Cijene nafte stabilne iznad 62 dolara zbog zabrinutosti za opskrbu u 2020.

In Financije i gospodarstvo
nafta

Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 62 dolara, balansirajući između strahovanja od prekomjerne opskrbe u sljedećoj godini i naznaka napretka u rješavanju američko-kineskog trgovinskog spora.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 62,26 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 56,90 dolara.

Potporu cijenama pružila je danas izjava savjetnika za gospodarstvo Bijele kuće Larryja Kudlowa da je sporazum s Kinom “sve bliže”, ukazujući na „vrlo konstruktivnu raspravu“ s Pekingom.

Protuteža je bilo upozorenje Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će se iduće goddine Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini partneri među neovisnim proizvođačima, takozvani OPEC+, suočiti s velikim izazovima jer se očekuje nagli pad potražnje za njihovom naftom.

OPEC i njegovi partneri smanjuju opskrbu za 1,2 milijuna barela dnevno kako bi poduprli cijene i očekuje se da će na sastanku 5. i 6. prosinca u Beču razgovarati o proizvodnoj strategiji. Njihov važeći sporazum na snazi je do ožujka iduće godine.

“Hoće li nastaviti smanjivati opskrbu kao i do sada ili će je značajnije ograničiti? Ako OPEC nešto ne učini, zalihe će ponovo značajno narasti u prvoj polovini sljedeće godine”, drži Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

OPEC procjenjuje da će potražnja za njegovom naftom u sljedećoj godini u prosjeku iznositi 29,58 milijuna barela dnevno, što znači da će biti za 1,12 milijuna barela dnevno manja nego u ovoj godini. Ta procjena ujedno iskazuje višak od oko 70.000 barela dnevno u 2020. godini.

Glavni tajnik OPEC-a Mohammad Barkindo ovoga je tjedna bio optimističniji, predviđajući sporiji rast konkurentske američke proizvodnje u 2020. godini, iako izvješće kartela pokazuje da očekuju i pad potražnje za OPEC-ovom naftom.

“Tržište je u velikoj mjeri određeno tehničkim faktorima i u proteklim se danima kretalo oko 200-dnevnog trgovinskog prosjeka. Veliki igrači trenutno vode bitku za smjer kretanja cijena”, zaključuje Olivier Jakob iz tvrtke Petromatrix.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim službenim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 63 dolara, što znači da je porasla 52 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja. (H)

You may also read!

METRO podržava lokalne proizvođače i razvoj domaće gastro ponude

METRO podržava lokalne proizvođače i razvoj domaće gastro ponude

METRO poziva hrvatske dobavljače da plasiraju svoje proizvode putem METRO-ovih prodajnih centara, U sklopu projekta „Stvoren za hrvatski meni“, METRO

Read More...
grcic

Održan sastanak s Udrugom slijepih Sisačko-moslavačke županije – Sisak na temu digitalne pristupačnosti

Digitalna pristupačnost bila je tema predstavnika Udruge slijepih Sisačko-moslavačke županije – Sisak, Instituta za integrirano-inkluzivne komunikacije jugoistočne Europe i

Read More...
Kaufland

Kaufland: Našim kupcima nudimo isključivo domaću lubenicu

Sezona lubenica u punom je jeku, a ovoj slatkoj i osvježavajućoj ljetnoj poslastici teško je odoljeti u vrućim ljetnim

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.