Barometar optimizma HUP-a

In Financije i gospodarstvo
Begic_Majetic_Scrbec

2019. – godina umjerenog optimizma s tendencijom usporavanja

Hrvatska udruga poslodavaca predstavila je rezultate godišnjeg istraživanja tzv. barometra optimizma poslodavaca – Poslovna očekivanja HUP-a.

Istraživanje se provodi među članicama Hrvatske udruge poslodavaca na uzorku od 423 ispitanika – menadžera tvrtki. Ukupan broj zaposlenika tvrtki koje su sudjelovale u istraživanju iznosi 191.201. Anketirani ispitanici predstavljaju sve veličine poduzeća i sektora te dolaze iz svih regija Hrvatske.

Prema mišljenju poslodavaca srednju ocjenu (3,01) općeg stanja za 2018. godinu dalo je 50 posto poslodavaca, po 20 posto poslodavaca ocijenilo je godinu lošom. Jako lošom ocijenilo je 5 posto. 20 posto poslodavaca godinu je ocijenilo vrlo dobrom, a 5 posto izvrsnom.

Najnižu ocjenu stanja u gospodarstvu dali su sektori graditeljstva (2,8) te osobne usluge, zdravstvo i obrazovanje (2,93), regije Dalmacija (2,75) i Slavonija (2,89) te male tvrtke koje u pravilu teže amortiziraju negativne utjecaje i kretanja na tržištu (2,85). Najvišom ocjenom stanje u gospodarstvu ocijenili su sektori trgovine, poslovnih usluga i turizma (ocjena 3), regije: središnja i sjeverna Hrvatska te primorje (3) i velike tvrtke (3,21).

Promatrajući usporednu analizu ocjene stanja u gospodarstvu po godinama, 74 posto ispitanika stanje u gospodarstvu 2018. godinu ocijenilo je „približno isto ili malo bolje“, u odnosu na 2017. kada je navedeno procijenilo 83 posto ispitanika. Razlog tome je rast ocjena u kategoriji „malo lošije“ (12 posto) i „znatno bolje“ (13 posto).

Kada govorimo o procjenama gospodarskog stanja u 2019. godini, 50 posto ispitanika procjenjuje da će opće gospodarsko stanje biti isto kao godinu ranije.

60 posto ispitanika ocijenilo je da će uvjeti za investiranje i poslovanje u 2019. godini ostati isti, a 23 posto da će biti malo bolji te je u procjenama uvjeta investiranja prisutan pad optimizma u odnosu na godine ranije.

U 2019. godini glavne prepreke u poslovanju bit će visoki porezi i doprinosi, radna snaga, neefikasna javna uprava i loše pravosuđe. U odnosu na godine ranije, problem nedostatka radne snage u 2019. godini skočio je s 2,8 posto u 2018. godini na čak 12,9 posto.

Davor Majetić, glavni direktor HUP-a je prilikom predstavljanja rezultata komentirao: „Nedostatak radne snage druga je najveća prepreka u poslovanju hrvatskih poslodavaca. U odnosu na sve ranije godine taj je pokazatelj skočio za pet puta u procjenama za 2019. godinu što ukazuje na kritičnost i ozbiljnost problema i povezan je s iseljavanjem građana. Ostale važne prepreke koje poslodavci prepoznaju kroz godine i dalje su iste: visoka porezna i neporezna opterećenja, javna uprava i loše pravosuđe. Poslodavci su stanje u gospodarstvu ocijenili trojkom što korelira s rezultatima rasta BDP-a. Pad optimizma vezanog uz procjenu uvjeta investiranja za 2019. godinu ukazuje da ukupna ocjena za 2019. – trojka- neće imati trend snažnijeg rasta. Srednja ocjena poslodavaca za 2018. godinu na tragu je dosadašnje evaluacije Udruge. I barometar optimizma HUP-a ukazuje da je potencijal poslodavaca daleko veći, a da je potrebno ukloniti prepreke kako bi gospodarstva značajnije raslo. Poslodavcima treba snažnije rasterećenje poslovanja i troškova rada i nadamo se da će to biti prioritet Vlade u prvom kvartalu iduće godine.“

You may also read!

Wall

Nada u oporavak gospodarstva potiče Wall Street

Na Wall Streetu su burzovni indeksi porasli i u srijedu, treći dan zaredom, jer su ulagači optimistični zbog popuštanja

Read More...
pravilna_prehrana_vjezbanje

Nova pravila o informiranju potrošača o nezapakiranoj hrani

Ministarstvo poljoprivrede je u srijedu na svojim internetskim stranicama objavilo da je s ciljem bolje zaštite i informiranosti potrošača

Read More...
olival

Tko bolje zna kako njegovati kožu i postići zdravu preplanulost od žena s Mediterana?

Tradicionalna njega kojoj mediteranske žene duguju svilenkastu preplanulu put, sad je ulovljena u bočici Olival SUPER Maslina ulja za

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.