Cijene nafte iznad 30 dolara, trgovci se nadaju oporavku potražnje

In Financije i gospodarstvo
nafta

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 30 dolara, potaknute nadom u oporavak potražnje paralelno ublažavanju mjera suzbijanja pandemije koronavirusa i smanjenom opskrbom iz vodećih proizvođača.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 76 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 30,22 dolara. U gotovo istom je iznosu porasla i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 24,33 dolara.

Trgovce su danas ohrabrili planovi ublažavanja mjera koje su vlade širom svijeta uvele kako bi suzbile pandemiju koronavirusa, najtežu svjetsku zdravstvenu krizu u proteklih stotinu godina.

Australija je tako najavila ublažavanje mjera u tri etape a istim putem kreću i Francuska, pojedine američke savezne države i zemlje poput Pakistana.

Blaže mjere znače povratak automobila na ceste u SAD-u, najvećem potrošaču nafte i naftnih derivata u svijetu. Prošlog je tjedna ponuda benzina na američkom tržištu porasla na 6,7 milijuna barela dnevno, prema procjenama američke vlade.

Paralelno su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezine saveznice predvođene Rusijom počele smanjivati opskrbu za rekordnih 9,7 milijuna barela dnevno, sukladno sporazumu sklopljenom na Uskrs.

Kompanije u Sjevernoj Americi smanjuju proizvodnju brže nego što su očekivali dužnosnici OPEC-a i analitičari energetskog sektora i mogle bi do kraja lipnja smanjiti ponudu za 1,7 milijuna barela dnevno.

“Tržište je i dalje prekomjerno opskrbljeno ali rezovi OPEC+ i druga dobrovoljna smanjenja pomažu a uskoro bi se mogle pojaviti i prve, stidljive naznake oporavka potražnje s obzirom na postupno ublažavanje mjera blokade”, smatra Jason Gammel iz Jefferiesa.

Dodatnu potporu cijenama pružili su i razgovori američkih i kineskih dužnosnika o trgovinskom sporazumu, usuglašenom prije izbijanja pandemije. Obje su se strane složile da sporazum treba provesti u djelo.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 22,91 dolar, što znači da je porasla 51 cent u odnosu na prethodni trgovinski dan. (H)

You may also read!

Gordana Picek

dm i Biobaza za unapređenje ženskog zdravlja – osigurana donacija od 24 tisuće kuna za KBC Zagreb

U četvrtak, 28. svibnja, dm i Biobaza predali su donaciju od 24.276 kuna Udruzi P.I.N.K. – life koja je

Read More...
turizam

HUT: Dodatna liberalizacija prelaska granica i uvođenje aplikacije za turiste važan su poticaj za sezonu

Vlada je odlukom o liberalizaciji prelaska granica s najviše razine poslala jasnu poruku da je Hrvatska turistički otvorena što

Read More...
stulic

SSSH i STH predsjedniku Vlade RH: Očekujemo da štitite i provodite zakone, a ne da imate razumijevanja za one koji ih krše

Nastavno na Odluku Stožera civilne zaštite RH o ukidanju zabrane rada trgovina nedjeljom, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Sindikat

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.