Adriatic Wood Days: Drvni sektor ostvaruje 10 posto ukupnog hrvatskog izvoza

In Konferencije / savjetovanja
suma

Izvoz drvnog sektora godišnje je oko 1,2 milijarde eura, što je oko 10 posto ukupnog hrvatskog izvoza, podaci su koje je iznio direktor Hrvatskog drvnog klastera Marijan Kavran na četvrtom izdanju “Adriatic Wood Days”, skupu koji se u ponedjeljak i utorak održava u Srebrenom kod Dubrovnika.

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić podsjetio je da Hrvatske šume gospodare sa 47 posto šumskog zemljišta Republike Hrvatske, čiji je značaj u uvjetima naglih klimatskih promjena nemjerljiv.

“Glavni smo dobavljač drvnoj industriji, a na raspolaganju je i ove godine oko 5,2 milijuna prostornih metara trupaca i prostornog drva za pilansku preradu, industriju namještaja te proizvodnju peleta i briketa, ogrjevnog drva i kogeneracija”, istaknuo je Jakupčić.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević naglasio je da je drvoprerađivački sektor perjanica hrvatskog gospodarstva. “Dok industrijska proizvodnja stagnira taj sektor godinama bilježi rast prihoda i osobnih dohodaka”, rekao je Kovačević.

Dodao je kako država najviše doprinosi razvoju i konkurentnosti drvoprerađivačke industrije kroz pisma razumijevanja kojima Hrvatske šume stvaraju okvir za sigurnu opskrbu sirovinom, ali i kroz 80 milijuna kuna vrijedan natječaj Ministarstva poljoprivrede za povećanje konkurentnosti sektora.

Tijekom dvodnevnog skupa na konferencijama o šumarstvu, preradi drva, gradnji drvom te energiji iz drva oko 150 vodećih svjetskih stručnjaka dobit će uvid u tržišna kretanja i svjetske trendove.

Riječ je o najvećem i najsveobuhvatnijem sektorskom događaju u ovom dijelu Europe, a sudionici će usvojiti zaključke i preporuke donositeljima sektorskih politika na nacionalnoj, regionalnoj kao i europskoj i globalnoj razini.

Govorit će se o trgovini drvom i marketingu šumskih i drvnih proizvoda, gospodarenju šumama na otocima, opremanju hotela i produkt dizajnu te većoj uporabi drva u graditeljstvu, budućnosti biomase i obnovljivih izvora energije, poticanju ulaganja u preradu drveta, razvoj ruralnih i planinskih područja itd. (H)

You may also read!

U HGK dodijeljene nagrade Top of the Funds

U HGK dodijeljene nagrade Top of the Funds

Imovina investicijskih fondova narasla za 57 posto Hrvoje Krstulović i Josip Zaher „Investicijski fondovi i društva važna

Read More...
Kako povećati sigurnost hrane tijekom uskrsnih blagdana

Kako povećati sigurnost hrane tijekom uskrsnih blagdana?

Savjeti za sigurnu blagdansku kupovinu Kupovina hrane je prvi korak u osiguranju sigurnih namirnica za vašu obitelj. Pravilan način kupovine

Read More...
lova

Učinkovitija provedba reformi

Nacionalni program reformi 2019. predstavlja kontinuitet prethodnih takvih programa fokusirajući se na tri identična cilja sadržana i u prošlogodišnjem

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.