Burger King planira u Rusiji lansirati vlastitu kritpovalutu

Burger King

Američki lanac restorana brze hrane Burger King planira u Rusiji lansirati vlastitu kriptovalutu whoppercoin, izvijestili su u utorak britanski mediji.

Klijenti će za svaki rubalj koji potroše na kupnju sendviča Whopper moći zatražiti jedan whoppercoin na temelju računa skeniranog ‘pametnim telefonom’, javlja BBC.

Nakon što prikupe 1.700 whoppercoina, moći će za taj iznos virtualnog novca kupiti sendvič Whopper.

Iz kompanije najavljuju da će u rujnu lansirati i aplikacije za Apple i Android kako bi klijentima omogućili štednju, razmjenu i trgovanje whoppercoinima.

Burger King je u realizaciji tog projekta udružio snage s tehnološkom kompanijom Waves koja se specijalizirala za kreiranje kriptovaluta.

Waves će bilježiti transakcije i pratiti u čijem su vlasništvu whoppercoini i što se s njima događa.

Burger Kingova kriptovaluta bit će samostalni platni sustav koji će imati određene tehničke sličnosti s poznatim bitcoinom ali će funkcionirati kao zasebna valuta.

To znači da će moći biti ukinut ako se utvrde zloupotrebe.

Iz kompanije Waves priopćili su da su već generirali milijardu whoppercoina za potrebe svojevrsnog programa nagrađivanja lojalnosti Burger Kingovih klijenata.

Prema aktualnim cijenama sendviča Whopper u Rusiji klijenti će za svakih pet ili šest sendviča kupljenih stvarnim novcem moći dobiti po jedan besplatni, odnosno kupljen whoppercoinima.

Čelnik odjela za vanjske komunikacije u ruskoj podružnici Burger Kinga Ivan Šestov tvrdi da je putem tog programa Whopper pretvoren u investicijski alat.

U razgovoru za BBC profesor na sveučilištu Cornell i direktor Inicijative za kriptovalute i ugovore Emin Gun Sirer predviđa pojavu novih takvih programa.

“Nagradni bodovi zapravo su dobar način za primjenu lanaca blokova (blockchains)”, drži on.

Upozorava ipak da ih se može upotrijebiti i za pranje novca i za iznude putem ucjenjivačkog softvera.

“To će se nesumnjivo i događati”, ističe on. (H)

Pročitajte još vijesti!

podravka

Akcija “Kupujmo hrvatsko” slavi 20 rođendan

Na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića i Europskom trgu u četvrtak i petak se održava akcija Hrvatske gospodarske komore

Read More...
ppk

Ministar Tolušić obišao novi pogon PPK karlovačke mesne industrije

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić sa svojim suradnicima te župan Karlovačke županije Damir Jelić i gradonačelnik Karlovca Damir Mandić danas

Read More...
expo

Na Jadranskom sajmu u Budvi dodijeljene nagrade EXPO TROPHY

AD Jadranski sajam u cilju poticanja tržišnog komuniciranja, edukacije potrošača, marketinškog i propagandnog prezentiranja proizvoda, dodjeljuje najuspješnijim izlagačima priznanje

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Prijavite se na naš newsletter!