Cappelli: Hotelijeri najavili rast plaća za 10 posto

In Zaposlenost / plaće
cappelli

Ministar turizma Gari Cappelli rekao je u petak za Hinu da smanjenje PDV-a na pripremu i usluživanje hrane otvara prostor za ulaganja u konkurentnost, kvalitetu i povećanje plaća te da su mu hotelijeri najavili njihov rast za 10 posto čim snižena stopa stupi na snagu.

Premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić u petak su predstavili četvrti krug porezne reforme za mandata aktualne vlade. Među predloženim reformskim zahvatima je i proširenje obuhvata primjene stope poreza na dodatnu vrijednost s dosadašnjih 25, na 13 posto, za pripremu i usluživanje hrane u ugostiteljstvu.

“Želimo pomoći da se zadrže konkurentne cijene i dati mogućnost povećanja plaća”, rekao je Cappelli za Hinu te dodao kako ima jamstva hotelijera, posebno čelnika Hrvatske udruge turizma Veljka Ostojića, da će nakon stupanja na snagu snižene stope hotelijeri podići plaće za 10 posto.

Cappelli kaže da je turizam “strpljivo čekao stabilizaciju državnih financija”, koje je najprije trebalo normalizirati i u čemu se uspjelo, pri čemu je njegov resor davao punu potporu dosadašnjim koracima u poreznoj reformi.

U četvrtom krugu poreznog rasterećenja, nastavlja Cappelli, razgovaralo se o tome kako turizmu pomoći da dođe u poziciju ravnopravne utakmice na međunarodnom tržištu.

Već ove, a naročito iduće godine, pokazat će po njegovim riječima koliko je bitno da domaći turizam i ugostiteljstvo krenu s koliko-toliko istih pozicija kao konkurencija. Navodi pri tome turistički oporavak sjeverozapadne Afrike, Turske i Grčke te značajna financijska rasterećenja turizma i ugostiteljstva u Španjolskoj, Portugalu, Italiji i Francuskoj.

Kod smanjenja PDV-a na pripremu i usluživanje hrane, glavni cilj po njegovim riječima nije bio pojeftinjenje, nego zaustavljanje odljeva kadrova i dizanje kvalitete. Pritom podsjeća na istraživanja koja pokazuju da 30 posto turista u Hrvatsku dolazi zbog gastronomije.

“Hrvatska je prepoznata kao gastronomska destinacija. O tome svjedoči brojka o 60 restorana koje je prepoznao Michelin, od kojih pet nosi njegove zvjezdice”, rekao je Cappelli.

Po njegovim riječima, snižavanje stope PDV-a posebno je važno za kontinent, jer gosti ondje u dobroj mjeri dolaze upravo zbog ukusne hrane.

Ministar turizma istaknuo je i druge dvije mjere koje se tiču turizma u aktualnom krugu porezne reforme, a po njegovoj ocjeni nezasluženo su prošle ispod medijskog radara. To su neoporezivanje troška smještaja i prehrane za sve radnike, dakle i one koji žive u mjestu rada, kao i naknade za usluge odmora radnika izvan sezone, što je u javnosti poznato kao projekt “cro kartice”.

Taj projekt važan je za turizam u razdoblju od listopada do travnja, kaže Cappelli. (H)

You may also read!

Samsung

Samsung Galaxy Note10 i Note10+ predstavljeni u Zagrebu

Nakon službenog predstavljanja u New Yorku, Samsung Galaxy Note10 i Note10+ pametni uređaji predstavljeni su premijerno i u Hrvatskoj.

Read More...
cro

Dubrovnik – tri milijuna noćenja sedam dana ranije nego 2018.

Dubrovnik je ovogodišnje tromilijunto noćenje ostvario 21. kolovoza, što je sedam dana ranije nego 2018. godine, objavila je u

Read More...
london

Velika Britanija i Južna Koreja potpisale trgovinski sporazum

Velika Britanija potpisala je u četvrtak bilateralni trgovinski sporazum s Južnom Korejom, kojim se produljuje dosadašnji režim slobodne trgovine

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.