Cappelli: Iz Rusije moguć porast turističkog prometa oko 10 posto

Cappelli

Ruski turisti i turistički partneri pojačano se zanimaju za Hrvatsku te rezerviraju odmore ranije i više nego prijašnjih godina, a najave govore da je ove godine s tog tržišta moguć porast turističkog prometa od oko 10 posto, poručio je u srijedu iz Moskve ministar turizma Gari Cappelli.

Ministar Cappelli od početka ovog tjedna sa suradnicima boravi u Moskvi u povodu najvećeg međunarodnog turističkog sajma u Rusiji MITT, na kojemu se od 14. do 16. ožujka među više od dvije tisuće izlagača iz 200 zemalja predstavlja i Hrvatska sa svojom turističkom ponudom.

Nakon dvodnevnog posjeta sajmu te razgovora s najvažnijim touroperatorima i predstavnicima ruskih turističkih institucija, Cappelli je istaknuo da je trenutni buking u Rusiji jako dobar s porastom od oko 20 posto te da bi u konačnici turistički promet s tog tržišta mogao porasti oko 10 posto u odnosu na prošlu godinu. Lani je Hrvatsku posjetilo gotovo 120 tisuća ruskih turista, ili 7 posto više nego 2015. godine, a ostvarili su 879,1 tisuću noćenja.

“Ako se nastave dobri trendovi s tog tržišta i pojačamo suradnju s partnerima, a svi razgovori koje smo vodili u Moskvi išli su k tome, oko 200 tisuća dolazaka ruskih turista u Hrvatskoj, koliko ih je bilo prije ulaska Hrvatske u EU i prije krize u Rusiji, opet bi mogli imati oko 2020. godine“, poručio je Cappelli u telefonskom razgovoru za Hinu.

Hrvatski je ministar turizma u Moskvi razgovarao i s predsjednikom odbora za tjelesnu kulturu, sport, turizam i pitanja mladih u ruskoj Dumi Mikhailom Vladimirovichem Degtyarevim, dok je s predstavnicima ruskog udruženja turističkih agencija i touroperatora-ATOR, u čijem su članstvu svi najvažniji ruski touroperatori (TUI Rusija, Coral, Paks, Ruski Express i drugi), razgovarao o mogućnostima udruženog oglašavanja s hrvatskom stranom, kao i o tomu što bi se u modelima tog oglašavanja moglo popraviti za kvalitetniju i jaču suradnju.

Iduće godine u Moskvi dani hrvatske gastronomije, kulture i turizma

U razgovoru s ruskom državnom tajnicom za kulturu i turizam Allom Manilovom naznačena je, otkriva Cappelli, obostrana želja za jačanjem suradnje kroz segment kulturnog turizma, ali i kroz jaču promociju hrvatskog turizma u Rusiji već iduće godine u sklopu dana hrvatske gastronomije, kulture i turizma u Moskvi. Pritom bi se iskoristila i činjenica da je Rusija domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva 2018., pogotovo ako se hrvatska reprezentacija plasira na to prvenstvo.

“Ruse dosta zanima i zdravstveni turizam oko čega sam im najavio izmjene neki zakonskih propisa iz zdravstva do kraja ove godine pa bi se na MITT-u iduće godine mogli jače predstaviti i s tom ponudom, za čiju su promociju ruski turistički dužnosnici ponudili i pomoć”, kazao je Capppelli.

Iznoseći ostale trendove s turističkog tržišta Rusije, naglasio je da se općenito ove godine bolje i više nego lani bukiraju putovanja i odmori u gotovo sve destinacije na Mediteranu, iako se očekuje da će oko 50 posto ruskih turista koji putuju u inozemstvo ići u Tursku, koja im je zanimljiva zbog lakšeg viznog režima i cijena, dok će se ostalih 50 posto rasporediti po drugim destinacijama svijeta.

“Situacija u ruskom gospodarstvu i društvu povoljnija je nego prijašnjih godina, raste proizvodnja, pa i standard, i može se reći da su na neki način izašli iz krize, što utječe i na porast zanimanja za putovanjima i daleko veći buking u ovo vrijeme nego prije”, kazao je Cappelli, dodajući da se Rusi zanimaju i za investicije u hrvatski turizam i gospodarstvo u cjelini te bi se u travnju i svibnju trebali održati sastanci mješovitih grupa oko toga.

Sastanak mješovite hrvatsko-ruske skupine za turizam trebao bi se održati u svibnju u Hrvatskoj te će se tada razgovarati i o konkretnim poslovima, pogotovo što će se na sastanak pozvati i ruski touroperatori kako bi razgovarali s hrvatskim partnerima. (H)

Pročitajte još vijesti!

podravka

Akcija “Kupujmo hrvatsko” slavi 20 rođendan

Na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića i Europskom trgu u četvrtak i petak se održava akcija Hrvatske gospodarske komore

Read More...
ppk

Ministar Tolušić obišao novi pogon PPK karlovačke mesne industrije

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić sa svojim suradnicima te župan Karlovačke županije Damir Jelić i gradonačelnik Karlovca Damir Mandić danas

Read More...
expo

Na Jadranskom sajmu u Budvi dodijeljene nagrade EXPO TROPHY

AD Jadranski sajam u cilju poticanja tržišnog komuniciranja, edukacije potrošača, marketinškog i propagandnog prezentiranja proizvoda, dodjeljuje najuspješnijim izlagačima priznanje

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Prijavite se na naš newsletter!