Brnjac: Na 96 posto smo noćenja u odnosu na rekordnu 2019.

In Iz zemlje
brnjac

U prvih sedam ovogodišnjih mjeseci ostvareno je više od 10 milijuna turističkih dolazaka i 56 milijuna noćenja i sad smo na 96 posto noćenja u odnosu na 2019. godinu, izjavila je u srijedu za Hinu ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, uoči sutrašnjeg sastanka s predstavnicima turističkog sektora.

Premijer Andrej Plenković i članovi Vlade sastat će se naime sutra u Zadru s predstavnicima turističkog sektora, županima priobalnih županija i gospodarstvenicima. Razgovarat će o dosadašnjim turističkim rezultatima i daljnjim planovima za turističku sezonu.

Najviše noćenja je po riječima ministrice Brnjac ostvareno u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji, a prema tržištima, najveći broj noćenja ostvaruju gosti iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Poljske, Češke i Ujedinjenog Kraljevstva.

Što se tiče prihoda, prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB) tijekom siječnja, veljače i ožujka ove godine, prihodi stranih turista su iznosili 495 milijuna eura, što je rast od dva posto u odnosu na isto razdoblje predpandemijeske 2019. godine.

Fiskalizacija pak pokazuje da je u prvih sedam mjeseci ove godine fiskalizirano računa u vrijednosti 33 posto višoj nego u istom razdoblju 2019. godine.

Najavljujući sutrašnji sastanak u Zadru, Brnjac je rekla da je zahvaljujući suradnji vlade s gospodarstvom i lokalnom samoupravom te mjerama za očuvanje radnih mjesta i mjerama za likvidnost, u vrijeme pandemije Hrvatska očuvana kao konkurentna turistička destinacija koja ostvaruje dobre rezultate.

Prvi ovogodišnji test, kako je navela, bili su uskrsni praznici koji su protekli izuzetno dobro, zatim su Ministarstvo turizma i sporta i Hrvatska turistička zajednica organizirali na ključnim emitivnim tržištima predstavljanje turističkih proizvoda koji su visoke kvalitete što se pokazalo izuzetno dobrim.

Na sutrašnjem sastanku će se, kako je najavila, razgovarati o problematici radne snage, odnosno daljnjim mjerama kako dodatno ubrzati proceduru digitalizacije.

Razgovarat će se i o novom zakonu o radu, kazala je Brnjac navodeći kako je prijedlog bio da se uvedu vaučeri po uzoru na poljoprivredu i da se proširi mogućnost dodatnog rada, najviše do 16 sati na temelju ugovora o radu na određeno vrijeme.

Također, razgovarat će se o neprocijenjenom građevinskom zemljištu i donošenju uredbi koje bi omogućile investicije.

Ove godine je otvoreno osam hotela s 4 i 5 zvjezdica i važno je staviti naglasak na povećana ulaganja u taj segment, kaže Brnjac.

Najavljuje da će se razgovarati i o rastu cijena energenata – poduprijet će se postavljanje solarnih panela i investiranje u energetsku učinkovitost u turističkom sektoru.

“Važno je poslati poruku da će upravo u novoj financijskoj omotnici biti predviđena sredstva za investicije za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE) i investicije u energetsku učinkovitost”, kaže ministrica.

Dodaje da će biti održana i prezentacija Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. (NPOO) ističući da su po prvi puta izborena bespovratna sredstva za sektor turizma kroz NPOO i kroz operativne programe što će omogućiti zelenu tranziciju. (H)

You may also read!

Turizam moramo iskoristiti do maksimuma i na njemu razvijati dalmatinsko gospodarstvo

Turizam moramo iskoristiti do maksimuma i na njemu razvijati dalmatinsko gospodarstvo

Hrvatska udruga poslodavaca u Splitu je na konferenciji „Dalmacija – gospodarska snaga Hrvatske“ okupila vodeće gospodarstvenike dalmatinske scene, koji

Read More...
HOTEL&GASTROTEH

Uskoro na ZV-u HOTEL&GASTROTEH

Za sve profesionalce u HORECA industriji najavljujemo HOTEL&GASTROTEH - sajam opremanja, poslovanja i investicija u turističkoj industriji i ugostiteljstvu

Read More...
WorldBank

Svjetska banka upozorava na potrebu za hitnim promjenama u sektoru grijanja u Europi i središnjoj Aziji

U novoj sveobuhvatnoj analizi 23 zemlje Europe i središnje Azije koja je danas objavljenja, Svjetska banka poziva na veliku

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design