Cijene nafte kliznule ispod 61 dolara

In Financije i gospodarstvo
nafta

Cijene nafte spustile su se u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 61 dolara nakon što je OPEC snizio procjenu potražnje a Međunarodna agencija za energiju objavila da je tržište još uvijek prekomjerno opskrbljeno.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 34 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 60,80 dolara. Na američkom se tržištu smanjila 39 centi, na 57,85 dolara.

Cijene nafte rasle su proteklih tjedana pod utjecajem smanjene opskrbe iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte i njezinih saveznika. Saudijska Arabija odvojeno je obećala da će u veljači i ožujku smanjiti proizvodnju za dodanih milijun barela dnevno.

Raspoloženje na tržištu prigušila je jučer procjena OPEC-a da će se potražnja za naftom u svijetu ove godine oporavljati sporije nego što se mislilo. Kartel je blago snizio procjenu potražnje u 2021., za 110.000 barela dnevno, na 5,79 milijuna barela dnevno.

OPEC-ova procjena nadovezala se na upozorenje Međunarodne agencije za energiju (IEA) da je opskrba naftom još uvijek veća od potražnje, iako se očekuje da će cijepljenje protiv covida 19 pomoći u oporavku.

Nizozemska banka ABN Amro neznatno je podigla procjenu cijene nafte na londonskom tržištu, na 55 dolara za barel, ali je također upozorila na nepovoljno okruženje za potražnju.

“Generator najsnažnijeg oporavka potražnje mora biti zrakoplovni sektor”, ističu bančini analitičari. “Još ne vidimo znakove koji bi upućivali na značajan oporavak u ovoj godini, posebno ne u zrakoplovnom sektoru, dodaju.

Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 60,54 dolara, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni radni dan. (H)

You may also read!

Podravka

Rezultati poslovanja Grupe Podravka za 2020. godinu

Unatoč krizi uzrokovanoj koronavirusom Grupa Podravka sačuvala stabilnost i ostvarila rast Ostvarena je neto dobit u iznosu od 248,9

Read More...
wall

Svjetske burze oštro pale, ulagači se plaše inflacije

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica oštro pale, što je posljedica pritiska na tehnološki sektor i strahovanja

Read More...
radnik

Povećan broj poginulih radnika na radnom mjestu

U Hrvatskoj je u posljednje tri godine povećan broj poginulih radnika na radnom mjestu, posebice u građevinarstvu, gdje se

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.