BiH: Traži se zabrana uvoza mlijeka iz Hrvatske

In Uvoz
Mlijeko

Udruge koje okupljaju poljoprivrednike i proizvođače mlijeka iz Republike Srpske zatražile su reagiranje vlasti Bosne i Hercegovine na odluku hrvatskog Ministarstva poljoprivrede da zabrani uvoz steriliziranog mlijeka proizvedenog na području RS, a dužnosnici iz tog bosanskohercegovačkog entiteta najavili su kako će idućih danima o tome voditi pregovore u Zagrebu, prenose u ponedjeljak banjalučke “Nezavisne novine”.

Ministar poljoprivrede RS Miroslav Milovanović potvrdio je kako će zajedno s s Mirkom Šarovićem, ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, te Jerkom Ivankovićem Lijanovićem, ministrom poljoprivrede Federacije BiH, narednih dana boraviti u Hrvatskoj te zatražiti da se razgovara i o ovom problemu.

“Problem je kompleksnije prirode i može poremetiti odnose s Hrvatskom, a mi ćemo učiniti sve sa svoje strane da do toga ne dođe. Mi uvažavamo zakonodavstvo Hrvatske i Europske unije da proizvodi moraju biti određene kvalitete, no izražavamo niz sumnji zbog načina na koji je ovo (zabrana uvoza) rađeno”, rekao je Milovanović banjalučkom listu.

Rješenjem Ministarstva poljoprivrede Hrvatske naloženo je vraćanje ili neškodljivo uništenje pošiljki UHT steriliziranog mlijeka uvezenog s teritorija RS, a pomoćnica entitetskog ministra poljoprivrede Radmila Čojo izjavila je kako je ta odluka neutemeljena i protuzakonita.

Po primitku rješenja iz Hrvatske u Banjoj Luci su proveli analizu hrvatskog pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu i hrvatskog vodiča za mikrobiološke kriterije za hranu na temelju kojih su ta rješenja donesena.

“Imajući u vidu da su ova rješenja donesena na temelju pozitivnog nalaza na aerobne mezofilne bakterije koje pravilnikom nisu predviđene kao nedopuštene, a u vodiču su označene kao alternativne, smatram da su rješenja apsolutno neutemeljena i protuzakonita te da pomenuti pravilnik nije prekršen”, izjavila je Čojo.

Predsjednik udruge proizvođača mlijeka u RS Miloš Radojičić zatražio je da tijela vlasti BiH odmah uvedu recipročne mjere i zabrane uvoz mlijeka iz Hrvatske. (H)

You may also read!

MAGROS 2022 - Naglasak na novim izazovima

MAGROS 2022 – Naglasak na novim izazovima

Tema ovogodišnje 34. tradicionalne konferencije trgovaca i proizvođača MAGROS 2022 bila je vrlo izazovna. Riječ je o trgovini u

Read More...
FORTENOVA

Ugovor o suradnji Fortenova grupe i EI Hrvoje Požar na izradi studije izračuna ugljikovog otiska u Fortenova grupi

Fortenova grupa i Energetski institut Hrvoje Požar potpisali su ugovor o suradnji na izradi studije izračuna ugljikovog otiska Fortenova

Read More...
Vesna Pavković (dm) Helena Nađ

Proizvodi brenda Prirodna kozmetika Helena iz Podgorača od studenog u dm-u

U ponudi dm-a od studenog 2022. godine bit će dostupni proizvodi brenda Prirodna kozmetika Helena iz Podgorača koje je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design