Alibaba ulaže 15 milijardi dolara u istraživanje i razvoj u inozemstvu

alibaba

Kineski Alibaba Group Holding odlučio je uložiti 15 milijardi dolara u istraživačke centre u inozemstvu kako bi uspješnije konkurirali vodećim svjetskim kompanijama na području internetske trgovine, logistike i tehnologije računalstva u ‘oblaku’.

Alibabina akademija DAMO otvorit će osam istraživačkih centara u Izraelu, SAD-u, Rusiji i Singapuru, te u matičnoj Kini, a već su pokrenuli postupak zapošljavanja ukupno 100 znanstvenika istraživača za rad na razvoju umjetne inteligencije (AI), kvantnom računalstvu i financijskoj tehnologiji, priopćili su u srijedu iz kineske kompanije.

“Alibabina akademija DAMO predvodit će razvoj tehnologije nove generacije koja će potaknuti rast kako Alibabe, tako i njenih partnera”, izjavio je glavni tehnološki direktor Jeff Zhang

Kineski div i njegove podružnice ubrzano su se širili u prošloj godini i sada izravno konkuriraju američkom internetskom trgovcu Amazon.comu, kao i tvrtkama za logističke i usluge plaćanja, te usluge u oblaku.

Od prošle godine Alibaba je izdvojio oko dvije milijarde dolara za kupnju većinskog udjela u internetskoj maloprodajnoj kompaniji Lazada.com, u sklopu gradnje mreže centara za internetsku trgovinu u jugoistočnoj Aziji u suradnji s partnerom za plaćanja Ant Financialom.

Također su ponudili 1,2 milijarde dolara za američku kompaniju za novčane transfere MoneyGram, suočivši se s valom kritika zbog navodne prijetnje nacionalnoj sigurnosti SAD-a.

Uz postojeći laboratorij za informatičke znanosti u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, Alibaba je od 2016. godine otvorio podatkovne centre i u drugim dijelovima SAD-a, te u Europi, na Bliskom istoku, u Australiji, Japanu, Indiji i Indoneziji, nastojeći ojačati poslovanje u segmentu usluga u oblaku.

Ulaganja Alibabe vremenski su se podudarila s odlukom Pekinga da prioritet u državnom financiranju dodijeli kvantnom računalstvu, umjetnoj inteligenciji i obradi velikih količina podataka, pozivajući regionalne vlasti, sveučilišta, vojne i privatne tvrtke da preuzmu značajnije uloge u razvoju sofisticirane tehnologije na područjima gdje Kina zaostaje za razvijenijim zemljama.

U Alibabi navode da trenutno zapošljavaju 25.000 inženjera, a novom istraživačkom infrastrukturom namjeraju doseći ciljane dvije milijarde klijenata u sljedećih dvadeset godina. (H)

Pročitajte još vijesti!

viroexpo

Otvoren Viroexpo na kojem se predstavlja više od 800 izlagača

Na prostor Visoke škole u Virovitici u petak je otvoren 23. međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo, na

Read More...
wallstreet

Wall Street skočio više od 1 posto, prinosi pali

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica skočile više od 1 posto, što se zahvaljuje jačanju tehnološkog sektora

Read More...
dukat

Neto dobit Dukata 40,3 milijuna kuna

Neto dobit Dukata u 2017. godini iznosila je 40,3 milijuna kuna i bila je 71,9 posto manja nego u

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja