CES® 2017.: IoT se prilagođava pojedincu– Bosch se usredotočuje na inteligentne pomoćnike

In Odnosi s javnošću
bosch 1

Nastupa sljedeća faza razvoja povezivosti

  • Član Boscheva upravnog odbora Struth: „Bosch personalizacijom potiče razvoj novog trenda u povezivosti”
  • Proizvodi postaju inteligentni pratitelji u svim sferama života: pametni domovi, pametni gradovi, povezana mobilnost te Industrija 4.0
  • Novi konceptni automobil: automobil postaje pomoćnik
  • Svjetska premijera: Boscheva razvojna tvrtka predstavlja kućnog robota
  • Nova platforma za internet stvari: priče, videozapisi i animacije o povezanom svijetu Boscha na iot.bosch.com

Las Vegas – Zamislite da imate osobnog pratitelja ili anđela zaštitnika u svim područjima života. Netko tko uvijek zna jeste li ostavili uključenu pećnicu – čak i ako ste u automobilu na putu ili već sjedite u uredu. Na sajmu CES 2017. Bosch će pokazati da je s pomoću povezanih rješenja ta vizija već ostvarena. „Personalizacija je rastući trend u području povezivosti i mi potičemo taj trend”, rekao je dr. Werner Struth, član Boscheva upravnog odbora, tijekom konferencije za tisak na sajmu CES 2017. u Las Vegasu. Na najvećem svjetskom sajmu potrošačke elektronike svjetski dobavljač tehnologija i usluga usredotočuje se na sljedeća područja: pametni domovi, pametni gradovi, povezana mobilnost i Industrija 4.0.

bosch eventPovećana personalizacija proizvoda i usluga dovela je povezivost do sljedeće faze u razvoju: „Povezani svijet sada može i osjećati. Uređaji postaju inteligentni pratitelji koji čine svakodnevni život u domu, gradu, automobilu i na poslu jednostavnim i sigurnijim.” Prema nedavnom istraživanju, više od 60 posto ispitanika vjeruje da su inteligentni pomoćnici korisni. „Bosch oblikuje sve sfere povezanog svijeta. Naš ustroj pokazuje da smo dobro pripremljeni za preuzimanje vodeće uloge u personalizaciji povezivosti”, rekao je Struth. Vrlo malo industrijskih poduzeća ima usporedivu stručnost na sve tri razine interneta stvari: Bosch ima bogato iskustvo s tehnologijom senzora, softverom i uslugama, a isto tako ima i vlastiti oblak za internet stvari. Zbog toga Bosch nudi sve što je potrebno za internet stvari (IoT). Sigurnost podataka u tome igra središnju ulogu. „Kupcima i korisnicima omogućena je potpuna transparentnost te mogu sami odlučiti na koji se način koriste podaci.”

Osim toga, Boschev je cilj umrežiti 100 posto svojih elektroničkih proizvoda i ponuditi paket povezane usluge za svaki proizvod. Glavni je fokus na kupcu: „Povezane tehnologije moraju uvijek pružati prednost”, kaže Struth. „Sve je važnija ponuda pametnih dodatnih funkcija i usluga prilagođenih pojedinačnim potrebama i navikama korištenja”, rekao je Struth. To postaje sve više moguće zahvaljujući personalizaciji proizvoda i rješenja s pomoću povezivosti.

auto boschAutomobil postaje osobni pomoćnik
Globalno tržište za povezanu mobilnost do 2022. godine rast će za gotovo 25 posto godišnje. Za samo nekoliko godina automobili će postati aktivan dio interneta stvari s mogućnošću komunikacije s drugim prijevoznim sredstvima i pametnim domom. Na sajmu CES 2017. Bosch predstavlja novi konceptni automobil koji će demonstrirati kako će u budućnosti različite sfere života biti jednostavno međusobno povezane. „Vozilo će imati glavnu ulogu u komunikaciji između područja”, rekao je Struth. Personalizirana komunikacija između automobila i njegova vozača također će biti proširena: nove funkcije povezuju automobil s njegovim okruženjem, pametnim domom i servisom. Te funkcije omogućit će visoko automatiziranu vožnju. „Bosch naporno radi na stapanju mobilnosti i pametnih usluga”, rekao je Struth. „Ako je automobil povezan s pametnim domom ili pametnim gradom putem oblaka, to će dati mjerljive prednosti. Povezivost pretvara automobil u pomoćnika na četiri kotača.”

Štoviše, Boschev konceptni automobil sadržava širok raspon inovativnih tehnologija: od trenutka kada vozač sjedne tehnologija prepoznavanja lica podešava upravljač, retrovizore, unutrašnju temperaturu i radijsku postaju u skladu s osobnim postavkama vozača. Sustavom se upravlja putem haptičkog dodirnog zaslona te inovativnog sustava upravljanja gestama, a oba daju osjetne povratne informacije prilikom uporabe. Ako automobil ima visoku razinu automatizacije, usluge temeljene na tehnologiji oblaka omogućuju videokonferencije ili omogućuju vozačima i putnicima planiranje svoje kupnje za vikend ili gledanje najnovijih videozapisa.

Prema istraživanju koje je Bosch nedavno naručio, do 2025. godine visoko automatizirana vožnja uštedjet će prosječnim vozačima u SAD-u, Njemačkoj ili Kini gotovo 100 sati godišnje. U tehničkom žargonu, jedinice za upravljanje komunikacijom kao što su Boschev središnji pristupnik (Central Gateway) omogućuju povezivost. Pristupnik je čvorište koje osigurava komunikaciju sa svim domenama na svim podatkovnim sabirnicama. Rješenja za prijenos i enkripciju osiguravaju ETAS i ESCRYPT, koji su članovi Grupe Bosch. Time se omogućava sigurno ažuriranje softvera vozila temeljeno na tehnologiji oblaka tijekom cijelog uporabnog vijeka vozila. Ako automobil komunicira sa svojim okruženjem, sigurnosna ažuriranja moraju se provoditi redovito.

Prilikom komunikacije sa svojim okruženjem vozilo također preuzima važne zadaće u povezanom gradu. Primjerice u parkiranju temeljenom na zajednici automobil postaje detektor parkirnih mjesta. Tijekom vožnje ulicom vozilo otkriva praznine između parkiranih vozila. Prikupljeni se podaci zatim prenose na digitalnu kartu ulice. Boschevi algoritmi visoke učinkovitosti procjenjuju prihvatljivost podataka i predviđaju situaciju na parkirnom mjestu. Usluga temeljena na tehnologiji oblaka koja koristi te podatke za izradu karte parkirališta u stvarnom vremenu štedi vozačima mnogo vremena i novca i smanjuje stres. Probni projekti u SAD-u planirani su za 2017. U suradnji s tvrtkom Mercedes-Benz, Bosch trenutačno ispituje koncept parkiranja temeljenog na zajednici u gradskom središtu u Stuttgartu.

Povezani pomoćnici preuzimaju dodatne funkcije u domu
Korisnici se mogu osloniti na internet stvari za širok raspon inteligentnih pomoćnika koji čine život jednostavnijim i sigurnijim čak i unutar zidova svoga doma. Neki proizvodi sada obavljaju čak nekoliko funkcija istovremeno: npr. detektor dima također prati kvalitetu zraka, a njegovom sirenom mogu se zastrašiti neželjeni gosti.

Boschev sustav pametnog doma omogućuje upravljanje povezanim uređajima u domu s pomoću jedne aplikacije. S pomoću upravitelja scenarija pametni dom postaje još intuitivniji. Kada izađete iz kuće više ne morate provjeravati jeste li isključili grijanje, elektroničke uređaje ili svjetla. To čini život sigurnijim i ugodnijim. Aktiviranjem scenarija jednostavnim dodirom prstom, upravitelj scenarija obavlja te rutinske zadatke s pomoću Boscheve aplikacije za pametni dom.

Proizvodi osmišljeni kao inteligentni pomoćnici od samog početka
Uz personalizaciju povezanih rješenja, tehnologije i usluge nisu samo prilagođene pojedinačnim potrebama; Bosch razvija i proizvode koji su posebno osmišljeni kao osobni pomoćnici. Oni također mogu i komunicirati sa svojim korisnicima. Jedan je primjer „Moj kuhinjski patuljak” (My kitchen elf) ili skraćeno Mykie. S pomoću tog koncepta BSH Hausgeräte GmbH zakoračio je u svijet osobnih pomoćnika. Mykie se upravlja s pomoću korisnikova glasa. On sluša korisnike, odgovara na njihova pitanja i pomaže s više svakodnevnih poslova. Primjerice, Mykie odmah zna što se nalazi u hladnjaku, koliko se dugo kolač još mora peći u pećnici ili hoće li poslijepodne biti sunčano. Kad je Mykie povezan, korisnik može upravljati cijelim asortimanom kućanskih aparata serije Home Connect. Mykie također može virtualno približiti svoje korisnike tako da mogu npr. zajedno kuhati ili razmijeniti recepte.

bosch robotSvjetska premijera: Boscheva razvojna tvrtka predstavlja novog kućnog robota
Mayfield Robotics, razvojna tvrtka koju podupire Robert Bosch Start-up GmbH (BOSP), usmjerena je na poslovno područje kućnih robota. Tvrtka je specijalizirana za razvoj kućnih robota. Na sajmu CES 2017. predstavit će Kuri, svojeg prvog komercijalnog robota, čije je plasiranje na tržište u SAD-u planirano za kraj 2017. Robot je visok oko 50 cm i opremljen je zvučnicima, mikrofonom, kamerom te s nekoliko senzora. Može se kretati po prostoriji i to najkraćim mogućim putem cijelo vrijeme. Kuri razgovara s ukućanima te reagira drugačije kada u kući vidi majku i kada naiđe na njezinog mladog sina. Primjerice Kuri može reproducirati glazbu ili obavijestiti roditelje koji su zapeli u prometu da su njihova djeca došla iz škole. Više od 30 inženjera i dizajnera robotike radi u sjedištu razvojne tvrtke u Redwood Cityju u Kaliforniji. Posebnu im je prednost kreativna sloboda i inspirativna kultura razvojnih tvrtki u Silicijskoj dolini. „Ciljano ulaganje u kreativne razvojne tvrtke važno je za Bosch jer možemo reagirati na nove trendove u ranoj fazi. Na taj način osiguravamo si pristup disruptivnim razvojima u industriji”, rekao je Struth.

Pomoćnici su također na raspolaganju u umreženoj proizvodnji
Pomoćnici imaju značajnu ulogu i u umreženoj proizvodnji. Primjerice robot APAS omogućava fleksibilnu i učinkovitu proizvodnju. On obavlja mukotrpne, opasne i monotone zadatke te je osmišljen za blisku suradnju s ljudima. Budući da je prekriven senzorima, pomoćnik za automatsku proizvodnju može otkriti kada osoba priđe previše blizu i odmah se isključuje. Bosch je osmislio APAS s posebnim naglaskom na uporabu u Industriji 4.0 ili povezanoj industriji. Kao vodeći dobavljač i korisnik tehnologija Industrije 4.0, Bosch je ustrojen kao gotovo nijedna tvrtka.
Boschevo novo rješenje pristupnika za internet stvari omogućuje tvrtki da također ponudi prednosti povezane industrije i radnicima na starijim strojevima. „Mnogi strojevi još uvijek nisu povezani s Industrijom 4.0. Među ostalima, nedostaju im potrebni senzori, softver ili veza s informatičkim sustavima poduzeća, što su preduvjeti za umreženu proizvodnju”, rekao je Struth. „U globalnom smislu, tržište rješenja za nadogradnju kao što je Boschev pristupnik za internet stvari vrijedi milijarde.” Pristupnik za internet stvari objedinjuje tehnologiju senzora, softver i industrijske upravljačke sustave koji podržavaju internet stvari. To omogućava nadzor stanja strojeva. Prema Struthu, industriji su potrebni povezani strojevi da bi osigurala dugotrajan uspjeh. Upravo to nudi Boschev pristupnik za internet stvari – brzo i fleksibilno rješenje.

Boschev pogled na internet stvari

Mi vjerujemo da je povezivost više od tehnologije. To je dio naših života. Ona poboljšava mobilnost, oblikuje gradove budućnosti i čini domove pametnijim, industriju povezanom, a zdravstvenu skrb učinkovitijom. Bosch u svakoj sferi usmjerava djelovanje prema povezanom svijetu. Svijetu koji pruža mogućnosti koje nitko nije mogao zamisliti. Pođimo dalje od izrade povezanih uređaja. Izgradimo veze sa stvarnim prednostima – diljem svijeta i interneta te unutar oblaka. Povežimo osnivače s ulagačima, inovatore s realizatorima, dijelove s cjelinom. Povežimo virtualno i fizičko i ostavimo dugotrajno nasljeđe u našem svijetu. Budimo jednostavno povezani.”

You may also read!

Imovina investicijskih fondova porasla za četvrtinu, na gotovo 20 milijardi kuna

Imovina investicijskih fondova porasla za četvrtinu, na gotovo 20 milijardi kuna

„Ukupna imovina otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom (UCITS fondova) na kraju travnja iznosila je 19,7 milijardi kuna i

Read More...
planet of plants

Planet of plants prva je hrvatska plant based linija proizvoda – rezultat suradnje Zvijezde i PIK Vrbovca

Planet of plants prva je hrvatska plant based linija proizvoda koja se odsad može pronaći na policama trgovina. Riječ

Read More...
erste

Sporazum Erste banke, HAMAG-BICRO-a i MINTS-a za pomoć poduzetnicima u turizmu i sportu

Erste banka i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) potpisali su sporazum o poslovnoj suradnji za

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.