BOOT najavio dobru turističku sezonu i donio dobre signale hrvatskim tvrtkama

In Sajmovi i izložbe
boot17

Jučer je završio BOOT, najveći svjetski sajam nautike i plovila u njemačkom Düsseldorfu. Nakon 9 dana sumirani su rezultati ove najznačajnije sajamske manifestacije, koja okuplja proizvođače plovila i opreme te predstavlja globalnu ponudu chartera i ronilačkih sadržaja, ali s prepoznatljivim naglaskom na ponudu za njemačko tržište, zemlje Beneluxa i Skandinavije.

Direktor Messe Düsseldorf, Werner Matthias Dornscheidt s oduševljenjem je u nedjelju izjavio: “Devet dana sajma BOOT 2017 obilježili su dobra atmosfera i izvrsni prodajni rezultati. Sajam s uspjehom zadovoljava oprečne zahtjeve zabavne i poslovne platforme.” Na sajmu je prisustvovalo više od 1.800 izlagača iz 70 zemalja, a zabilježeno je impresivnih 242.000 posjetitelja. BOOT predstavlja dobru sajamsku platformu za hrvatske izlagače kojih je ove godine bilo više od 30, dok se jedan značajan dio predstavljao na štandovima inozemnih principala, posebno u dijelu chartera i ronjenja.

Hrvatski izlagači zadovoljni su učincima sajma, neki su ostvarili konkretne poslove, a većina ih s optimizmom dočekuje nerednu sezonu nakon uspješnog bookinga na sajmu BOOT. Hrvatski turizam, ponuda smještaja, usluge marina, iznajmljivanja plovila i ronilački sadržaji imaju uočljivu nišu na globalnom tržištu, dok na tržištu Mediterana zauzimaju sve značajnije pozicije, neovisno od kretanja u Egiptu, Turskoj i Grčkoj. Osjeća se i pozitivna diferencijacija, jer Hrvatska više ne privlači goste najslabije platežne moći, nego se oni ipak odlučuju za jeftiniju ponudu u Grčkoj, koja se još uvijek teško nosi s posljedicama izbjegličke krize, koja uvjetuje i pojavu dumping cijena. Jedan od noviteta odnosi se na sve veće prisustvo nautičkih platformi s Interneta, koje koriste sajam za upotpunjavanje svoje ponude.

Jadranka Grupa iz Malog Lošinja se u Düsseldorfu samostalno predstavila u dijelu yachtinga, ali i hotelske ponude. Petra Ridolfo iz odjela bookinga ističe da je zabilježen odličan odaziv njemačkih gostiju, dijelom i starih korisnika koji su dominirali s upitima, dok je tek oko 10 posto upita došlo iz skandinavskih zemalja. Najveći je interes za sadržaje u posezoni, te u VI mjesecu. Jadranka hoteli su također ostvarili dobre poslove, posebno oko bookinga luksuznijih hotela obzirom da dio nautičara, osim mora preferira i visokokvalitetan smještaj. Sjeverni Jadran je sve atraktivniji, što potvrđuju gosti iz Njemačke, ali i iz Francuske, dodala je Jelena Pavlinek iz hotelskog odjela Jadranke.

Marina Punat također bilježi dobre rezultate na sajmu. Direktorica Renata Marević napominje da ih je na BOOT-u posjetila uglavnom stručna i zainteresirana publika, koja točno zna što želi. Prošle su tri godine od kad smo promijenili koncept, pojačali marketing, počeli nastupati i na BOOT-u i snažnije se okrenuli prema tržištu, stoga smo ostvarili i povećanje prihoda proteklih godina. Naša je prednost što nudimo cijelu lepezu nautičkih sadržaja, uključujući i usluge vlastitog brodogradilišta pa naša marina radi 365 dana, što je privlačno korisnicima iz germanskih zemalja, koji uglavnom dolaze automobilima, ali i zračnim prijevozom. Ovdje na sajmu se direktno možemo uspoređivati s konkurencijom i koristimo različite modele stimulacije gostiju, poput sajamskog popusta, dodaje Marević.

Na sajmu su po prvi put nastupili i proizvođači brodske opreme, okupljeni oko Hrvatske gospodarske komore. Udruženje male brodogradnje se nada da će narednih godina uspjeti mobilizirati čim više izlagača s atraktivnim proizvodima, rekla je Gordana Ribarić iz HGK. Osjećamo da ovdje ima velikih mogućnosti, velika je cirkulacija posjetitelja, a na našem štandu bili su i proizvođači iz Hrvatske koji smatraju da treba nastaviti zajednički nastup narednih godina, zaključila je Ribarić.

Naredni sajam BOOT 2018 održat će se u 20. – 28. 1. 2018. u Düsseldorfu.

You may also read!

METRO podržava lokalne proizvođače i razvoj domaće gastro ponude

METRO podržava lokalne proizvođače i razvoj domaće gastro ponude

METRO poziva hrvatske dobavljače da plasiraju svoje proizvode putem METRO-ovih prodajnih centara, U sklopu projekta „Stvoren za hrvatski meni“, METRO

Read More...
grcic

Održan sastanak s Udrugom slijepih Sisačko-moslavačke županije – Sisak na temu digitalne pristupačnosti

Digitalna pristupačnost bila je tema predstavnika Udruge slijepih Sisačko-moslavačke županije – Sisak, Instituta za integrirano-inkluzivne komunikacije jugoistočne Europe i

Read More...
Kaufland

Kaufland: Našim kupcima nudimo isključivo domaću lubenicu

Sezona lubenica u punom je jeku, a ovoj slatkoj i osvježavajućoj ljetnoj poslastici teško je odoljeti u vrućim ljetnim

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.