Cijene nafte iznad 90 dolara, u fokusu opskrba

In Vijesti iz svijeta
benza

Cijene nafte stabilizirale su se u petak iznad razine od 90 dolara budući da je najava Saudijske Arabije i Rusije o smanjenoj opskrbi do kraja godine prevagnula nad naznakama slabosti u kineskom gospodarstvu.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 53 centa nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 90,45 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 39 centi višoj cijeni, od 87,26 dolara.

Fokus tržišta varirao je ovog tjedna između najava o smanjenoj opskrbi iz Saudijske Arabije i Rusije i naznaka slabosti u kineskom gospodarstvu.

Saudijska Arabija planira smanjivati opskrbu za milijun barela dnevno do kraja godine, iznenadivši trgovce koji su nagađali da će produljiti odluku o smanjenoj opskrbi samo do kraja listopada.

Rusija se nadovezala odlukom koja predviđa smanjivanje izvoza do kraja godine za 300 tisuća barela dnevno.

Saudijci će vjerojatno teško izbjeći pad cijena ako na kraju godine odluče obnoviti proizvodnju, napominju analitičari Commerzbanka u bilješci.

Rijad je i te kako svjestan da mora precizno odmjeriti smanjivanje opskrbe kako ne bi poništio prve rezultate nastojanja središnjih banaka da ukrote inflaciju, objašnjava John Evans iz PVM-a.

Središnje banke u SAD-u i eurozoni još nisu jasno odredile kada namjeravaju zaključiti ciklus podizanja kamatnih stopa koji je prigušio gospodarsku aktivnost i potražnju za naftom.

Trgovce brine i mukotrpan oporavak kineskog gospodarstva od pandemijskih ograničenja. Vlasti su pripremile poticaje, ali na tržištu smatraju da nisu dovoljno ambiciozni.

Kineski izvoz i uvoz pali su u kolovozu zbog posustale inozemne i domaće potražnje. Svijetla točka izvješća carinske uprave bio je skok uvoza nafte, za gotovo 31 posto, budući da Kina obično puni spremnike čak i u razdoblju mlake gospodarske aktivnosti ako su cijene povoljne.

Tako su u kolovozu znatno povećali uvoz sirove nafte, s obzirom na obilnu ponudu povoljnih ruskih barela, napominje Reuters.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u četvrtak poskupio 67 centi, na 92,97 dolara. (H)

You may also read!

Hrvatski turizam ima potencijal za širenje sezone kroz kulturni, aktivni i gastro turizam

Hrvatski turizam ima potencijal za širenje sezone kroz kulturni, aktivni i gastro turizam

Drugi dan internacionalne konferencije 365 dinamičnim i intenzivnim programom potvrdio je sve najave o iskoraku u organizaciji i novoj

Read More...
ribarstvo

Hrvatske tvrtke na vodećem sajmu ribarstva Conxemar 2023

Pet hrvatskih tvrtki iz sektora ribarstva predstavlja svoje proizvode na međunarodnom sajmu smrznutih morskih plodova Conxemar 2023, koji se

Read More...
tomislav-rados

Obilježen Svjetski tjedan ulagatelja: Jačati ulogu fondova rizičnog kapitala u financiranju hrvatskog gospodarstva

Povodom Svjetskog tjedna ulagatelja u Hrvatskoj gospodarskoj komori je održan okrugli stol pod nazivom Nove mogućnosti financiranja gospodarstva –

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design