Cijene nafte pale prema 64 dolara, u fokusu ponovo odnos ponude i potražnje

In Financije i gospodarstvo
nafta

Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima prema 64 dolara nakon normalizacije prometa u Sueskom kanalu, koja je ponovo preusmjerila pozornost trgovaca na odnos ponude i potražnje u vrijeme pandemije koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 73 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 64,25 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 83 centa nižoj cijeni, od 60,73 dolara.

Brodovi su u utorak ponovno zaplovili Sueskim kanalom nakon što su tegljači pomaknuli divovski kontejnerski brod Ever Given, koji je gotovo tjedan dana blokirao uski dio prolaza, prouzročivši ogroman zastoj prometa.

Nakon što su splasnule bojazni za fizičku opskrbu, tržište je preusmjerilo fokus na sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, uključujući Rusiju, na kojem bi se trebalo razgovarati o proizvodnoj politici.

Saudijska Arabija spremna je prihvatiti produljenje ograničenja opskrbe do kraja lipnja, a spremna je i nastaviti jednostrano smanjivati proizvodnju usred najnovijeg vala zaključavanja zbog koronavirusa, rekao je u ponedjeljak upućeni izvor.

“Nestabilnost cijena kojoj smo svjedočili signalizira da će OPEC + vjerojatno morati ponovo pokazati oprez. Naše je mišljenje da će grupa vjerojatno zadržati dosadašnju razinu proizvodnje jer OPEC+ želi izbjeći nove rasprodaje”, ističu analitičari banke ING.

Obnovljene mjere zatvaranja i problemi sa cijepljenjem mogli bi spriječiti oporavak nekih milijun barela potražnje u 2021. godini, priopćili su iz Rystad Energyja.

Ograničenje globalne opskrbe koči pak iranski izvoz nafte u Kinu, koji se drži dalje od javnosti. Peking ignorira američke sankcije Iranu i povećao je uvoz iranske nafte, tvrde trgovci i analitičari.

Kina bi ovog mjeseca mogla iz Irana uvesti čak milijun barela nafte dnevno, navodeći kao izvor opskrbe druge zemlje, napominje Reuters.

Kočnica cijenama nafte bio je danas i jači dolar, budući da smanjuje kupovnu moć imatelja drugih valuta, a time i potražnju.

Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 62,86 dolara, što znači da je porasla 30 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan. (H)

You may also read!

rimac

Sveta Nedelja i Rimac Automobili potpisali ugovor o pravu građenja kampusa

Gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec i direktor Rimac Automobila Mate Rimac potpisali su u petak ugovor o osnivanju prava

Read More...
Konzumova inovativna izložba „Poruke iz šume“ naglasak stavlja na važnost smanjenja količine plastičnog otpada

Konzumova inovativna izložba „Poruke iz šume“ naglasak stavlja na važnost smanjenja količine plastičnog otpada

Ella Dvornik, Nevena Rendeli i Saša Lozar prošetali neobičnom šumom u Super Konzumu Radnička Konzumova inovativna izložba „Poruke iz šume“

Read More...
cijene

Rast potrošačkih cijena u ožujku za 1,2 posto

Potrošačke su cijene u ožujku porasle su 1,2 posto na godišnjoj razini, ostvarivši rast drugi mjesec zaredom, dok su

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.