Adris grupa: Nastavak trenda uspješnog poslovanja

In Tvrtke i tržišta
Vlahovic

Trendovi uspješnog poslovanja Adris grupe nastavljeni su i u prvom tromjesečju 2018. godine. Ukupni prihodi iznosili su 1,28 milijardi kuna, što je za 12 posto više u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem. Prihodi od prodaje roba i usluga iznose pak 970 milijuna kuna i veći su za 21 posto. Neto dobit iznosi 18 milijuna kuna i dvostruko je veća u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem.

Kao što je izvijestila krajem prošloga tjedna, Adris grupa je u 2017. godini ostvarila ukupni prihod u iznosu od 5,54 milijarde kuna. Poslovni prihod iznosio je 4,99 milijardi kuna, dok je prihod od prodaje robe i usluga iznosio 4,37 milijardi kuna. Na domaćem tržištu ostvaren je prihod od 3,03 milijarde kuna, a na inozemnim tržištima 1,35 milijardi kuna. Neto dobit iznosila je 374 milijuna kuna, pri čemu dobit nakon manjinskih interesa iznosi 293 milijuna kuna. U 2017. godini Adrisove tvrtke ostvarile su dvoznamenkasti rast neto dobiti, a, gledajući konsolidirano, rast iznosi 33 posto.

Trendovi uspješnog poslovanja Adris grupe nastavljeni su i u prvom tromjesečju 2018. godine. Ukupni prihodi iznosili su 1,28 milijardi kuna, što je za 12 posto više u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem. Prihodi od prodaje roba i usluga iznose pak 970 milijuna kuna i veći su za 21 posto. Neto dobit iznosi 18 milijuna kuna i dvostruko je veća u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem.

U turističkom dijelu Grupe trenutni je booking, u usporedbi s prošlogodišnjim, bolji za 14 posto. Intenzivno se investira u obnovu i povećanje kvalitete postojećih proizvoda. Također, nastavlja se izgradnja novog hotela Park, ključnog proizvoda u procesu zaokruživanja vrhunske hotelske ponude u Rovinju. I u ovoj godini Maistra ulaže znatna sredstva u kampove. Najvećim dijelom investicije obuhvaćaju ulaganje u prateću infrastrukturu te podizanje kvalitete zajedničkih sadržaja kampova. Sredinom travnja, nakon višemjesečne obnove, otvoren je hotel Hilton u Dubrovniku. Ukupna planirana ulaganja u 2018. godini u turističkom dijelu Grupe iznose više od 500 milijuna kuna.

U svojoj strategiji rasta i razvoja Adris je akvizicijom tvrtke HUP Zagreb d.d. ojačao turistički dio svog portfelja. Početkom veljače potpisan je naime ugovor o stjecajnu 77,78 posto udjela u tvrtki Expertus koja je vlasnik 58,6 posto tvrtke HUP Zagreb d.d. Tom transakcijom, formalno provedenom 20. travnja, stvorene su pretpostavke da Adris postane najveća nacionalna turistička tvrtka pozicionirana u tri rastuća i međunarodno prepoznatljiva odredišta – Rovinju, Dubrovniku i Zagrebu.

Cromaris i nadalje ostvaruje visoke stope rasta prodaje, izvoza i dobiti

Cromaris je u prvom tromjesečju 2018. ostvario prodaju od 1.651 tonu, što je za 22 posto više nego u prva tri mjeseca prošle godine. Na izvoznim tržištima ostvaren je količinski rast od 27 posto, što je dovelo do rekordnog udjela prodaje na stranim tržištima – od čak 84 posto. Nastavljen je i trend rasta proizvoda visoke dodane vrijednosti koji su u prvom tromjesečju činili 40 posto prihoda od prodaje. Ovo predstavlja dosljedno provođenje Cromarisove strategije diferencijacije. Posljedično, zabilježen je i rast prosječnih cijena od tri posto, što je dovelo do rasta prihoda od 25 posto.

Cromaris je u prvom tromjesečju 2018. godine ostvario neto dobit od 5,2 milijuna kuna, što je gotovo tri puta više u usporedbi s istim prošlogodišnjim izvještajnim razdobljem.

CO ostvario rast dobiti i nastavlja s transformacijom poslovanja

Croatia osiguranje i nadalje ima vodeću poziciju na hrvatskome tržištu s ukupnim udjelom od 34,6 posto. Zadržana je liderska tržišna pozicija u segmentima životnih i neživotnih osiguranja. Ostvarena je ukupna bruto zaračunata premija Croatia osiguranje grupe u Hrvatskoj u iznosu od 958 milijuna kuna, što predstavlja rast od šest posto. Bruto zaračunata premija na razini Grupe iznosi 1.095 milijuna kuna i sedam posto je veća od prošlogodišnje.

U prvom tromjesečju 2018. godine grupa Croatia osiguranje ostvarila je neto dobit od 101,5 milijuna kuna, što predstavlja rast od 50 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim izvještajnim razdobljem. Dosadašnji proces organizacijske i procesne transformacije poslovanja donosi vidljive pomake u poslovnom rezultatu. Croatia osiguranje kontinuirano provodi niz aktivnosti kako bi nudila moderan i konkurentan portfolio u vrlo zahtjevnom okruženju. Uz digitalizaciju i projekte koji kontinuirano podižu razinu operativne učinkovitosti tvrtke, jedna od ključnih poluga transformacije je i unaprjeđenje korporativne kulture i radnog okruženja. Unaprijeđen je motivacijski sustav nagrađivanja, implementiran je proces upravljanja nadarenima i karijerom, a značajna sredstva uložena su u edukaciju zaposlenika. Poboljšana organizacijska klima izravno utječe na motivaciju, dijeljenje najbolje prakse unutar tvrtke i isporuku vrhunske usluge svojim klijentima. Upravo je upravljanje ukupnim korisničkim iskustvom sljedeći korak u stvaranju razlikovnosti i konkurentske prednosti tvrtke.

Predsjednik Uprave Adris grupe, mr.sc. Ante Vlahović, tom je prilikom rekao: “Rezultati koje ostvarujemo potvrda su uspješne transformacije naše tvrtke, ustrajnog provođenja strategije rasta i razvoja te dugoročne održivosti naših poslova. Uz organski rast, ustrajat ćemo na akvizicijama koje dodaju vrijednost našim poslovima, osobito u turističkom dijelu Grupe. Predstoje nam ozbiljan rad u integriranju novih znanja i novih tehnologija te snaženju kompanije uz potrebne organizacijske promjene”.

You may also read!

jabuke

Ovogodišnji urod jabuka 12 posto manji nego lani

Ovogodišnji domaći urod jabuka procjenjuje na oko 57 tisuća tona, što je 12 posto manje u odnosu na prošlu

Read More...
izvoz

Izvoz u prvom polugodištu porastao 35,6 posto, a uvoz za 51,8 posto

Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je nešto više od 90 milijarde kuna, što

Read More...
maslinovo

Cijene maslinovog ulja mogle bi zbog toplinskog vala rasti do 25 posto

Cijene maslinovog ulja mogle bi zbog toplinskog vala koji utječe na proizvodnju u Španjolskoj, porasti za 25 posto u

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design