Američki podaci podigli cijene nafte prema 59 dolara

In Vijesti iz svijeta
nafta

Cijene sirove nafte porasle su u petak prema 59 dolara, poduprte ohrabrujućim podacima o prometu u američkoj maloprodaji koji su potisnuli u drugi plan bojazni od recesije a dodatnu potporu pružila im je i nova najava američko-kineskih pregovora o trgovini.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 28 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 58,51 dolar. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,81 dolar. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 19 centi višoj cijeni, od 54,28 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,23 dolara.

Jučer je na tržištima prevladala bojazan da američko gospodarstvo možda klizi prema recesiji, što bi zakočilo i potražnju za naftom. Otponac je bila inverzija krivulje prinosa na američke državne obveznice, zabilježena prvi puta od lipnja 2007. godine.

Inverzija se smatra pouzdanim vjesnikom recesije, budući da ulagači u očekivanju slabljenja gospodarstva uspijevaju ostvariti više prinose na kratkoročne državne obveznice nego na one dugoročne. Obično je situacija obrnuta.

Danas je strah od recesije uzmaknuo pred podatkom o 0,7-postotnom rastu prometa u američkoj maloprodaji Američki su potrošači pojačano kupovali čitav niz proizvoda, uz iznimku motornih vozila.

Strahovanja je prigušila i mogućnost izravnih pregovora američkog predsjednika Donalda Trumpa i kineskog lidera Xi Jinpinga o rješenju trgovinskog sukoba.

„Čini se cijene nafte danas rastu zahvaljujući mogućnosti izravne komunikacije između američkog predsjednika Donalda Trumpa i kineskog predsjednika Xi Jinpinga”, konstatira Harry Tchilinguirian iz francuske banke BNP Paribas.

Upozorava ipak da bi stabilizacija cijena mogla biti kratkog daha. “Na gospodarskom horizontu skupljaju se tamni oblaci i posljedični pesimizam vjerojatno će ograničiti apetit financijskih igrača za rizičnom imovinom, uključujući naftu”, tumači Tchilinguirian.

BNP Paribas smanjio je prognozu američkog tržišta nafte za 2019. godinu za 8 dolara, na 55 dolara po barelu, dok je za londonskog tržište smanjena za 9 dolara, na 62 dolara po barelu, pozivajući se na usporavanje gospodarstva zbog trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine.

Značajniji rast cijena zakočila je ocjena Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da izgledi za ponudu i potražnju na tržištu nafte upućuju na blagi pad cijena u ostatku godine. OPEC je sniziio procjenu globalne potražnje za naftom zbog slabljenja gospodarskih aktivnosti.

Tako su podaci objavljeni početkom tjedna pokazali osjetno slabiji rast kineske industrijske proizvodnje u srpnju, za samo 4,8 posto, što je najniža stopa rasta u više od 17 godina. Njemačko je pak gospodarstvo u drugom tromjesečju zabilježilo blagi pad aktivnosti na tromjesečnoj razini.

OPEC u suradnji sa skupinom neovisnih proizvođača uključujući Rusiju ograničava opskrbu za 1,2 milijuna barela dnevno kako bi podupro cijene. Sredinom godine produljili su sporazum do kraja ožujka iduće godine.

Njihova nastojanja potkopava američko-kineski trgovinski sukob ali i veća proizvodnja nafte iz škriljca u SAD-u.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u četvrtak iznosila 59,47 dolara, što znači da je bila 1,12 dolara niža nego prethodnog dana trgovanja. (H)

You may also read!

1-Tele2_PBZCard_Fiskalka

Inovacija iz Tele2 za digitalizaciju malih i srednjih poduzetnika

Digitalizacija poslovnih procesa malih i srednjih poduzetnika (MSP) osnova je njihova uspješnijeg poslovanja, a time i ukupnog gospodarskog rasta,

Read More...
Blaženka Divjak

Google pokrenuo drugi krug financiranja namijenjen promicanju razvoja digitalnog društva u Hrvatskoj

Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) primio je drugu financijsku potporu tvrtke Google u iznosu od 400 tisuća

Read More...
galko

Vrhunske kožne torbe u nježnim nijansama idealan su modni dodatak za proljeće

U korak s trendovima: Hrvatski modni brand Galko predstavio kolekciju proljeće/ljeto 2020 Uzbuđenje zbog povratka toplijeg vremena i sunčanih dana

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.