Bankari upozoravaju: Podignite sigurnost na mobilnim uređajima

In Financije i gospodarstvo
hub

Značajniji hakerski napad na hrvatske banke i njihove korisnike unazad godinu dana se ne bilježi, no iz Hrvatske udruge banaka (HUB) upozoravaju korisnike mobilnog bankarstva da su relativno ležerni glede sigurnosti na internetu te ih pozivaju da sigurnost na mobilnim uređajima podignu barem na razinu one na računalima.

Na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak u povodu Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti, koji se ove godine obilježava po peti put, direktor HUB-a Zdenko Adrović i predsjednik Odbora za sigurnost HUB-a Milan Parat predstavili su redovito godišnje istraživanje o stanju sigurnosti na internetu u Hrvatskoj.

Ono pokazuje da se više od polovine ispitanih korisnika usluge mobilnog bankarstva ne smatra ugroženima na internetu, a gotovo 60 posto ih lozinke za internet usluge mijenja jednom godišnje ili rjeđe.

“To pokazuje da se građani osjećaju relativno ležerno u pogledu izloženosti računalnim napadima pri korištenju mobilnih uređaja”, ocijenio je Adrović, upozorivši kako taj podatak sve više dobiva na važnosti zbog ‘eksplozije’ korištenja usluga m-bankarstva.

U Hrvatskoj uslugu e-bankarstva koristi 1,17 milijuna građana, a 600 tisuća ih se služi i m-bankarstvom, što je za gotovo 14 posto više nego prije godinu dana.

HUB-ovo istraživanje provedeno je među 650 korisnika m-bankarstva, a pokazalo je da njih 56 posto smatra da nisu ugroženi ili da su samo relativno izloženi računalnim napadima, a još 40 posto njih o tome ne razmišlja ili ne zna dovoljno o tome. Posljedično, 59 posto ispitanika mijenja svoje lozinke jednom godišnje ili čak i nikad, a 34 posto samo kada zaborave stare lozinke.

Iz HUB-a upozoravaju i da na dio istraživanja koji se odnosi na korištenje “otvorenih wi-fi” mreža, jer te mreže kada je god moguće koristi 34 posto ispitanika, pri čemu njih 3 posto wi-fi mreže koristi i za m-bankarstvo, što je vrlo nesigurno.

Cilj tog istraživanja, kao i obilježavanja mjeseca kibernetičke sigurnosti, istaknuo je Adrović, upravo je ‘popraviti’ ove postotke, odnosno podići svijet građana o važnosti zaštite podataka i komunikacije, posebice u bankarstvu.

Parat je, pak, kazao kako ove godine Hrvatska nije zabilježila značajniji hakerski napad na banke ili njihove klijente, ali da se bilježi povećan broj specifičnih prijevara lažnim poslovnim porukama usmjerenih na tvrtke. Iako opasnijih napada trenutno nema, Parat upozorava da građani moraju postati svjesni da se sigurnost njihovih mobilnih uređaja mora podići barem na razinu zaštite njihovih računala.

“Građanima preporučujemo da m-bankarstvo ne koriste na wi-fi mrežama ili ‘dekodiranim’ uređajima, da koriste antivirusne programe te samo službene aplikacije za mobilne uređaju, čuvaju svoje lozinke i PIN-ove te da budu oprezni ako otvaraju poveznice, odnosno linkove iz SMS ili e-mail poruka”, poručio je Parat. (H)

You may also read!

EXPO TROPHY

Na Jadranskom sajmu dodijeljene nagrade EXPO TROPHY

AD Jadranski sajam u cilju podsticanja tržišnog komuniciranja, edukacije potrošača, marketinškog i propagandnog prezentiranja proizvoda, dodjeljuje najuspješnijim izlagačima priznanje

Read More...
the world bank

Svjetska banka nastavlja pružati pomoć u unaprjeđenju hrvatskog sustava zemljišne administracije

Ministar financija, Nj. E. Zdravko Marić i direktorica Ureda Svjetske banke za Hrvatsku gđa. Elisabetta Capannelli, su potpisali Ugovor

Read More...
slavonija

Za razvojne projekte na području Slavonije, Baranje i Srijema 105 milijuna kuna

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić sa županom Virovitičko-podravske županije Igorom Adrovićem i županom Vukovarsko-srijemske županije Božom

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.