Američki poslodavci znatno pojačali zapošljavanje u siječnju

In Vijesti iz svijeta
radnik

Američki su poslodavci u siječnju neto otvorili 304 tisuće novih radnih mjesta, znatno više nego što se očekivalo, pokazali su u petak objavljeni službeni podaci.

Ministarstvo rada ujedno je revidiralo podatke za studeni i prosinac, koji neto pokazuju 70 tisuća manje novootvorenih radnih mjesta no što je prvotno procijenjeno.

U privatnom je sektoru u siječnju otvoreno 296 tisuća novih radnih mjesta, a najviše u ugostiteljskom i sektoru zabave, 74 tisuće. Slijedi građevinski sektor s neto otvorene 52 tisuće radnih mjesta, te sektor zdravstvene skrbi, gdje ih je otvoreno 42 tisuća.

U državnom sektoru neto je u siječnju otvoreno osam tisuća radnih mjesta.

Stopa nezaposlenosti neočekivano je pak porasla na četiri posto, s 3,9 posto u prosincu. Ekonomisti su očekivali da će ostati nepromijenjena.

Plaće po satu porasle su pak samo tri centa, odnosno samo 0,1 posto, čime je njihov rast znatno usporio u odnosu na prosinac kada su uvećane 0,4 posto.

Na godišnjoj su razini uvećane 3,2 posto, nakon 3,3-postotnog povećanja u prosincu.

Tržišta valuta pozorno prate upravo rast plaća pa je podatak o njihovom usporavanju u prvom ovogodišnjem mjesecu pritisnuo dolar na valutnim tržištima. Dolar je tako prema euru oslabio 0,2 posto, na 1,1471 dolara za euro. (H)

You may also read!

U HGK dodijeljene nagrade Top of the Funds

U HGK dodijeljene nagrade Top of the Funds

Imovina investicijskih fondova narasla za 57 posto Hrvoje Krstulović i Josip Zaher „Investicijski fondovi i društva važna

Read More...
Kako povećati sigurnost hrane tijekom uskrsnih blagdana

Kako povećati sigurnost hrane tijekom uskrsnih blagdana?

Savjeti za sigurnu blagdansku kupovinu Kupovina hrane je prvi korak u osiguranju sigurnih namirnica za vašu obitelj. Pravilan način kupovine

Read More...
lova

Učinkovitija provedba reformi

Nacionalni program reformi 2019. predstavlja kontinuitet prethodnih takvih programa fokusirajući se na tri identična cilja sadržana i u prošlogodišnjem

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.