Ceh ugostitelja Hrvatske obrtničke komore: struka je složna, samo dugoročna potpora svih razina vlasti jamči opstanak sektora

In HoReCa
ugostitelji

Predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK), Joso Smolić, održao je danas u Šibeniku četvrti po redu regionalni sastanak s predstavnicima županijskih cehova ugostitelja. Nakon Poreča, Osijeka i Splita, u Šibeniku su se danas susreli članovi cehova iz Šibensko-kninske, Zadarske i Ličko- senjske županije.

U proteklih mjesec dana održani su sastanci s kolegama iz cijele Hrvatske, kako bi se dobio uvid u stvarno stanje poslovanja, ali dogovorili i daljnji prijedlozi za poboljšanje položaja ugostiteljskog sektora, s obzirom da je pandemija njihovo poslovanje osjetno ugrozila.

Ugostitelji kažu kako su im dvije zabrane rada u proteklih godinu dana i smanjeni poslovni kapaciteti, unatoč ekonomskim mjerama Vlade RH, doveli u pitanje opstanak poslovanja. Oni koji su imali nekakve zalihe, već su ih potrošili, većina ih je opterećena kreditima, a prihoda nema ili su znatno smanjeni.

„Na sastancima održanim s kolegama u Dalmaciji, Istri i Slavoniji dobili smo informacije o specifičnim problemima s kojima se susreću ugostitelji u krznim uvjetima poslovanja. No zajedničko im je jedno – značajan pad prihoda zbog mjera suzbijanja pandemije i neizvjesna budućnost. Stoga će Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a ponovno uputiti prijedloge nadležnim institucijama oblikovanim od strane struke i na temelju potreba ugostitelja. Oni imaju za cilj spriječiti masovno zatvaranje ugostiteljskih objekata, a pomoć tražimo do trenutka normalizacije poslovanja tj. mogućnosti poslovanja u punom kapacitetu. Vjerujem da ćemo kroz dijalog s institucijama pronaći pravo rješenje za sve. Još jednom apeliram na sve kolege i njihove zaposlenike da pristupe cijepljenju, jer nam je to jedini instrument koji jamči kraj ove agonije, a Hrvatsku čini sigurnom destinacijom pred nadolazeću sezonu“, rekao je Joso Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja HOK-a.

aključci s održanih sastanaka opetovana su traženja struke, a njima se osigurava dugoročnija potpora ugostiteljskom sektoru, kojem će biti potrebno vrijeme da se oporavi od ove krize. Ceh ugostitelja HOK-a u ime svojih članova traži nastavak potpora za očuvanje radnih mjesta i naknada za pokrivanje fiksnih troškova dok god objekti bilježe pad prihoda u odnosu na referentno razdoblje iz 2019., odnosno dok ne bude moguće poslovanje u punom kapacitetu. Od države se traži jamstvo istog, kako bi se poslovanje moglo planirati. Naglašena je i važnost podrške lokalne samouprave u dijelu koji se tiče plaćanja najma javnih površina i prostora te ukidanje poreza na potrošnju.

Također, predlaže se i nastavak poreznog rasterećenja (izjednačavanje PDV-a na tople napitke, pivo i vino s PDV-om na hranu), koji je važna mjera naročito u trenutku kada se potpore za očuvanje radnih mjesta i naknade za podmirivanje fiksnih troškova prestanu isplaćivati.

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a zatražit će od Stožera civilne zaštite RH mogućnost rada u zatvorenim prostorima ugostiteljskih objekata, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, a na jednak način kako je to dozvoljeno hotelima.

You may also read!

plenkovic

Tri segmenta djelovanja za ublažavanje rasta cijena energenata

Premijer Andrej Plenković u srijedu je najavio kako će Vlada s ciljem ublažavanja rasta cijena energenata na građane djelovati

Read More...
Donacija dm

Donacija dm-a u iznosu od 67.595 kuna za nastavak istraživanja raka prostate

U srijedu, 26. siječnja, dm je Institutu Ruđer Bošković predao donaciju u iznosu od 67.595 kuna koja je namijenjena

Read More...
Milanović Kraš

U slavljeničkoj godini Kraš potvrđuje lidersku poziciju i nastavlja rasti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović danas je posjetio Kraš prehrambenu industriju d.d. koja obilježava 110 godina poslovanja. Početak poslovanja

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.