Aktualne stope rasta nedovoljne da Hrvatska sustigne zemlje kojima želi biti uz bok

In Konferencije / savjetovanja
horvat

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u petak na konferenciji “InvestCro – Je li Hrvatska spremna za nove investicije?” da su stope rasta BDP-a od 2,7 posto, izvoza od 4 posto te investicija od 4,3 posto dobar temelj, ali da nisu dovoljne da se izjednačimo s onim zemljama s kojima bismo rado bili uz bok.

Istaknuvši potrebu za daljnjim reformama, Horvat smatra da je po privlačenju investicija Hrvatska u sredini tablice europskih zemalja. Tvrdi da u ovom trenutku Hrvatska ima jedan od najkonkurentnijih poticajnih okvira za investitore.

“Ukidanjem administrativnih prepreka, smanjivanjem neporeznih opterećenja, smanjivanjem cijene rada, smanjivanjem praznine između nečeg što računovođe zovu neto jedan odnosno bruto dva želimo rasteretiti poduzetnike u plaćanju rada, ali i povećati neto osobni dohodak svakog radnika”, kazao je ministar na konferenciji koju su organizirali Poslovni dnevnik, Večernji list i 24 sata s ciljem ukazivanja na problematiku stranih i domaćih ulaganja.

Dodao je da u smislu privlačenja investicija Hrvatska područja nisu ravnomjerno razvijena, pa postoje dijelovi Hrvatske gdje sustav funkcionira puno bolje i brže se mijenja, a postoje i oni dijelovi države gdje promjene moraju biti puno drastičnije.

“U Hrvatskoj se poslovanje mora moći pokrenuti unutar dva dana, aplikacija za to je u procesu izrade, počet ćemo je testirati u travnju sa željom da u svibnju u Hrvatskoj svi budući poduzetnici pokretanje poslovanja naprave elektroničkim putem, u jednom koraku, u samo dva dana”, rekao je Horvat, dodavši i da ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar provodi također akcijski plan u sklopu kojeg će 22 koraka u ishođenju građevinske dozvole pokušati smanjiti na 15 ili 16.

Horvat je kazao i da stranci Hrvatsku ponajprije percipiraju kao zemlju sunca i mora jer je mnogo novca uloženo u takav brending. S druge strane, Hrvatska nije prepoznata kao destinacija za investiranje upravo zato jer u tom segmentu nedostaje marketinga, smatra Horvat.

Direktor Hrvatske udruge banaka (HUB) Zdenko Adrović istaknuo je da se HUB zalaže za raspravu o poticanju i povećanju investicija, mjerama za brži gospodarski rast kao i položaju i utjecaju financijskog i bankarskog sektora.

“HUB se proteklih nekoliko godina usredotočio na borbu za pravnu sigurnost poslovanja s rezultatima koji za nas, nažalost, nisu zadovoljavajući. Naš krajnji cilj je osigurati stabilan i predvidljiv regulatorni okvir i pravnu sigurnost poslovanja, jasnu regulaciju i poštovanje kriterija stručnosti. Sve nabrojano preduvjet je za povećanje ulaganja i njihovu održivost”, rekao je Adrović.

Naglasio je i kako održavanje stabilnog i konkurentnog bankarskog sustava ne samo da poboljšava percepciju Hrvatske u očima investitora, nego i cijeli sustav privlačenja investicija čini boljim.

Prema ekonomskom analitičaru Velimiru Šonji, investicijska se klima popravlja u zadnje tri godine, nakon što je zemlja godinama prema kriteriju investicijske efikasnosti bila na začelju tzv. nove Europe. U tom oporavku, rekao je, prvenstveno sudjeluju privatne investicije, dok državne usporavaju rast.

“Oporavak investicija vuku turizam, trgovina, prerađivačka industrija i opskrba električnom energijom i plinom. Više od 50 posto investicija financira se iz vlastitih izvora, dok su 30 posto krediti i leasing”, zaključio je Šonje. (H)

You may also read!

horvat

Horvat: EU fondovi su akcelerator rasta

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u utorak je u Krapinsko-zagorskoj županiji posjetio četiri tvrtke čiji proizvodi završavaju

Read More...
Cappelli

Cappelli: Godina bi mogla biti do tri posto bolja od lanjske

Špica turističke sezone mogla bi biti na razini prošlogodišnje, dok bi se do kraja godine turistički promet mogao povećati

Read More...
drvo

Za razvoj prerade drva i proizvodnju namještaja 40 milijuna kuna

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je javni natječaj za dodjelu potpora male vrijednosti za poticanje razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.