Britansko gospodarstvo past će 1,4 posto u 2023.

In Vijesti iz svijeta
london

Britansko gospodarstvo smanjilo se već u trećem tromjesečju, a u idućoj godini aktivnost će pasti za 1,4 posto budući da će visoka inflacija i podignute kamatne stope zakočiti potražnju, prognozirao je u četvrtak državni ekonomski institut OBR.

Ured za proračunsku odgovornost (OBR) blago je podigao procjenu rasta u ovoj godini, s 3,8 posto prognoziranih u ožujku na 4,2 posto.

U idućoj godini sada očekuje pad BDP-a za 1,4 posto. U ožujku prognozirali su 1,8-postotni rast aktivnosti.

Recesija je počela već u trećem tromjesečju padom aktivnosti za 0,2 posto, a trebala bi trajati nešto više od godinu dana zbog slabije potražnje koju će zakočiti visoka inflacija i podignute kamatne stope, prognoziraju u OBR-u.

Inflacija će ove godine dosegnuti 9,1 posto i kliznuti na 7,4 posto u 2023., izračunali su.

Naglašavaju da su zbog ograničenog uvoza ruskog plina veleprodajne cijene tog energenta u Europi više deset puta no što su bile prije pandemije, a tržišta sada očekuju da će u srednjem roku ostati četiri puta više, navode.

Da vlada nije osigurala potporu kućanstvima i kompanijama, recesija bi bila dublja za 1,1 postotni bod, dodaju.

U 2024. BDP bi po njihovim izračunima trebao ponovo porasti, za 1,3 posto, zahvaljujući nižim cijenama energije i blažoj inflaciji.

Institut je trebao objaviti prognoze i u rujnu, ali je objava odgođena zbog mini-proračuna ministarstva financija kojem je tada na čelu bio Kwasi Kwarteng. (H)

You may also read!

wallstreet

Svjetske burze porasle, Fed najavio usporavanje tempa povećanja kamata

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, što se ponajviše zahvaljuje porukama iz američke središnje banke da

Read More...
pravo na isključenje

Ipak u zakon pravo na isključenje

Jednosmjesečno e-savjetovanje sa javnošću o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu završilo je 11. kolovoza

Read More...
The Banker proglasio Erste banku najboljom bankom u Hrvatskoj

The Banker proglasio Erste banku najboljom bankom u Hrvatskoj

Na svečanoj dodjeli nagrada, koja se 1. prosinca 2022. održala u Londonu, ugledni međunarodni časopis iz grupe Financial Timesa

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design