međutim, usprkos svojoj neopredijeljenosti, nude konkretne prijedloge kako riješiti ovo pitanje, poput rada na pola radnog vremena, značajnog povećanja satnice radnika ili pak ‘zabrane rada ponedjeljkom’, navodi se.

U priopćenju se podsjeća kako je temu uređenja rada nedjeljom nedavno aktualizirala hrvatska Vlada, najavom izmjena postojećeg Zakona o radu i to po uzoru na austrijski model, prema kojem bi rad trgovina nedjeljom bio ograničen na nekoliko nedjelja u godini. (H)

You may also read!

Gari Capelli

U turizmu za sada bez minusa, ali uz blago zaustavljanje bukinga

U hrvatskom turizmu za sada ne osjećamo minuse zbog koronavirusa, ali je buking blago zaustavljen, što je bilo normalno

Read More...
atlantic

Atlantic Grupa lani povećala neto dobit za 60 posto

Atlantic Grupa je u 2019. ostvarila prihod od prodaje u iznosu od 5,43 milijarde kuna, što je 3,4 posto

Read More...
adris

Neto dobit Adris grupe 506 milijuna kuna

Adris grupa je u 2019. godini ostvarila neto dobit od 506 milijuna kuna, što je 13,4 posto više nego

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.