Cijene nafte prekoračile 65 dolara zbog straha od sukoba SAD-a i Irana

In Financije i gospodarstvo
benga

Cijene nafte prekoračile su u petak na međunarodnim tržištima razinu od 65 dolara zbog straha od američkog vojnog napada na Iran koji bi poremetio isporuke s Bliskog istoka, ključnog područja za svjetsku proizvodnju nafte.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 69 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 65,14 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 2,63 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 24 centa višoj cijeni, od 57,31 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 2,89 dolara.

“Cijene sirove nafte naglo su porasle zbog pojačanih napetosti na Bliskom istoku nakon što je Iran oborio američki dron u, kako SAD tvrdi, međunarodnom zračnom prostoru”, tumači analitičar Jefferiesa Jason Gammel.

Iran je objavio da je oborio bespilotnu letjelicu na svom teritoriju. Iranski dužnosnici kazali su danas za Reuters da je Teheran sinoć preko Omana dobio poruku američkog predsjednika Donalda Trumpa o skorašnjem napadu.

Teheran je prema njihovim riječima odgovorio da će napad imati regionalne i međunarodne posljedice. Dodali su i da je vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei protiv razgovora ali da će mu prenijeti američku poruku.

Pozivajući se na neimenovane izvore, New York Times je danas izvijestio da je Trump odobrio vojne napade na Iran, ali je naknadno povukao tu odluku.

Napetosti jačaju jer je iranski izvoz nafte značajno smanjen zbog američkih sankcija. Ulje na vatru dolijevaju i američke tvrdnje da Teheran stoji iza niza napada na naftne tankere u Perzijskom zaljevu.

“Nema sumnje da bi ozbiljan poremećaj u tranzitu nafte kroz taj ranjivi put bio ekstremno ozbiljna stvar”, naglašavaju u konzultantskoj tvrtki FGE Energy.

Paralelno su poboljšani izgledi za potražnju nakon što su Europska središnja banka (ECB) i američka središnja banka Fed u ovome tjednu signalizirale da bi mogle sniziti ključne kamatne stope kako bi poduprle gospodarski rast. Snažniji rast znači i veću potražnju za energentima.

Faktor potpore cijenama nafte bio je danas i slabiji dolar, u kojem su izražene cijene nafte. Time je ojačana kupovna moć imatelja ostalih valuta, a time i potražnja.

Raspoloženje na tržištima podupire i plan Pekinga i Washingtona da nastave razgovore o rješavanju trgovinskog rata koji šteti izgledima gospodarskog rasta.

“Zabrinutost za trgovinu splasnula je pa cijene energenata rastu jer svjetski gospodarski rast neće biti pod pritiskom produljenog carinskog rata”, ističe Alfonso Esparza iz OANDA-e.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u četvrtak iznosila 63,95 dolara i bila 1,74 dolara viša u odnosu na prethodni trgovinski dan. (H)

You may also read!

Intesa-Sanpaolo

Intesa Sanpaolo prva strana banka koja će pružati usluge upravljanja imovinom u Kini putem vlastitog supsidijara u 100 postotnom vlasništvu

ishođenjem dozvole za distribuciju udjela u fondovima završena je pilot faza te YI TSAI počinje djelovati u punom

Read More...
Radoš

Ulaganje u informacijsku sigurnost višestruko se isplati

„Pokušaji kibernetičkih napada događaju se svaki dan. Krajem 2016. godine tvrtke su bile žrtve napada ransomwarea svakih 40 sekundi,

Read More...
IDA20god

Finale Start-up akademije održano je u sklopu drugog dana obilježavanja 20 godina Istarske razvojne agencije u Rovinju

Drugi dan trodnevne svečanosti obilježavanja 20 godina IDA-e, 11. prosinca 2019. godine, obuhvatio je programe tijekom cijelog dana. Jutro

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.