“Bio kugle za bio budućnost” – Cromaris i saljski osnovnoškolci pomažu u obnovi podmorja

In DOP
"Bio kugle za bio budućnost" - Cromaris i saljski osnovnoškolci pomažu u obnovi podmorja

Cromarisovi su stručnjaci najprije učenicima govorili o bioraznolikosti Jadranskog mora, zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama te načinima smanjenja ljudskog utjecaja na morska staništa. Nakon toga su učenici uz pomoć djelatnika Cromarisa izrađivali bio kugle. Izrađene od gline i efektivnih mikroorganizama koji se hrane otpadnim tvarima u okolišu, bio kugle raspadanjem na morskom dnu, more obogaćuju kisikom i drugim korisnim elementima* Ovo je prva takva akcija u zadarskom arhipelagu, no Cromaris slične aktivnosti planira provoditi i u drugim primorskim općinama u Zadarskoj županiji.

Morski ekosustavi suočavaju se s brojnim izazovima, uključujući klimatske promjene te zagađenje plastikom i drugim otpadom. Uz konkretne aktivnosti i projekte, podizanje svijesti o važnosti mora i morskih staništa, pogotovo kod djece i mladih, ključni su koraci u zaštiti priobalnih i morskih ekosustava.

Cromaris, lider hrvatske marikulture i šesta kompanija u svijetu u uzgoju brancina i orade, predvodnik je održive akvakulture. Odgovornost i predanost održivosti, prije svega vezano uz okoliš, preduvjet je uspješnosti poslovanja te konkurentska prednost Cromarisa. Njegova se temeljna djelatnost uzgoj odvija u moru, dio je morskog ekosustava, pa je zaštita mora i morskog okoliša imperativ poslovanja. Pritom se uspostavljaju suradnje s ključnim dionicima s ciljem dijeljenja znanja i zajedničkog pronalaženja održivih rješenja.

Dio tih napora jest i projekt “Bio kugle za bio budućnost” koji Cromaris provodi u suradnji s Osnovnom školom „Petar Lorini“ u Salima.

Cromarisovi su stručnjaci najprije učenicima govorili o bioraznolikosti Jadranskog mora, zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama te načinima smanjenja ljudskog utjecaja na morska staništa. Nakon toga je 70-ak učenika, uz pomoć djelatnika Cromarisa, izrađivalo tzv. bio kugle. Izrađene od gline i efektivnih mikroorganizama koji se hrane otpadnim tvarima u okolišu, bio kugle raspadanjem na morskom dnu, more obogaćuju kisikom i drugim korisnim elementima.

Učenici su, uz pomoć Cromarisovih zaposlenika, predvođenih predsjednikom Uprave Cromarisa Ivanom Lekom, i drugih saljskih volontera izradili gotovo pet_ tisuća kugli. Nakon mjsec dana sušenja, Cromaris će početkom listopada organizirati akciju čišćenja podmorja od mehaničkog otpada u luci Sali te baciti pripremljene bio kugle. Prvi rezultati ovog inovativnog projekta trebali bi biti vidljivi već početkom sljedeće godine, što će pratiti i redovita mjerenja.

Ovo je prva takva akcija u zadarskom arhipelagu, no Cromaris slične aktivnosti planira provoditi i u drugim primorskim općinama u Zadarskoj županiji.

Projekt “Bio kugle za bio budućnost” sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

You may also read!

Hrvatski turizam ima potencijal za širenje sezone kroz kulturni, aktivni i gastro turizam

Hrvatski turizam ima potencijal za širenje sezone kroz kulturni, aktivni i gastro turizam

Drugi dan internacionalne konferencije 365 dinamičnim i intenzivnim programom potvrdio je sve najave o iskoraku u organizaciji i novoj

Read More...
ribarstvo

Hrvatske tvrtke na vodećem sajmu ribarstva Conxemar 2023

Pet hrvatskih tvrtki iz sektora ribarstva predstavlja svoje proizvode na međunarodnom sajmu smrznutih morskih plodova Conxemar 2023, koji se

Read More...
tomislav-rados

Obilježen Svjetski tjedan ulagatelja: Jačati ulogu fondova rizičnog kapitala u financiranju hrvatskog gospodarstva

Povodom Svjetskog tjedna ulagatelja u Hrvatskoj gospodarskoj komori je održan okrugli stol pod nazivom Nove mogućnosti financiranja gospodarstva –

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design