Brojne mogućnosti za jačanje gospodarske suradnje Hrvatske i Crne Gore

In Konferencije / savjetovanja
crnagora

Brojne su mogućnosti jačanja gospodarske suradnje Hrvatske i Crne Gore posebice u energetici, prometu, graditeljstvu i turizmu, istaknuto je u srijedu na Hrvatsko-crnogorskom gospodarskom forumu održanom u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), priopćeno je iz Komore.

“Suradnja Crne Gore i Hrvatske prilika je koju dosad nismo iskoristili kako treba. Iako u porastu, robna razmjena preskromna je za dvije toliko bliske zemlje. No, kao što to potvrđuje više od 100 tvrtki okupljenih danas, u gospodarstvu prilika uvijek nadjača prepreku”, rekao je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić.

Unatoč poteškoćama u prometnoj povezanosti s Crnom Gorom, Barbarić je istaknuo da prostor za jaču suradnju vidi u energetici i prometu, posebice obnovi željezničkih vozila, te u graditeljstvu, rekonstrukciji luka i marina, IT-u i turizmu.

“U Crnoj Gori posluje dvadesetak hrvatskih tvrtki i zastupništava. Bilježimo porast izvoza od 15 posto u prvih jedanaest mjeseci 2018. godine, ali smatramo da možemo puno bolje”, rekao je Barbarić.

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić uvjeren je u velik broj poslovnih mogućnosti koje treba iskoristiti za unapređenje gospodarske suradnje dvije zemlje.

Hrvatska je uvijek među prvim ekonomskim partnerima Crne Gore, rekao je te dodao kako mu je drago što su na današnjem forumu i predstavnici tvrtki obje države koje daju značajan doprinos razini robne razmjene.

“Crna Gora je, kada je riječ o suradnji, okrenuta regiji i naravno europskim integracijama, a upravo nam na tom putu iskustva Hrvatske koja je okončala proces euroatlantskih integracija mogu koristiti,“ rekao je Saveljić, istaknuvši i mogućnost suradnje na području ekologije i energetske učinkovitosti te zajednički nastup na natječajima NATO-a.

U sklopu foruma su održani i B2B razgovori crnogorskih i hrvatskih tvrtki.

Direktor hrvatske tvrtke Stražaplastika Josip Grilec kazao je kako već nekoliko godina izvozi u Crnu Goru, prije svega proizvode za prehrambenu industriju te kako bi htjeli suradnju proširiti i na crnogorske komunalne tvrtke.

“Već smo prisutni na 42 tržišta diljem svijeta, a u Crnoj Gori u Podgorici, Budvi, Tivatu i Kotoru. Tržište nam je jako zanimljivo zbog brzorastućega turizma. Zanimljiva nam je i unutrašnjost Crne Gore, a smatramo da postoji prostor i za plasiranje naših novih proizvoda,“ rekao je Krešimir Jukić iz tvrtke Include, ističući od novih proizvoda multifunkcionalnu klupu za cikloturizam Monna.

Luka Jovanović iz Elektroprivrede Crne Gore je istaknuo kako im je najzanimljivija suradnja s hrvatskim tvrtkama koje se bave proizvodnjom transformatora i remontima generatora kao što je Končar, budući da kreću u obnovu postrojenja.

Direktorica tvrtke „13. Jul Plantaže“ Verica Maraš koja u vlasništvu ima najveći vinograd u Europi i proizvodi vina i prirodne rakije, kazala je kako je tržište Crne Gore vrlo otvoreno za sve proizvode pa tako i za hrvatska vina.

“Već imamo jako dobru suradnju s hrvatskim tvrtkama po pitanju repromaterijala za našu proizvodnju, prvenstveno s proizvođačima staklene ambalaže i gnojiva“, istaknula je Maraš.

Hrvatsko-crnogorski gospodarski forum održan je u organizaciji HGK i Privredne komore Crne Gore. (H)

You may also read!

komp

Kreditne institucije započinju s obradom i razmjenom podataka svojih klijenata

Kreditne institucije započinju s obradom i razmjenom podataka u Osnovnom sustavu registra (OSR sustav) posredstvom Hrvatskog registra obveza po

Read More...
kava

Istraživanje potvrdilo – kava pomaže u borbi protiv pretilosti

Rezultati istraživanja pokazali su kako je kod žena koje su pile četiri ili više šalica kave dnevno zabilježen ukupni

Read More...
tefal

Tefal Aromatiq 3 u 1 električni roštilj

Tefal Aromatiq 3 u 1 električni roštilj odlikuju nevjerojatni okus i visoka učinkovitost. Idealan je za najzahtjevnije roštilj majstore, Tefal

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.