Burilović očekuje stvaranje temelja za ubrzanje rasta

In Financije i gospodarstvo
Burilovic

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović kazao je u srijedu kako je uvjeren da će se u 2018. godini postaviti temelji za ubrzanje gospodarskog rasta rješavanjem pitanja o kojima on dugoročno ovisi, kao što su kvalitetan obrazovni sustavi poticanje istraživanja i inovacija.

Burilović je na sjednici Skupštine HGK proteklu godinu ocijenio pozitivnom.

“Nastavljen je trend gospodarskog rasta s pozitivnim pomacima u proizvodnji, potrošnji i izvozu, uz istodobno smanjenje duga i deficita”, kazao je.

Pozdravio je nastavak fiskalne konsolidacije, od koje očekuje povoljan učinak na dinamiku gospodarskog rasta. Pohvalio je reakciju Vlade na situaciju u Agrokoru rekavši kako je ona bila ključna u sprečavanju kolapsa čije bi posljedice osjećalo cijelo društvo.

“Agrokor ostaje najveći izazov i u godini pred nama”, kazao je Burilović te dodao kako je zadovoljan smjerom vođenja gospodarske politike i početnim rezultatima, ali ne i brzinom i dubinom potrebnih promjena i reformi.

“U idućoj godini treba ubrzati reformske procese kako bismo uhvatili korak s drugim zemljama i zaustavili prijeteće negativne demografske trendove”, rekao je i dodao kako je najvažnije naći rješenje za nedostatak radnika na čemu će Komora kroz projekt dualnog obrazovanja i dalje posebno inzistirati.

Burilović je kazao i kako mu je drago što je Vlada prepoznala važnost dualnog strukovnog obrazovanje kojeg je HGK osmislila po sličnom modelu kao Austrija.

Taj proces kasni 20 godina, ali ako ga implementiramo uskladit će potrebe obrazovanja i tržišta rada, kazao je Burilović te ocijenio apsurdnim što se uz 180.000 nezaposlenih traži 20.000 radnika.

“Nemamo dovoljno kvalitetne radne snage da prati sektore koji su deficitarni poput brodogradnje, turizma, drvne industrije… Zapravo, gotovo da nema sektora u kojem to nije ogroman problem”, upozorio je Burilović.

Usvojeni planovi za 2018.

Skupština HGK usvojila je financijski plan za 2018. prema kojem su planirani ukupni prihodi od 214,59 milijuna kuna i rashodi od 214,56 milijuna kuna. Predviđen je višak prihoda nad rashodima od 30.605 kuna.

Prihodi od članarina u ukupnim prihodima sudjeluju s 69 posto i iznose 148,9 milijuna kuna.

Burilović je izvijestio i kako je HGK dobio bezuvjetno pozitivno mišljenje državne revizije. Smatra da je to dokaz da nova uprava radi dobar posao.

Izvijestio je da HGK u idućoj godini planira otvaranje predstavništava u Beču, Münchenu, Milanu i Istanbulu, kao i nastavak akcija Kupujmo hrvatsko i Hrvatski proizvod za hrvatski turizam te promocija nositelja znakova Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko itd.

Komora se u potpunosti okrenula članstvu, a u idućem razdoblju namjeravamo postati ključni sukreator svih budućih odluka na području gospodarstva, poduzetništva izvoza i ulaganja, kazao je Burilović te poručio kako “politika mora uvažiti glas gospodarstva”. (H)

You may also read!

Međimrski gospodarski forum

Međimurski Gospodarski Forum pokazao smjer daljnjeg razvoja Hrvatske

U prostorijama zgrade VMD Grupe u Zagrebu danas je održan prvi Međimurski Gospodarski Forum u organizaciji Zavičajnog društva Međimurje,

Read More...
Lidl Hrvatska_Global Gap

Svi Lidlovi dobavljači do kraja 2018. imat će certifikat Global G.A.P.

Samo najbolje voće i povrće certificiranih dobavljača Svi dobavljači voća i povrća trgovačkog lanca Lidl Hrvatska će do kraja 2018.

Read More...
katavicivica

Ivica Katavić novi predsjednik Udruženja trgovine HGK

Na sjednici predstavljena analiza trgovine na malo od 2007. do 2018. Udruženje trgovine Hrvatske gospodarske komore održalo je plenarnu sjednicu

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.