Brnjac zadovoljna turističkim rezultatima, u skladu sa strategijom održivog turizma

In Iz zemlje
turizam

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac posjetila je u petak varaždinski Špancirfest, a u izjavi novinarima izrazila je zadovoljstvo ovogodišnjim rezultatima u turizmu, a što je i u skladu s Vladinom strategijom razvoja održivog turizma u Hrvatskoj.

Izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministrica Brnjac je istaknula kako su zadovoljni ne samo s trenutnim brojkama, već i s dugoročnom strategijom kojom žele razvijati održiv turistički promet tijekom cijele godine.

“Nije nam cilj imati vršno opterećenje tijekom 7. i 8. mjeseca – takvo da to naše prometnice ne mogu prihvatiti, da naša komunalna infrastruktura puca, da nemamo električne energije i vode. Upravo zato smo krenuli s razvojem same strategije”, istaknula je Brnjac.

Važna ravnoteža između turističkog razvoja i zaštite okoliša te kvalitete života lokalnog stanovništva

Ključni naglasak Ministarstva je na ravnomjernom rasporedu dolazaka tijekom cijele godine.

Ministrica je istakla kako se trenutno drže brojki iz 2019. godine, te da je primjetno unapređenje destinacija kako bi se izbjegli negativni učinci masovnog turizma.

“Kroz planove upravljanja definiramo koliko svaka destinacija može prihvatiti turista, što je itekako bitno za znati. Ono u što ulažemo je da jačamo kontinent, smještajne kapacitete i kvalitetu, što je najbitnije osigurati našim turistima”, rekla je Brnjac.

Naglasila je važnost postizanja ravnoteže između turističkog razvoja i zaštite okoliša te kvalitete života lokalnog stanovništva.

“Pokazalo se da su mnoge naše destinacije imale borbu sa masovnim turizmom. Zato smo krenuli u reformu upravljanja razvoja destinacijama, zato se donosi novi Zakon. To je ono što je u konačnici bitno – zadovoljstvo lokalnog stanovništva, ne devastacija obale”, poručila je Brnjac.

Ministrica je potvrdila zadovoljstvo predsezonom i najavljenom podsezonom, unatoč izazovima vremenskih uvjeta.

“Imamo najbolju predsezonu ikada. Podsezona pokazuje obećavajuće rezultate – hotelijeri i kampovi su izrazito zadovoljni” izjavila je.

Hrvatska narodna banka (HNB) već je predstavila pozitivne prognoze prihoda od turizma, no ministrica je naglasila kako treba pričekati konače brojke krajem godine.

“Prošla godina je već bila rekordna, a za ovu godinu HNB je izašao sa podatkom od 14,1 milijarde. Pričekajmo kraj godine da bismo dobili cjelovitu sliku,” izjavila je ministrica turizma i sporta.

Dodala je kako prema HNB-u, prihodi za prva tri mjeseca već bilježe rast od 38 posto u usporedbi s prethodnom rekordnom godinom. (H)

You may also read!

Hrvatski turizam ima potencijal za širenje sezone kroz kulturni, aktivni i gastro turizam

Hrvatski turizam ima potencijal za širenje sezone kroz kulturni, aktivni i gastro turizam

Drugi dan internacionalne konferencije 365 dinamičnim i intenzivnim programom potvrdio je sve najave o iskoraku u organizaciji i novoj

Read More...
ribarstvo

Hrvatske tvrtke na vodećem sajmu ribarstva Conxemar 2023

Pet hrvatskih tvrtki iz sektora ribarstva predstavlja svoje proizvode na međunarodnom sajmu smrznutih morskih plodova Conxemar 2023, koji se

Read More...
tomislav-rados

Obilježen Svjetski tjedan ulagatelja: Jačati ulogu fondova rizičnog kapitala u financiranju hrvatskog gospodarstva

Povodom Svjetskog tjedna ulagatelja u Hrvatskoj gospodarskoj komori je održan okrugli stol pod nazivom Nove mogućnosti financiranja gospodarstva –

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design