Cijene nafte blizu 82 dolara

In Vijesti iz svijeta
benza

Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 82 dolara, pritisnute bojaznima da će agresivnije podizanje kamatnih stopa u SAD-u zakočiti gospodarstvo i potražnju za naftom.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 21 cent nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 81,80 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 75,82 dolara.

Trgovce je ovog tjedna zabrinuo predsjednik američke središnje banke Jerome Powell koji je u Kongresu upozorio da bi kamatne stope mogli podići više i bržim tempom no što bili očekivali, priznajući da su pogriješili u početnoj ocjeni da je inflacija tek “prolazna”.

Na tržištu strahuju da će agresivnije podizanje kamatnih stopa zakočiti gospodarstvo i naškoditi potražnji za naftom koju bi dodatno opteretio i jači dolar, budući da bi smanjio kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

Američko ministarstva rada objavilo je danas da su poslodavci u veljači neto otvorili 311 tisuća novih radnih mjesta, manje od prosjeka u prethodnih šest mjeseci, ali više no što su analitičari očekivali.

SAD istodobno nastoji osigurati stabilnu ponudu, prema izvješću Financial Timesa, koji piše da su dužnosnici američkog ministarstva financija pokušali nagovoriti trgovce da pojačaju trgovinu ruskom naftom bez straha od sankcija.

Saudijska Arabija i Iran, značajni proizvođači nafte u sastavu Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), obnovili su pak prekinute odnose nakon višednevnih tajnih razgovora u Pekingu, bilježi Reuters.

OPEC je odvojeno izvijestio da je u četvrtak barel košarice nafte njezinih članica stajao 82,05 dolara, gotovo kao i dan ranije. (H)

You may also read!

poljoprivreda

U proljetnu sjetvu s jeftinijim gnojivom, ali i padom cijena uroda

Ove ćemo godine imati jeftiniju proljetnu sjetvu nego lani, rekao je za Hinu član Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore

Read More...
sajam

Na Proljetnom međunarodnom sajmu u Bjelovaru više od 400 izlagača

Proljetni međunarodni bjelovarski sajam, koji se ovog vikenda održava po 24. put u Gudovcu pored Bjelovara, bit će najveći

Read More...
vina

Hrvatski vinari predstavljaju se na najvećem sajmu vina ProWein u Düsseldorfu

Jedna od najvećih i najznačajnijih međunarodnih izložbi vina, vinarske opreme i alkoholnih pića u Europi i svijetu prilika je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design