Cijene nafte pale prema 33 dolara

In Financije i gospodarstvo
benga

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 33 dolara nakon što je američki predsjednik Donald Trump neočekivano ograničio ulazak putnika iz Europe a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila pandemiju koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 2,29 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 33,50 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,66 dolara nižoj cijeni, od 31,32 dolara.

Početkom tjedna cijene su potonule nakon što je Rusija poručila da nije spremna ograničiti opskrbu za dodatnih 1,5 milijuna barela dnevno, kao što je predložila Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC), već samo produljiti postojeći sporazum kojim se opskrba smanjuje za 1,5 milijuna barela dnevno.

Saudijska Arabija odgovorila je najavom smanjenja službene cijene nafte a jučer je zajedno s Ujedinjenim Arapskim Emiratima najavila i povećanje proizvodnje. Time bi se opskrba povećala unatoč slabljenju potražnje zbog epidemije koronavirusa.

Američka vlada i OPEC snizili su zbog širenja virusa procjene potražnje za naftom i sada očekuju njezin pad u ovom tromjesečju.

“Procjenujemo višak u proizvodnji u travnju u rasponu od pet do šest milijuna barela dnevno”, ističe Kirill Tačenikov iz moskovskog BCS Global Marketsa.

Danas je tržišta uzdrmala objava američkog predsjednika Donalda Trumpa da će SAD obustaviti sva putovanja iz Europe osim iz Velike Britanije i Irske, u sklopu mjera suzbijanja epidemije.

Odluka je izrazito negativno odjeknula na tržištu zbog očekivanog negativnog utjecaja na potražnju za kerozinom ali i na poslovnu aktivnost i gospodarski rast, objašnjava Bjoernar Tonhaugen iz konzultantske kuće Rystad.

U takvim se uvjetima razlika između cijena za isporuke u razdoblju od svibnja do studenog i onih na fizičkom tržištu spustila na samo 6,4 dolara, pa su trgovci odlučili skladištiti naftu na tankerima umjesto da je prodaju.

Trgovci sada prate tko će prvi pokazati slabost u cjenovnom sukobu Rusije i Saudijske Arabije.

“Vjerujemo da obje strane imaju dovoljno financijskih kapaciteta i da su im ciljevi dovoljno različiti da nastave cjenovni rat kroz više tromjesečja, ne samo mjeseci”, konstatira Ehsan Khoman iz MUFG-a.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 35,54 dolara, što znači da je pala 17 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja. (H)

You may also read!

trgovina

U veljači zabilježen rast maloprodajnoga prometa

U veljači 2020. godine realan je promet u trgovini na malo bio, prema kalendarski prilagođenim podacima, 4,9% veći u

Read More...
fortenova

PIK Vinkovci pozvali male poljoprivredne proizvođače iz Hrvatske da se prijave za otkup proizvoda koji će se plasirati u Konzumu

PIK Vinkovci pozivaju sve zainteresirane male poljoprivredne proizvođače i OPG-ove u Hrvatskoj koji žele plasirati svoju proizvodnju Konzumu, da

Read More...
Gospodarska klinika nudi rješenja za poslovanje u krizi COVID-19

Gospodarska klinika nudi rješenja za poslovanje u krizi COVID-19

Ovih dana čuje se mnogo pretpostavki i projekcija koliko će COVID-19 kriza trajati te kakve će sve posljedice biti

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.