Arenaturist očekuje nastavak pozitivnog trenda ove godine

arenatur

Jedna od najpoznatijih hotelsko-turističkih kompanija u Hrvatskoj, pulski Arenaturist, prošlu je godinu poslovala bolje nego u 2015., ostvarivši porast ukupnih prihoda od 8,2 posto, na 435,9 milijuna kuna te EBITDA-e od 12,9 posto, na 132 milijuna kuna, a pozitivne trendove očekuje i ove godine.

Ističe se to uz ostalo u konsolidiranom izvješću te kompanije na Zagrebačkoj burzi u sklopu kojeg se navodi i da su za 7,3 posto prošle godine povećali i prihode od smještaja, na 353,6 milijuna kuna, koji u ukupnim prihodima čine i najveći udjel, od 81,1 posto.

Najveći dio prihoda od smještaja ili 47 posto ostvaren je u hotelima, kojih u Hrvatskoj imaju sedam, a ukupno 15, s obzirom da su prošle jeseni akvizirali i dogovorili upravljanje s još osam (sedam u Njemačkoj i jedan u Budimpešti), dok se preostalih 21,4 posto prihoda od smještaja ostvaruje u četiri turistička naselja i 31,6 posto u osam kampova, pri čemu ta naselja i kampove imaju samo u Hrvatskoj (Istra, Pula, Medulin).

Od glavnih poslovnih pokazatelja za prošlu godinu izdvajaju i ostvarenu normaliziranu dobit prije oporezivanja od 42,7 milijuna kuna, koja je za 70,8 posto viša nego u godini prije, kao i da su po raspoloživoj sobi ostvarili prihod od 214 kuna ili 8,7 posto veći nego u 2015., a za 6,1 posto, na 472,4 kune porasla je i prosječna cijena smještaja.

“Tijekom trogodišnjeg razdoblja koje je završilo s krajem prošle godine, grupacija je imala niz jednokratnih ili izvanrednih troškova koji ne pripadaju uobičajenom poslovanju, a ako se isključi taj utjecaj, normalizirana dobit prije oporezivanja povećana je u odnosu na 2015. za 70,8 posto, na 42,7 milijuna kuna”, objašnjavaju iz te kompanije u izvješću, dodajući da je bolje lanjsko poslovanje i potvrda njihove strategije usmjerenosti na povećanje profitabilnosti kroz podizanje kvalitete smještaja i usluga, te kontrolu troškova.

U 2017. nastavak rasta

Mnogo očekuju i od ove godine, pogotovo jer će to biti prva puna godina poslovanja novootvorenog suvremenog hotela Park Plaza Nuernberg te hotela art’otel berlin mitte, u kojem su odnedavno dovršeni adaptacijski radovi.

Te je hotele, naime, uz još tri u Berlinu te po jedan u Koelnu i Dresdenu i jedan u Budimpešti, Arenaturist prošle godine preuzela na upravljanje, postavši time i prva hotelska kuća iz Hrvatske koja se ‘otisnula’ u svijet europske smještajne industrije.

“U Hrvatskoj ćemo i dalje biti usredotočeni na poboljšavanje tržišne pozicije postojećih poslovnih aktivnosti, ulagat ćemo u nove sadržaje u hotelu Park Plaza Belvedere i obnovu hotela Holiday, a zahvaljujući integraciji novostečenog portfelja sedam hotela u Njemačkoj i jednog u Mađarskoj istraživat ćemo i mogućnosti daljnjeg povećavanja tih poslovnih jedinica i nove mogućnosti na tim tržištima i izvan njih. Akviziciju hotela art’otel Berlin kudamm i art’otel cologne završili smo u veljači ove godine u vrijednosti 408 milijuna kuna (ili 54,5 milijuna eura) slijedom čega su eliminirani prethodno postojeći troškovi najma”, kaže u izvješću glavni izvršni direktor Reule Slonim.

Iznosi i da su im rezervacije za ovo ljeto u Hrvatskoj znatno bolje nego u istom razdoblju prošle godine, kao i da su prvi mjeseci ove godine u poslovanju u Njemačkoj počeli dobro i u skladu s očekivanjima.

I on, kao i predsjednik Arenaturista Boris Ivesha ističe da je prošla godina bila rekordna i s važnim promjenama za Arenaturist, koje bi zahvaljujući i novim ekskluzivnim ugovorima s brendom Park Plaza trebali poslužiti kao dobra platforma za rast i u ovoj godini.

“Prošla je godina za Arenaturist bila godina preobrazbe u kojoj smo od izrazito sezonskog domaćeg hotelijera postali dinamičko međunarodno društvo s dobro strukturiranim portfeljem koji uključuje hotele s cjelogodišnjim poslovanjem u središtima gradova te raznoliku ponudu atraktivnog smještaja za odmor”, poručuje Ivesha.

S obzirom da većina njihovih hotela sada posluje pod svjetski poznatim brendovima s podrškom jake globalne distribucije i marketinga, očekuje i nastavak rasta, kao i da Glavna skupština 22. ožujka ove godine uz ostalo odobri predloženo kapitalno povećanje izdanih redovnih dionica sa gotovo 3,3 milijuna, na između 4,2 i 5,2 milijuna redovnih dionica kroz ponudu novih dionica Arenaturista u RH bez prava prvokupa.

Promjenjena struktura društva

Tijekom prošle godine Arenaturist značajno je promijenilo pravno ustrojstvo i vlasničku strukturu slijedom kupovine tri hrvatska društva koja su činila Bora društva (Arenaturist Hoteli, Arenaturist Zlatne stijene i Arenaturist Turistička naselja), naknadnog pripajanja Bora društava, sklapanja ugovora o kupnji od strane novoformiranog društva-kćeri Germany Real Estate B.V., koje je u 100-postotnom vlasništvu Arenaturista, kako bi se steklo potpuno vlasništvo nad hotelima u Berlinu i Kölnu. Uz to je obavljena i kupovina 88 posto dionica društva Sugarhill Investment B.V. izdavanjem novih dionica, a ta grupacija upravlja hotelima putem svojih društava-kćeri u Njemačkoj i Mađarskoj. U 100-postotnom vlasništvu društva Sugarhill je i društvo Arena Hospitality koje posjeduje ugovore o upravljanju za hotele u Njemačkoj i Mađarskoj te upravlja poslovanjem društava u Hrvatskoj.

“Arenaturist je član međunarodne hotelske grupacije PPHE koja je u partnerstvu s tvrtkom Carlson Hotels, te je i nositelj ekskluzivnog prava upravljanja i razvoja hotela u okviru brenda Park Plaza u 18 zemalja, te će aktivno pratiti nove prilike rasta na području srednje i istočne Europe koju su u prošlosti pretežito zaobilazile poslovne aktivnosti velikih hotelskih brendova“, poručuju iz te kompanije podsjećajući da su u prosincu prošle godine stekli 88 posto udjela u poslovanju grupacije na području Njemačke i Mađarske koje se sastoji od sedam Park Plaza ili art’otel brendiranih hotela u vlasništvu, suvlasništvu ili najmu. (H)

Pročitajte još vijesti!

dm Deset najbrzih natjecateljica

Najveća dm ženska utrka do sada okupila 7.880 sudionika

Prikupljeno više od 115.000 kuna za udrugu Europa Donna U subotu, 16. lipnja, sedma dm ženska utrka okupila je

Read More...
burza

U nesigurnom trgovanju većina svjetskih burzi porasla

Na većini svjetskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle, no vladala je nesigurnost zbog povećanja kamata američkog Feda,

Read More...
benza

Cijene nafte pale nadomak 75 dolara, u fokusu mogućnost povećanja ponude

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima nadomak 75 dolara uoči sastanka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Skoči do alatne trake