Cijene nafte porasle šesti tjedan, na nove najviše razine u više godina

In Financije i gospodarstvo
nafta

Cijena barela nafte na londonskom tržištu porasla je i prošloga tjedna, šestoga zaredom, dosegnuvši novu najvišu razinu u tri godine, jer se očekuje da će potražnja i dalje jačati, dok je ponuda ograničena.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošloga tjedna 3 posto, na 84,85 dolara, novu najvišu razinu u tri godine.

Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 3,5 posto, na 82,28 dolara, najvišu razinu od listopada 2014. godine.

Podršku cijenama pruža jačanje potražnje za naftom, ali i ostalim energentima zbog oporavka svjetskog gospodarstva, dok najveći proizvođači ‘crnog zlata’ drže relativno ograničenu proizvodnju.

U takvim uvjetima Međunarodna agencija za energetiku (IEA) procijenila je da će prebacivanje proizvođača struje i teške industrije sa skupog plina na naftu povećati potražnju za pola milijuna barela dnevno.

Agencija je u redovnom mjesečnom izvješću podigla procjenu rasta svjetske potražnje za naftom u ovoj godini za 170 tisuća barela dnevno, na 5,5 milijuna barela dnevno.

U idućoj godini trebala bi rasti za 3,3 milijuna barela dnevno, za 210 tisuća barela više nego što su dosad očekivali. Ukupna bi potražnja u 2022. godini mogla dosegnuti 99,6 milijuna barela dnevno i blago nadmašiti pretpandemijsku razinu, procjenjuje IEA.

Upozorila je, također, da bi nedostatna opskrba energentima mogla potaknuti inflaciju i usporiti oporavak svjetskog gospodarstva od koronakrize.

Unatoč tome, početkom listopada Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, predvođeni Rusijom, odlučili su da će u studenome povećati proizvodnju za samo 400 tisuća barela dnevno, kao što su i dogovorili ljetos.

Prošloga je tjedna, pak, Saudijska Arabija odbacila da OPEC i njegovi partneri dodatno povećaju proizvodnju, poručivši da je planirano povećanje dovoljno i da će zaštititi tržište nafte od velikih oscilacija cijena na tržištima plina i ugljena.

„Da bi se zaustavio ovaj rast cijena trebalo bi doći do toga da OPEC+ neočekivano poveća proizvodnju, da na sjevernoj hemisferi naglo zatopli i da vlada predsjednika Joe Bidena posegne za strateškim rezervama nafte”, kaže Edward Moya, analitičar u tvrtki OANDA.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je od početka godine više od 50 posto, zahvaljujući oporavku potražnje za naftom uslijed oporavka gospodarstava, ali i OPEC-ovom održavanju proizvodnje ispod pretpandemijskih razina. (H)

You may also read!

wallstreet

Svjetske burze pale drugi tjedan zaredom,

Na većini svjetskih burzi cijene su dionica pale i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer ulagače zabrinjava širenje omikron varijante

Read More...
industrija

Zalihe industrijskih proizvoda pale na godišnjoj razini

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju listopada ove godine bile su za 1,6 posto veće u odnosu na

Read More...
Cromaris

Cromaris donirao vrijednu školsku opremu OŠ Petra Lorine u Salima

Cromaris, koji posluje u sastavu Adris grupe, lider je hrvatske marikulture i jedna je od šest najvećih kompanija u

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.