Ceh ugostitelja Hrvatske obrtničke komore: tražimo produljenje roka za nadoknadu dijela ili svih plaćenih fiksnih troškova

In HoReCa
ugostiteljstvo

Dio ugostitelja kojima je u potpunosti zabranjen rad nije u mogućnosti ostvariti ni minimalan prihod iz kojega bi pokrili makar dio navedenih fiksnih troškova i na taj način stekli pravo na korištenje mjere čime su dovedeni u neravnopravan položaj s ostalim poduzetnicima.

Iako se od 15. veljače najavljuje djelomično popuštanje mjera, u Hrvatskoj obrtničkoj komori na to gledamo kao ispravljanje nelogičnosti koje su nastale s Odlukom stožera koja je stupila na snagu 27. studenoga 2020. godine. Tijekom tog razdoblja i u direktnoj komunikaciji s nadležnim institucijama i preko medija apelirali smo na izjednačavanje rada caffe barova i restorana tj. da na jednak način mogu pružati uslugu ”za van”, uz zadržavanje prava na korištenje mjere refundacije fiksnih troškova i očuvanja radnih mjesta.

Stoga, smatramo da je krajnji trenutak da se jasno definiraju kratkoročne, ali i dugoročne mjere u cilju očuvanja ugostiteljske djelatnosti i njenog dugoročnog oporavka.

Podsjećamo da je 15. veljače 2020. godine zadnji rok za dostavu zahtjeva za nadoknadu fiksnih troškova (za mjesec prosinac). Budući da je velikom dijelu naših članova u potpunosti zabranjen rad (primjerice caffe barovi) oni u ovom trenu nisu u mogućnosti ostvariti ni minimalan prihod iz kojega bi pokrili makar dio navedenih fiksnih troškova i na taj način stekli pravo na korištenje mjere. Time su dovedeni u neravnopravan položaj s ostalim poduzetnicima, pogotovo ako uzmemo u obzir da dio ugostitelja ipak može, i u okolnostima zabrane, raditi dostavu hrane i pića te iz toga dijelom pokriti troškove za prosinac i koristiti mjeru.

Stoga, u skladu s objavljenom Uputom za nadoknadu dijela ili svih plaćenih fiksnih troškova u sklopu mjere za siječanj, molimo da se hitno omogući svima da troškove koji se odnose na prosinac mogu podnijeti do 15. ožujka, a ne kako je bilo do 15. veljače godine.

Nadalje, obrtnicima suočenima s ogromnom nelikvidnošću, ovih dana situacija se još dodatno otežava pokretanjem ovrha, što će za veliki broj obrtnika kao rezultat imati konačno gašenje i prestanak rada. Potrošene su i sve zalihe jer razdoblje zabrane poslovanja traje već više od dva mjeseca, a posebne okolnosti s izrazito smanjenim primicima gotovo godinu dana.

Predlažemo stoga da svima onima koji zbog zabrane obavljanja djelatnosti uopće ne posluju i onima koji imaju veliko smanjenje prihoda ukinuti akontacije poreza za 2021. godinu te poduzeti mjere da se smanje ovrhe privremenom obustavom postupaka.

You may also read!

Podravka

Rezultati poslovanja Grupe Podravka za 2020. godinu

Unatoč krizi uzrokovanoj koronavirusom Grupa Podravka sačuvala stabilnost i ostvarila rast Ostvarena je neto dobit u iznosu od 248,9

Read More...
wall

Svjetske burze oštro pale, ulagači se plaše inflacije

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica oštro pale, što je posljedica pritiska na tehnološki sektor i strahovanja

Read More...
radnik

Povećan broj poginulih radnika na radnom mjestu

U Hrvatskoj je u posljednje tri godine povećan broj poginulih radnika na radnom mjestu, posebice u građevinarstvu, gdje se

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.