Cijene nafte pale ispod 74 dolara, trgovce brinu problemi u bankovnom sektoru

In Vijesti iz svijeta
benga

Cijene nafte kliznule su u petak na međunarodnim tržištima ispod 74 dolara pod pritiskom kontinuiranih previranja na financijskim tržištima koja su potaknuli problemi u bankovnom sektoru.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 76 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 73,94 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 52 centa nižoj cijeni, po 67,83 dolara.

Tržišta su ovaj tjedan poljuljali slom američkog Silicon Valley Banka (SVB) i Signature Banka i problemi u švicarskom Credit Suisseu i u američkom First Republicu, koji su potaknuli snažan pad dionica banaka.

Ulagače je umirila švicarska središnja banka koja je Credit Suissu osigurala 50 milijardi franaka pomoći. Situacija u SAD-u smirila se nakon odluke o isplati pologa svim klijentima i najava velikih banaka o 30 milijardi dolara pomoći First Republicu.

U petak raspoloženje na tržištu ponovo je prigušila objava SVB Financial Groupa da je zatražio zaštitu od vjerovnika pa su dionice velikih banaka pale u elektronskoj trgovini prije otvaranja burzi.

Previranja na tržištima dionica i strah od bankovne krize utjecali su i na tržišta nafte, a cijene su se u četvrtak stabilizirale nakon što su saudijski mediji izvijestili o sastanku saudijskog ministra za energetiku princa Abdulaziz bin Salmana i potpredsjednika ruske vlade u Rijadu.

Princ Abdulaziz bin Salman i Alexander Novak razgovarali su o nastojanjima OPEC+ da sačuva tržišnu ravnotežu i potvrdili da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici do kraja godine smanjivati proizvodnju za dva milijuna barela dnevno.

“Uvjeti za snažne oscilacije u trgovini i dalje su prisutni. Nagle promjene cijena nafte nakratko su se stišale, ali još nije gotovo”, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Pad cijena naglašava “kontinuirano krhko stanje tržišta”, rekao je Ole Hansen iz Saxo Banka.

Članice OPEC+ pripisale su pad cijena nafte u ovom tjednu financijskim previranjima a ne neravnoteži ponude i potražnje, dodajući da očekuju stabilizaciju tržišta.

No, analitičari očekuju da će ograničena globalna ponuda poduprijeti cijene u bliskoj budućnosti, ukazujući na očekivani oporavak potražnje u Kini, uz približavanje američkog izvoza u ožujku najvišoj razini u gotovo dvije i pol godine.

OPEC je u odvojenom izvješću objavio da je u četvrtak barel košarice nafte njegovih članica pojeftinio 2,47 dolara, na 73,75 dolara. (H)

You may also read!

poljoprivreda

U proljetnu sjetvu s jeftinijim gnojivom, ali i padom cijena uroda

Ove ćemo godine imati jeftiniju proljetnu sjetvu nego lani, rekao je za Hinu član Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore

Read More...
sajam

Na Proljetnom međunarodnom sajmu u Bjelovaru više od 400 izlagača

Proljetni međunarodni bjelovarski sajam, koji se ovog vikenda održava po 24. put u Gudovcu pored Bjelovara, bit će najveći

Read More...
vina

Hrvatski vinari predstavljaju se na najvećem sajmu vina ProWein u Düsseldorfu

Jedna od najvećih i najznačajnijih međunarodnih izložbi vina, vinarske opreme i alkoholnih pića u Europi i svijetu prilika je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design