Sastanak direktora željezničkih terenih operatera iz regije

In Logistika
Portoroz

U utorak, 6. veljače 2018. u Portorožu , održan je sastanak direktora željezničkih teretnih operatera iz regije, SŽ – Tovorni promet d.o.o., HŽ Cargo d.o.o., Akcionarsko društvo za železnički prevoz robe Srbija Kargo, Beograd, Željeznice Republike Srpske a.d., Makedonski Železnici Transport a.d., Skopje, Makedonija i AD Montecargo.

Glavna svrha regionalnog sastanka visoke razine jest poboljšati suradnju između poduzeća s ciljem da se poslovnim partnerima osigura bolja kvaliteta usluge te uvođenje novog projekta Sava Express.

To je veliki korak prema poboljšanju regionalne suradnje između željezničkih teretnih operatera. Na sastanku su razgovaralo o zajedničkoj suradnji u prijevozu robe na području nekadašnjeg X koridora odnosno planiranog Alpsko-Zapadno balkanskog koridora, kao i o zajedničkim mjerama za pružanjem najkvalitetnijih logističkih usluga. Sudionici su se složili, da se u planirani koridor također uključe ogranci u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji.

Željeznički teretni operateri dijele zajedničke razvojne vrijednosti kao i svijest o značaju suradnje radi postizanja poslovnih uspjeha. Cilj je poboljšati međusobnu suradnju, povećati obim prijevoza robe željeznicom na ključnim koridorima, kao i ekonomsku i socijalnu koheziju, poboljšati kvalitetu usluge kako za postojeće tako i za nove klijente te oblikovati nove, ka klijentima usmjerene, proizvode.

Tom prilikom, prijevoznici su istaknuli kako je potrebno informirati vlade svojih država koje bi eventualno preispitale mogućnost uvođenja odgovarajućih financijskih i drugih mjera, u skladu s fondovima EU-a, kroz koje bi željeznički prijevoznici mogli ostvariti ravnopravan ekonomski položaj u odnosu na prijevoznike roba drugih vidova prijevoza kao i u odnosu na željezničke prijevoznike u drugim europskim državama.

Goran Zeba, direktor tehnologije HŽ Carga d.o.o., pozdravlja zajedničku inicijativu koja za cilj ima razvoj i optimizaciju željezničkog prijevoza na nekadašnjem desetom koridoru. Istaknuo je da će novi projekt Sava Express imati pozitivne učinke kroz sinergiju svih potpisnika. Naglasio je da se s kvalitetnim zajedničkim projektima može podići kvaliteta usluge i tako pridobiti robne tokove s drugih koridora na nekadašnji deseti koridor. Sve to će doprinijeti i razvoju luka, koje gravitiraju nekadašnjem desetom koridoru.

Direktorica SŽ – Tovorni promet d.o.o., mag. Melita Rozman Dacar, je kao domaćin regionalnog sastanka visoke razine, istaknula: Željeznički prijevoznici vide veliku mogućnosti za rast i razvoj. Zajedno ćemo težiti povećanju kvaliteta za naše klijente kao i da na željeznicu ponovo pridobijemo robne tokove koji se trenutno prevoze cestom. Naš je cilj ponovno vratiti tokove robe na željeznicu i ponuditi novu kvalitetu usluga kupcima iz Slovenije i u tranzitu preko Slovenije.

Generalni direktor Srbija Kargo, Dušan Garibović, predstavio je poslovanje i razvojne planove poduzeća i naglasio, da je Srbija Kargo spreman za poboljšanje suradnje s drugim nacionalnim prijevoznicima u regiji, bez čega rast obima prijevoza robe željeznicom bit će otežan. Istakno je da će novi vlak Sava Express biti značajan korak ka poboljšanju usluga željeznica u regiji i zalaže se za širenje novog proizvoda, također i u Bugarsku, Makedoniju, Grčku i druge države iz regije.

Sa zajedničkim ciljevima, danas postavljenim, i da će dalji razvoj uspješnih željezničkih prijevoznika u regiji zavisiti od međusobne suradnje, potvrdili su i direktori Željeznice Republike Srpske a.d., Makedonski Železnici Transport a.d., Skopje, Makedonija, i AD Montecargo.

Isto tako veruju, da će se u narednom periodu transportne rute kroz njihove države u bliskoj budućnosti naći u sastavu TEN-T mreže.

Potpisan memorandum o suradnji

Direktori željezničkih teretnih operatera SŽ-Tovorni promet d.o.o., HŽ Cargo d.o.o., Akcionarsko društvo za železnički prevoz robe Srbija Kargo, Beograd, Željeznice Republike Srpske a.d., Makedonski Železnici Transport a.d., Makedonija, Skopje, JP ŽFBIH d.o.o. Sarajevo i AD Montecargo su u srijedu, 7. veljače, svečano potpisali memorandum o suradnji. Memorandumom je dogovoreno da će zajedno stremiti razvoju novih kvalitetnih usluga za svoje kupce, što će se pozitivno odraziti kako na razvoj regije, tako i na preusmjeravanje robnih tokova s ceste na željeznicu.

Potvrda novog zajedničkog projekta – Sava Express

Direktori regionalnih prijevoznika dogovorili su da će surađivati na novom projektu Sava Express. Željeznički promet na nekadašnjem desetom koridoru je nakon 1990. godine pao za 92%, zato je potencijal za povećanje prijevoza robe željeznicom vrlo velik. Novim direktnim teretnim vlakom, države Europske unije bit će bolje povezane s drugim državama regije.
Novi vlak će od 1. ožujka 2018. ponuditi pouzdane redovne veze, kraće tranzitno vrijeme i kvalitetniju uslugu.

You may also read!

1-Valamar Collection Isabella Resort

Valamar Riviera lansirala novu web stranicu dobarposaouvalamaru.com

Na novoj web stranici dostupne su sve informacije o Valamaru kao TOP Poslodavcu, otvorenim radnim mjestima, uvjetima rada, napredovanju,

Read More...
Franck

Na 30. Plava Laguna Croatia Openu Umag održane kvalifikacije za Franck regionalno barističko natjecanje

Deset najboljih barista iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine dobit će priliku pokazati svoje vještine na natjecanju za

Read More...
jump

Nastavlja se humanitarna priča milenijskog skoka dm-a: tri skoka sa zadarske rive za djecu s poteškoćama u razvoju

Trinaesti dm millennium jump održat će se u subotu, 27. srpnja, na zadarskoj rivi, najavili su organizatori na konferenciji

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.