Cijene nafte završavaju godinu iznad 79 dolara

In Vijesti iz svijeta
benzin

Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 79 dolara, poduprte oporavkom svjetskog gospodarstva od pandemijske krize i ograničenom opskrbom koji su nadjačali širenje nove varijante koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila 79,50 dolara, a na američkome 76,89 dolara. U Londonu cijena nafte trebala bi završiti godinu u plusu 53 posto, dok na američkom tržištu ide prema dobitku od 58 posto. To je njezin najveći rast, na oba tržišta, od 2009. godine kada je porasla više od 70 posto.

Najvišu su razinu cijene ove godine dosegnule u listopadu kada se barelom na londonskom tržištu trgovalo po 86,70 dolara, a na američkome po 85,41 dolar.

U sljedećoj godini očekuje se daljnji rast cijena, paralelno oporavku potražnje za mlaznim gorivima. “Imali smo deltu i omikron i razne vrste lockdowna i ograničenja putovanja, ali potražnja za naftom ostala je relativno stabilna. To možete pripisati poticajima koji podupiru potražnju i ograničenoj ponudi”, rekao je Craig James iz australske brokerske tvrtke CommSec.

Na kraju tjedna i godine cijene je zakočio skok broja zaraženih covidom 19 u cijelom svijetu, od Australije do SAD-a, potaknut iznimnose zaraznom novom varijantom koronavirusa omikronom.

Američki zdravstveni stručnjaci upozorili su građane da se pripreme za ozbiljne poremećaje u nadolazećim tjednima, budući da će se stope zaraze vjerojatno pogoršati zbog učestalih putovanja tijekom blagdana i otvaranja škola nakon zimskih praznika.

S cijenom nafte blizu 80 dolara, Organizacija zemalja-izvoznica nafte i njezini saveznici predvođeni Rusijom vjerojatno će na sastanku 4. siječnja potvrditi odluku o povećanju opskrbe u veljači za 400 tisuća barela dnevno, saznaje se iz četiri izvora.

“Mislim da će OPEC+ biti izložen snažnom pritisku da osigura dovoljno nafte na tržištu”, rekao je James. (H)

You may also read!

Donacijom PBZ Grupe Dječji dom Zagreb izgradio i opremio dječje igralište i vanjsko vježbalište

Donacijom PBZ Grupe Dječji dom Zagreb izgradio i opremio dječje igralište i vanjsko vježbalište

PBZ Grupa, dio Intesa Sanpaolo Grupe, nastavlja pomagati projekte za dobrobit djece i mladih diljem zemlje u sklopu svog

Read More...
PBZ i Generali predstavili Nogometni kamp za djecu u Hrvatskoj

PBZ i Generali predstavili Nogometni kamp za djecu u Hrvatskoj

Legendarni talijanski nogometni trener Arrigo Sacchi najavio Italia Soccer Camp 2023. Veliko nam je zadovoljstvo najaviti Italia Soccer Camp 2023.

Read More...
cagalj-gruden-krajcic

Europske igre i Europski olimpijski festival mladih – velike prilike za gospodarstvo

"Infrastruktura – trošak ili ulaganje u sportsku zajednicu" tema je o kojoj se danas govorilo na sjednici saborskog Odbora

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design