BiH: Traži se zabrana uvoza mlijeka iz Hrvatske

In Uvoz
Mlijeko

Udruge koje okupljaju poljoprivrednike i proizvođače mlijeka iz Republike Srpske zatražile su reagiranje vlasti Bosne i Hercegovine na odluku hrvatskog Ministarstva poljoprivrede da zabrani uvoz steriliziranog mlijeka proizvedenog na području RS, a dužnosnici iz tog bosanskohercegovačkog entiteta najavili su kako će idućih danima o tome voditi pregovore u Zagrebu, prenose u ponedjeljak banjalučke “Nezavisne novine”.

Ministar poljoprivrede RS Miroslav Milovanović potvrdio je kako će zajedno s s Mirkom Šarovićem, ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, te Jerkom Ivankovićem Lijanovićem, ministrom poljoprivrede Federacije BiH, narednih dana boraviti u Hrvatskoj te zatražiti da se razgovara i o ovom problemu.

“Problem je kompleksnije prirode i može poremetiti odnose s Hrvatskom, a mi ćemo učiniti sve sa svoje strane da do toga ne dođe. Mi uvažavamo zakonodavstvo Hrvatske i Europske unije da proizvodi moraju biti određene kvalitete, no izražavamo niz sumnji zbog načina na koji je ovo (zabrana uvoza) rađeno”, rekao je Milovanović banjalučkom listu.

Rješenjem Ministarstva poljoprivrede Hrvatske naloženo je vraćanje ili neškodljivo uništenje pošiljki UHT steriliziranog mlijeka uvezenog s teritorija RS, a pomoćnica entitetskog ministra poljoprivrede Radmila Čojo izjavila je kako je ta odluka neutemeljena i protuzakonita.

Po primitku rješenja iz Hrvatske u Banjoj Luci su proveli analizu hrvatskog pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu i hrvatskog vodiča za mikrobiološke kriterije za hranu na temelju kojih su ta rješenja donesena.

“Imajući u vidu da su ova rješenja donesena na temelju pozitivnog nalaza na aerobne mezofilne bakterije koje pravilnikom nisu predviđene kao nedopuštene, a u vodiču su označene kao alternativne, smatram da su rješenja apsolutno neutemeljena i protuzakonita te da pomenuti pravilnik nije prekršen”, izjavila je Čojo.

Predsjednik udruge proizvođača mlijeka u RS Miloš Radojičić zatražio je da tijela vlasti BiH odmah uvedu recipročne mjere i zabrane uvoz mlijeka iz Hrvatske. (H)

You may also read!

PBZ zgrada

Partnerstvo u području bankoosiguranja na hrvatskom tržištu

Privredna banka Zagreb d. d. (PBZ), članica Intesa Sanpaolo Grupe, najavila je partnerstvo Intese Sanpaolo i Generali osiguranja u

Read More...
Švaljek

Investiranje u održivost: Regulativa je neumoljiva, a promjena nužna

Održivo poslovanje više nije izbor, već obveza, a to donosi promjene i za hrvatsko gospodarstvo. Odluke o investiranju u

Read More...
Rekordna razina trgovine s Kosovom

Rekordna razina trgovine s Kosovom

Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo posjetilo Kosovo. U doba velikih globalnih promjena i nesigurnosti, kao i poremećaja u globalnim dobavnim lancima, otvara

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design