AGROKOR: AlixPartners konzultant za restrukturiranje Agrokora

AlixPartners

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak u utorak je izvijestio da je za savjetnika za restrukturiranje koncerna odabrana tvrtka AlixPartners te da bi plan restrukturiranja trebao biti gotov u listopadu ili studenom, kada se utvrdi konačni iznos tražbina vjerovnika prema koncernu.

Ugovor s AlixPartnersom potpisan je u ponedjeljak, rekao je Ramljak.

U Agrokoru ističu da su nakon analize “odlučili odabrali najbolje po kvaliteti, referencama i cijeni”.

Na pozivnom natječaju za odabir savjetnika sudjelovalo je ukupno šest tvrtki specijaliziranih za restrukturiranje. Uz AlixPartners, na pozivnom su natječaju sudjelovali i Ernst&Young, McKinsey, Boston Consulting Group, Roland Berger i KPMG.

Ramljak je u izjavi novinarima rekao kako će im kompanija AlixPartners pomoći u poslu predstojećeg restrukturiranja Agrokora i u poboljšanju operativnog poslovanja unutar koncerna.

AlixPartners su peta najveća kompanija po vrijednosti restrukturiranja u svijetu, a njihov fokus će biti na tri područja – osiguranje privremene likvidnosti/kratkoročne likvidnosti, upravljanje novčanim tijekom i poslovno planiranje u koncernu, kazao je.

“Njihovi predstavnici su od jučer u Agrokoru, počeli su sa svojim zadacima i u sljedećih 12 mjeseci očekujemo da ćemo, zajedno s njima, uspješno završiti proces restrukturiranja”, kazao je Ramljak.

Na novinarski upit kada će se znati stvarni dug Agrokora, Ramljak je kazao da će se on moći utvrditi nakon 10. lipnja, kada se prikupe sve tražbine vjerovnika. Projekcije o iznosu duga postoje, no Ramljak ih nije htio iznositi.

Plan restrukturiranja bi trebao biti gotov u listopadu ili studenom kada se utvrdi konačni iznos tražbina i kada se vidi kakva su operativna poslovanja kompanija unutar koncerna te kada revizori završe reviziju poslovanja koncerna za prošlu godinu, kazao je Ramljak.

Dodao je i kako su u AlixPartnersu dosta veliki optimisti da se proces restrukturiranja Agrokora može uspješno završiti do kraja.

Na pitanje novinara je li zadovoljan odazivom dobavljača i banaka na potpisivanje promemorije o mjenicama, Ramljak je kazao kako je zadovoljan odazivom banaka, ali ne odazivom dobavljača. Pristupanjem Promemoriji vjerovnici i dobavljači mogu osigurati da se uz određene uvjete nad dobavljačima ne provode prisilne naplate do 31. svibnja 2017. godine, odnosno do duljeg datuma, uz uvjet sklapanja bilateralnog pravnog posla između vjerovnika i dobavljača.

Ramljak je naveo kako je do sada od 162 dobavljača promemoriju potpisalo njih 70-tak, koji drže 40-tak posto udjela u tražbinama na koje se odnosi promemorija, dok je od banaka potpisalo njih 16, koje drže oko 73 posto ukupnog iznosa mjenica. “Taj omjer je dosta na strani banaka i čudi me da dobavljači nisu pristupili u većem broju”, kazao je Ramljak.

Na pitanje kada bi on kao izvanredni povjerenik mogao završiti svoj posao Ramljak je odgovorio “ja planiram 12 mjeseci ovdje provesti, ne više”. “Cilj je da u 12 mjeseci zatvorimo nagodbu, a zakonska mogućnost je da ako se to ne napravi u 12 mjeseci, onda imamo još plus tri mjeseca”, kazao je Ramljak.

Vezano uz novo financiranje Agrokora, kazao je kako će se do kraja tjedna točno definirati koliko još točno sredstava je potrebno.

Inače, AlixPartners osnovani su 1981. godine, a danas su partneri i zdravim i kompanijama koje su u problemima i suočene s izazovima u više od 20 industrija i više od 60 država svijeta.

Pročitajte još vijesti!

111 nova linija AGELESS Kozmetike Afrodita

Kozmetika Afrodita ruši stereotipe o idealima ljepote

U prekrasnom ambijentu Boutique Hotela Le Premier u Zagrebu Kozmetika Afrodita je s medijskim predstavljanjem nove kozmetičke linije AGELESS

Read More...
burilovic

76 posto poduzetnika u Hrvatskoj poslovnu i investicijsku klimu smatra nepoticajnom

Većina poduzetnika u Hrvatskoj, njih 76 posto, poslovnu i investicijsku klimu u zemlji ocjenjuje nepoticajnom, 23 posto navodi da

Read More...
dalic bled

Potpredsjednica Vlade RH na sastanku s ministrima susjednih zemalja na temu Agrokora

Potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Martina Dalić sastala se danas na Bledu s

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Skoči do alatne trake