Američki poslodavci znatno pojačali zapošljavanje u siječnju

In Vijesti iz svijeta
radnik

Američki su poslodavci u siječnju neto otvorili 304 tisuće novih radnih mjesta, znatno više nego što se očekivalo, pokazali su u petak objavljeni službeni podaci.

Ministarstvo rada ujedno je revidiralo podatke za studeni i prosinac, koji neto pokazuju 70 tisuća manje novootvorenih radnih mjesta no što je prvotno procijenjeno.

U privatnom je sektoru u siječnju otvoreno 296 tisuća novih radnih mjesta, a najviše u ugostiteljskom i sektoru zabave, 74 tisuće. Slijedi građevinski sektor s neto otvorene 52 tisuće radnih mjesta, te sektor zdravstvene skrbi, gdje ih je otvoreno 42 tisuća.

U državnom sektoru neto je u siječnju otvoreno osam tisuća radnih mjesta.

Stopa nezaposlenosti neočekivano je pak porasla na četiri posto, s 3,9 posto u prosincu. Ekonomisti su očekivali da će ostati nepromijenjena.

Plaće po satu porasle su pak samo tri centa, odnosno samo 0,1 posto, čime je njihov rast znatno usporio u odnosu na prosinac kada su uvećane 0,4 posto.

Na godišnjoj su razini uvećane 3,2 posto, nakon 3,3-postotnog povećanja u prosincu.

Tržišta valuta pozorno prate upravo rast plaća pa je podatak o njihovom usporavanju u prvom ovogodišnjem mjesecu pritisnuo dolar na valutnim tržištima. Dolar je tako prema euru oslabio 0,2 posto, na 1,1471 dolara za euro. (H)

You may also read!

SEECEL

SEECEL postaje Centar za razvoj novih tehnologija

Nakon uspješno dovršenog postupka javne nabave, u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta danas je potpisan ugovor o dovršetku izgradnje

Read More...
Jadran

U crikveničkom Jadranu d.d. svakom zaposleniku isplaćen stimulativni dodatak na plaću

U crikveničkom Jadranu d.d. svakom zaposleniku isplaćen je stimulativni dodatak na plaću po tisuću kuna neto za lipanj i

Read More...
porez

Dvostruko oporezivanje trn u oku hrvatske gaming industrije

HGK šestu godinu zaredom organizira nastup hrvatske industrije računalnih igara na sajmu Gamescom, najvećem svjetskom sajmu digitalne zabave, koji

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.