Apple dosegnuo tržišnu kapitalizaciju od 3.000 mlrd dolara

In Tvrtke i tržišta
Apple

Američki tehnološki div Apple objavio je da postao je prva kompanija u povijesti koja je dosegnula tržišnu kapitalizaciju od 3.000 milijardi dolara.

Dionice proizvođača iPhonea nakratko su u ponedjeljak porasle oko tri posto, na 182,88 dolara, što je kompaniju po prvi puta gurnulo iznad granice od 3.000 milijardi dolara.

To znači da je tržišna kapitalizacija Applea u manje od godinu i pol porasla za još 1.000 milijardi dolara. Apple je u kolovozu 2018. postao prva tvrtka u povijesti, čija je vrijednost dosegnuo 1.000 milijardi dolara.

Samo u 2021. je Appleova cijena dionice porasla gotovo 34 posto. To je dionice najvrijednije kompanije na svijetu smjestilo na osmom mjesto indeksa s najboljim učinkom Dow Jonesa.

Na kraju 2021. tržišna je vrijednost Applea iznosila 2,91 milijardu dolara, čime je uveliko nadmašio konkurentski Microsoft i ponovo osvojio prvo mjesto na ljestvici.

Kratka analiza srednjoročnih i dugoročnih rezultata Appleovih dionica, koje kotiraju na burzi od 1980. godine, pokazuje dugotrajni uspjeh tvrtke, primjećuje agencija dpa. Tako su dioničari koji imaju udjele u kompaniji pet ili više godina povećali vrijednost svog ulaganja više od šest puta.

Od početka 2002. godine cijena Appleove dionice porasla je oko 43.000 posto, što znači da je ulaganje od 1.000 dolara prije 20 godina vlasniku donijelo oko 430 tisuća dolara.

Dionice su još izrazitije dobile na vrijednosti nakon uvrštenja u burzovnu kotaciju – tko je uložio 1000 dolara zaradio je više od 1,8 milijuna dolara, navodi dpa. (H)

You may also read!

nafta

Cijene nafte potonule na najniže razine od veljače

Na svjetskim tržištima prošloga tjedna cijene nafte oštro su pale, spustivši se na razine od veljače ove godine pod

Read More...
vito

Nova pravila EU za radne uvjete

Početkom ovog mjeseca navršio se rok do kojeg su države članice EU-a trebale prenijeti Direktivu o transparentnim i predvidivim

Read More...
industrija

Pad narudžbi njemačkim tvornicama u lipnju blaži od očekivanog

Narudžbe njemačkim tvornicama smanjile su se u lipnju manje nego se očekivalo jer su veće domaće narudžbe djelomično neutralizirale

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design