Banka EU-a poduprla je Hrvatsku s 546 mil. eura u 2016

In Bankarstvo
eib

Tijekom 2016. godine, Europska investicijska banka (EIB) odobrila je nove zajmove vrijedne 530 mil. EUR, a Europski investicijski fond (EIF – koji zajedno s EIB-om tvori Grupaciju EIB) u Hrvatskoj je realizirao poslove u iznosu od 16 mil. EUR. Banka je u zemlji nastavila podupirati projekte okrenute smanjivanju razlika u razvijenosti regija, jačanju konkurentnosti gospodarstva i poboljšanju životnog standarda i kvalitete življenja građana.

Ukupni rezultat Grupacije EIB predstavlja 1,2% BDP-a Hrvatske, po čemu je zemlja na 3. mjestu među državama članicama EU-a.

Potpredsjednik EIB-a Dario Scannapieco, koji je danas u Zagrebu predstavio rezultate i obećao da će EIB i u budućnosti biti iznimno aktivan u Hrvatskoj, napomenuo je: “Protekla godina bila je uspješna za EIB u Hrvatskoj, pri čemu smo ugovorili kredite u ukupnom iznosu od 530 milijuna eura, što je porast od 50% u odnosu na 2015. U predstojećim godinama usredotočit ćemo se na olakšavanje ulaska privatnog kapitala i provedbu projekata koji sa sobom nose više rizike”, zaključio je.

U okviru Plana ulaganja za Europu (IPE), EIB je u Hrvatskoj ugovorio prvi posao osiguran jamstvom Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU), osnovanog u sklopu IPE-u. Riječ je o jamstvu u iznosu od 50 mil. eura, danom HBOR-u (Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak, u 100%-tnom vlasništvu Republike Hrvatske) ne bi li se u budućnosti osigurala nova sredstva za srednje kapitalizirana poduzeća i druge prioritetne projekte u Hrvatskoj.

Posao je strukturiran kao instrument zasnovan na podjeli rizika kako bi se pokrilo do 50% kreditnog rizika poveznog s portfeljem postojećih neotplaćenih zajmova u bilanci HBOR-a. S pomoću sredstava koja mu se stave na raspolaganje zahvaljujući ovom jamstvu, HBOR će u budućnosti moći odobravati nove kredite srednje kapitaliziranim poduzećima i drugim prihvatljivim nositeljima projekta, i to u vrijednosti do 100 mil. eura. Predloženi jamstveni instrument zamišljen je kako bi se HBOR-u kao financijskom posredniku olakšalo odobravanje novih kredita srednje kapitaliziranim poduzećima.

EIB je u 2016. nastavio podupirati MSP-e i zapošljavanje mladih, što je bio stup njegove aktivnosti u Hrvatskoj, pri čemu je s HBOR-om ugovorio dva nova kredita u ukupnom iznosu od 400 mil. eura, a radi potpore projektima domaćih MSP-a i srednje kapitaliziranih poduzeća. Jedan od tih novih kredita dio je EIB-ove “Inicijative za zapošljavanje mladih”, u okviru koje EIB i HBOR pružaju dodatnu potporu krajnjim korisnicima koji mogu dokazati da su njihovi investicijski projekti koji se financiraju iz ovog instrumenta doprinijeli otvaranju radnih mjesta za mlade. K tome, EIB je odobrio zajam od 40 mil. eura Privrednoj banci Zagreb d.d. (PBZ), a na isti iznos ga je i ugovorio i s Raiffeisenbank Austria d.d., sve kako bi se MSP-ima olakšao pristup srednjoročnim i dugoročnim sredstvima pod povoljnim financijskim uvjetima.

EIF je u Hrvatskoj tijekom 2016. angažirao 16,2 mil. eura u sklopu tri jamstvene transakcije s ciljem prikupljanja 76 mil. eura i osiguranja potpore za 2.410 radnih mjesta.

You may also read!

duhan

Hrvatski duhani nagradili najbolje proizvođače duhana iz berbe 2019.

Hrvatski duhani nagradili su najbolje proizvođače iz berbe 2019. i dodijelili Duhance za najveću proizvedenu količinu, najbolju kvalitetu i

Read More...
Pevex

Pevex proveo anketu među kupcima o zaštitnim mjerama protiv zaraze

Nakon što je ispitao zadovoljstvo kupaca zaštitnim mjerama od pandemije u njegovim trgovačkim centrima, prvi hrvatski trgovački lanac Pevex

Read More...
Ford

Novosti u ovlaštenoj Ford prodajno-servisnoj mreži u Hrvatskoj

U cilju unapređenja razine usluga za Ford kupce i korisnike usluga te optimizacije rada ovlaštene Ford mreže partnera u

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.