Banka EU-a poduprla je Hrvatsku s 546 mil. eura u 2016

In Bankarstvo
eib

Tijekom 2016. godine, Europska investicijska banka (EIB) odobrila je nove zajmove vrijedne 530 mil. EUR, a Europski investicijski fond (EIF – koji zajedno s EIB-om tvori Grupaciju EIB) u Hrvatskoj je realizirao poslove u iznosu od 16 mil. EUR. Banka je u zemlji nastavila podupirati projekte okrenute smanjivanju razlika u razvijenosti regija, jačanju konkurentnosti gospodarstva i poboljšanju životnog standarda i kvalitete življenja građana.

Ukupni rezultat Grupacije EIB predstavlja 1,2% BDP-a Hrvatske, po čemu je zemlja na 3. mjestu među državama članicama EU-a.

Potpredsjednik EIB-a Dario Scannapieco, koji je danas u Zagrebu predstavio rezultate i obećao da će EIB i u budućnosti biti iznimno aktivan u Hrvatskoj, napomenuo je: “Protekla godina bila je uspješna za EIB u Hrvatskoj, pri čemu smo ugovorili kredite u ukupnom iznosu od 530 milijuna eura, što je porast od 50% u odnosu na 2015. U predstojećim godinama usredotočit ćemo se na olakšavanje ulaska privatnog kapitala i provedbu projekata koji sa sobom nose više rizike”, zaključio je.

U okviru Plana ulaganja za Europu (IPE), EIB je u Hrvatskoj ugovorio prvi posao osiguran jamstvom Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU), osnovanog u sklopu IPE-u. Riječ je o jamstvu u iznosu od 50 mil. eura, danom HBOR-u (Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak, u 100%-tnom vlasništvu Republike Hrvatske) ne bi li se u budućnosti osigurala nova sredstva za srednje kapitalizirana poduzeća i druge prioritetne projekte u Hrvatskoj.

Posao je strukturiran kao instrument zasnovan na podjeli rizika kako bi se pokrilo do 50% kreditnog rizika poveznog s portfeljem postojećih neotplaćenih zajmova u bilanci HBOR-a. S pomoću sredstava koja mu se stave na raspolaganje zahvaljujući ovom jamstvu, HBOR će u budućnosti moći odobravati nove kredite srednje kapitaliziranim poduzećima i drugim prihvatljivim nositeljima projekta, i to u vrijednosti do 100 mil. eura. Predloženi jamstveni instrument zamišljen je kako bi se HBOR-u kao financijskom posredniku olakšalo odobravanje novih kredita srednje kapitaliziranim poduzećima.

EIB je u 2016. nastavio podupirati MSP-e i zapošljavanje mladih, što je bio stup njegove aktivnosti u Hrvatskoj, pri čemu je s HBOR-om ugovorio dva nova kredita u ukupnom iznosu od 400 mil. eura, a radi potpore projektima domaćih MSP-a i srednje kapitaliziranih poduzeća. Jedan od tih novih kredita dio je EIB-ove “Inicijative za zapošljavanje mladih”, u okviru koje EIB i HBOR pružaju dodatnu potporu krajnjim korisnicima koji mogu dokazati da su njihovi investicijski projekti koji se financiraju iz ovog instrumenta doprinijeli otvaranju radnih mjesta za mlade. K tome, EIB je odobrio zajam od 40 mil. eura Privrednoj banci Zagreb d.d. (PBZ), a na isti iznos ga je i ugovorio i s Raiffeisenbank Austria d.d., sve kako bi se MSP-ima olakšao pristup srednjoročnim i dugoročnim sredstvima pod povoljnim financijskim uvjetima.

EIF je u Hrvatskoj tijekom 2016. angažirao 16,2 mil. eura u sklopu tri jamstvene transakcije s ciljem prikupljanja 76 mil. eura i osiguranja potpore za 2.410 radnih mjesta.

You may also read!

atlantic

Strategija Atlantic Grupe otporna na krizu

Poslovanje Atlantic Grupe pokazalo je tijekom prvih devet mjeseci 2020. godine visoku razinu stabilnosti, unatoč gospodarskim poremećajima uzrokovanim pandemijom

Read More...
1-Martina Brajdić Manojlović, ravnateljica Doma za odgoj djece i mladeži Karlovac

PBZ Grupa donirala oko 300.000 kuna Domu za odgoj djece i mladeži Karlovac

PBZ Grupa, dio Intesa Sanpaolo Grupe, najnovijom je donacijom u sklopu svog projekta „Činim dobro svaki dan“ pomogla Domu

Read More...
laguna

Vina Laguna osvojila tri zlata na prestižnom natjecanju u Italiji

Castello Festigia 2017 proglašeno je najboljim vinom iz Hrvatske (Premio della stampa) I ove su se godine vina istarske Agrolagune

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.