Bjelovarska Sirela povukla više od 18 milijuna kuna iz Europskog fonda za ruralni razvoj

In Tvrtke i tržišta
1-Andrej Plenković, Tomislav Tolušić

U povodu puštanja u rad novih proizvodnih linija te novoizgrađenog skladišta sufinanciranih iz fondova EU, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković posjetio je Sirelu, bjelovarski proizvodni pogon Dukata.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Velimir Žunac posjetili su danas Sirelu, bjelovarski proizvodni pogon Dukata, te simbolično pustili u rad nove proizvodne linije i novoizgrađeno hlađeno skladište gotovih proizvoda, sufinanciranih kroz Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj.

Od ukupne vrijednosti investicije u iznosu 43.546.468,00 kn, potpora iz proračuna Europskog poljoprivrednog fonda iznosi 18.159.270,09 kn, potpora iz proračuna Vlade RH 3.204.577,08 kn, dok vlastita ulaganja Dukata d.d. iznose 22.182.620,83 kn.

Bjelovarska Sirela vodeći je proizvođač sireva u Hrvatskoj, zapošljava 348 zaposlenika i zajedno sa zagrebačkim i karlovačkim proizvodnim pogonom čini Dukat, jednu od najsnažnijih kompanija u RH i svakako jednu od vodećih kompanija domaćeg prehrambenog sektora.

O tome govori i visoka razina ulaganja Dukata koji je u svoje proizvodne kapacitete u Bjelovaru, Zagrebu i Karlovcu od 2007. godine, kada Dukat postaje dijelom Lactalis grupe, pa do danas investirao više od 66,4 milijuna eura, od kojih je 21,45 milijuna eura investirano upravo u Sirelu.

Osim što je vodeći proizvođač sireva u Hrvatskoj, Sirela je i jedan od najvećih hrvatskih izvoznika sireva. Tako je lani Sirela izvezla čak 2,76 milijuna kilograma sira čime je udio izvoza u njezinim ukupnim prihodima dosegao visokih 32 posto. Većina izvoznih operacija Sirele odnose se na tržišta Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine te Srbije. Vrijedi napomenuti kako se Sirela pozicionirala i kao najveći izvoznik u sustavu Dukata.

„Sirevi su najvažnija mliječna kategorija u kontekstu plasmana mlijeka proizvedenog na domaćim mliječnim farmama. Naime, za jedan kilogram sira u prosjeku je potrebno čak deset litara mlijeka i upravo je kategorija sireva najveći ‘potrošač’ svježeg sirovog mlijeka. Stoga je stabilno poslovanje Sirele jamstvo otkupa svog mlijeka proizvedenog na domaćim mliječnim farmama“ – istaknuo je Alen Fontana, direktor Dukata.

Naime, samo je lani u Sireli, prvenstveno u svježe, polutvrde i tvrde sireve te maslac prerađeno 88 milijuna litara svježeg sirovog mlijeka, odnosno 46 posto ukupno otkupljenog mlijeka s domaćih mliječnih farmi, istaknuo je Fontana te zaključio kako je ova investicija temelj za daljnji razvoj, proizvodnju i izvoz autentičnih i visokokvalitetnih hrvatskih sireva poput Sirela Podravca, Ribanca, Dimsija, Trapista, Bjelovarskog slanog sira i drugih.

Do kraja 2020. godine Dukat će u bjelovarsku Sirelu investirati dodatnih 14 milijuna kuna vlastitih sredstava s ciljem podizanja proizvodnih kapaciteta te jačanja konkurentnosti.

You may also read!

capelli

Cappelli: Šibenik je primjer dobrih ulaganja u turističke projekte

Ministar turizma Gari Cappelli u petak je u Šibeniku na sastanku sa županom Šibensko-kninske županije Goranom Paukom i šibenskim

Read More...
Žigman

Potpisan memorandum između HANFA-e i izraelskih regulatora o suradnji u području FinTech inovacija

Predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA), Ante Žigman jučer je s predstavnikom izraelskog regulatora svečano

Read More...
dm

dm predao donaciju vrijednu 14.000 kuna Općoj bolnici Varaždin

dm-ovu donaciju OB Varaždin uložit će u nabavu infuzijske pumpe za Odjel za pedijatriju. U četvrtak, 19. rujna dm je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.