BSA, policija i Carinska uprava – trening za sigurnije poslovno okruženje

In Porezi / zakoni
BSa

BSA | The Software Alliance je danas održao trening o softverskom licenciranju za predstavnike nadležnih tijela koja su u Hrvatskoj zadužena za nelicencirani i krivotvoreni softver – policiju i Carinsku upravu. Trening je održan u Ravnateljstvu policije u Zagrebu, a sudjelovalo je ukupno 65 državnih službenika – 33 iz Carinske uprave te 32 iz policije.

Treninge je pripremio i održao neovisni sudski vještak za područje informatike. Predavanja su podijeljena u četiri cjeline: predstavljanje inicijativa i aktivnosti BSA u Hrvatskoj; pregled pravne regulative koja uređuje zaštitu autorskog prava na računalnim programima; osnove licenciranja programa na primjerima modela licenciranja softvera članova BSA; te radionica o postupku pregleda računalnih programa uz praktičan rad na računalima.

“Ovaj je trening dio šire edukacijske kampanje koju je BSA pokrenuo s policijom i Carinskom upravom, a rezultat je posljednje studije „Nelicencirani softver i prijetnje kibernetičkoj sigurnosti“.

Naša analiza pokazuje da s rastom stope nelicencirang računalnog softvera u zemlji, raste i broj incidenata povezanih s malverom u toj zemlji,“ rekla je Ivana Jurin Puhalo, zastupnica BSA u Hrvatskoj te dodala: „Uklanjanje nelicenciranog softvera sa poslovnih mreža može pomoći u smanjenju rizika od kibernetičkih sigurnosnih incidenata.

Drago nam je što imamo odličnu suradnju s nadležnim državnim tijelima, koja razumiju da prihvaćanjem intelektualnog vlasništva i pravilnim licenciranjem možemo pomoći stvoriti sigurno poslovno okruženje.“

Trening je održan kao dio zajedničke kampanje BSA, Carinske uprave i policije, te je usmjeren na poslovne korisnike diljem Hrvatske. Tijekom kampanje u tijeku, BSA će izravnim dopisima kontaktirati više od 5000 poslovnih subjekata diljem Hrvatske u kojima će promicati ovlaštenu poslovnu uporabu računalnih programa.

„Proces provedbe zaštite intelektualnog vlasništva i autorskog prava na softver dugotrajan je, kontinuiran i opsežan, a s obzirom da je upravo informacijsko-komunikacijska tehnologija jedna je od najbrže rastućih i podložna čestim promjenama, neophodna je dodatna edukacija naših službenika.

U narednom razdoblju najavljujemo pojačane aktivnosti nadzora nad nelegalnim korištenjem računalnih programa kako bismo svim poslovnim subjektima u Republici Hrvatskoj osigurali zdravo, sigurno i kompetitivno poslovno okruženje.

Suzbijanje sive ekonomije i nelojalne konkurencije, te sprečavanje i prevencija neovlaštenog korištenja jedan je od prioriteta postupanja Carinske uprave,“ rekao je mr. sc. Zlatko Grabar, ravnatelj Carinske uprave Ministarstva financija Republike Hrvatske.

Carinska uprava Ministarstva financija obavlja inspekcijski nadzor u poslovnom sektoru te u skladu sa svojim ovlastima, kao ovlašteni tužitelj pokreće prekršajne postupke protiv poslovnih subjekata koji koriste računalne programe protivno Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima i ugovoru o licenciranju.
BSA kontinuirano zaprima anonimne prijave o neliceranoj uporabi softvera. Prijave koje pobuđuju sumnju na umnožavanje, korištenje ili distribuciju nelicenciranog računalnog softvera BSA prosljeđuje Carinskoj upravi ili policiji. Iz tog razloga, BSA će u narednim mjesecima nastaviti sa programima edukacije.

O BSA
BSA | The Software Alliance (www.bsa.org) je vodeći globalni zastupnik softverske industrije ispred vlada i međunarodnih tržišta. Članovi BSA su među svjetskim najinovativnijim kompanijama i stvaraju softverska rješenja koja pokreću gospodarstvo i unapređuju moderni život.

Sa sjedištem u Washingtonu, DC i operacijama u više od 60 zemalja diljem svijeta, BSA predvodi programe programe usklađenosti koji promiču uporabu legalnog softvera i zagovara javne politike koje podupiru tehnološku inovaciju i potiču rast u digitalnoj ekonomiji.

You may also read!

Dinko Lucić, predsjednik Uprave PBZ-a dobitnik je prestižne nagrade CEO Today Europe Awards 2019.

Dinko Lucić, predsjednik Uprave PBZ-a dobitnik prestižne nagrade CEO Today Europe Awards 2020

Dinko Lucić, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb (PBZ), članice Intesa Sanpaolo Grupe, drugu godinu zaredom dobitnik je prestižne nagrade

Read More...
zona

Pozdravite dugo i bezbrižno ljeto uz novitete iz Zona Vital linije

Svima kojima nedostaje vremena za aktivnu brigu o svom zdravlju, dobro će doći sjajni noviteti iz Zone Vital: Ferrosorb,

Read More...
Hyundai

Hyundai zna što je akcija

Hyundai i30 od 104.990 kn i Hyundai Tucson od 149.990 kn • Jedinstvena ljetna akcija za bestsellere Hyundai i30 i

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.