Cijene nafte potonule ispod 52 dolara zbog straha od širenja koronavirusa

In Financije i gospodarstvo
benga

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 52 dolara zbog učestalih novih slučajeva zaraze koronavirusom izvan Kine koji su potaknuli strah od pandemije i štetnih posljedica po gospodarstvo i potražnju za naftom.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 1,55 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 51,88 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,52 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 1,41 dolar nižoj cijeni, od 47,32 dolara. Jučer je trgovinu zaključila u minusu 1,17 dolara.

Pozornost trgovaca zaokupilo je širenje koronavirusa izvan Kine, posebno podatak da je prvi puta od početka epidemije broj novih slučajeva zaraze izvan Kine premašio nove slučajeve u toj zemlji.

Širenje virusa u velikim gospodarstvima, uključujući Južnu Koreju, Japan i Italiju, potaknulo je bojazni da će rast potražnje ove godine biti vrlo skroman.

Tako konzultantska kuća Facts Global Energy procjenjuje da će zbog epidemije potrošnja nafte u ovoj godini rasti samo 60.000 barela dnevno, što bi “praktički značilo stagnaciju”.

Američki predsjednik Donald Trump pokušao je u srijedu navečer uvjeriti Amerikance da je rizik koronavirusa i dalje „vrlo nizak“. Unatoč tome, silazni trend na svjetskim financijskim tržištima nastavljen je i danas, uz izbrisanih više od 3.000 milijardi dolara vrijednosti kompanija samo u ovome tjednu.

“Negativni utjecaj na cijene bit će još veći ako Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zarazu koronavirusom proglasi pandemijom, što će se po svemu sudeći uskoro i dogoditi”, rekao je Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

“Raspoloženje je tmurno i ne nazire se svjetlo na kraju tunela – samo tama. Cijene (nafte) nije poduprlo ni osvježavajuće pozitivno tjedno izvješće o zalihama nafte u SAD-u”, dodao je Varga.

Vladino izvješće pokazalo je pad zaliha benzina u SAD-u u prošlom tjednu za 2,7 milijuna barela, zbog smanjene prerade u rafinerijama. Pale su i zalihe ostalih derivata, za 2,1 milijun barela.

Zalihe sirove nafte porasle su pak za skromne 452.000 barela, manje no što su analitičari očekivali, napominje Reuters.

Na tržištu sirove nafte pozorno prate i hoće li Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezine saveznice među neovisnim proizvođačima u takvim okolnostima dodatno ograničiti opskrbu, kao što je prije dva tjedna preporučio tehnički odbor.

“Cijene nafte u slobodnom su padu budući da će opsežne mjere karantene u zemljama širom svijeta ozbiljno naštetiti potražnji u sljedećih nekoliko kvartala”, rekao je Edward Moya iz OANDA-e. “Stoga se od (skupine) OPEC+ sve više očekuje da sljedećeg tjedna značajnije ograniči proizvodnju”, dodao je Moya. OPEC+ bi se trebao sastati 5. i 6. ožujka u Beču.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 54,01 dolar, što znači da je oslabila 1,87 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja. (H)

You may also read!

belje

Započela berba rajčica u stakleniku Belja

U stakleniku Belja u Mitrovcu, u Baranji, prošlog tjedna su ubrane prve ovogodišnje rajčice. Ukupno 50 tona zrelih rajčica

Read More...
MAGROS-2020

Dobrodošli na 32. MAGROS! Glavna je tema: Povratak u budućnost – Nova maloprodajna revolucija

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na 32. tradicionalnu, najveću konferenciju za proizvođače i trgovce MAGROS 2020. Ovogodišnja tema je:

Read More...
METRO zaposlenici

METRO prodajni centri neće raditi na Uskrs i Uskršnji ponedjeljak

METRO prodajni centri neće raditi na Uskrs i Uskršnji ponedjeljak, 12. i 13. travnja 2020. Vrata svojih 10 prodajnih

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.