Cimos dio proizvodnje seli u Hrvatsku

1_cimos

Koparski Cimos, kojega je ove godine kupio talijanski fond Palladio Finanziaria, preselit će manji dio proizvodnje iz Slovenije u Hrvatsku, prenose u srijedu slovenski mediji, što u novoj upravi koju vodi direktor Gino Berti ne komentiraju.

Ljubljanski Dnevnik navodi da je uprava Cimosa pod novim vlasnicima nastavila program poslovnog i kadrovskog restrukturiranja u okviru kojega je, među ostalim, oko 150 radnika u proizvodnji, ali i upravi i stručnim službama, odredila kao tehnološki višak.

Najviše otpuštanja predviđa se u pogonu Cimosa u mjestu Senožeče, gdje se odvija završna obrada raznih automobilskih dijelova, a budući da se iste operacije obavljaju i u Cimosovim pogonima u Istri ti će se poslovi vjerojatno izmjestiti u Hrvatsku, navodi Dnevnik koji se poziva na izvore upoznate sa situacijom u Cimosu.

Delo pak donosi kako vlasnici u prvom kvartalu iduće godine namjeravaju prodati Cimosov pogon Kinematika u kojem je zaposleno gotovo 200 radnika, na poslovima izrade pedalnih sklopova i kočionih mehanizama, o čemu se vode pregovori sa zainteresiranim kupcem.

Cimos je ove godine kupio talijanski fond Palladio Finanziaria preuzevši obvezu servisiranja duga od 110 milijuna eura. Većinski vlasnik donedavno je bila država sa svojim fondovima. Zadnjih desetak godina broj zaposlenih u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Srbiji smanjen je s više od 7000 na sadašnjih oko 4000, od čega je u Sloveniji, gdje je sjedište tvrtke, zaposlenih oko 1500 djelatnika.

Restrukturiranja i smanjenje broja zaposlenih talijanski su vlasnici najavili već prilikom preuzimanja tvtke u Kopru kojoj su u postupku sanacije kreditori prije toga otpisali 130 milijuna eura dugovanja.

U kolovozu je tako zatvoren Cimos Zenica u BiH s oko 130 zaponih te Cimos Sečanj s isto toliko zaposlenika, a oni koji izgube posao u Sloveniji dobit će u skladu s dogovorom vlasnika i poslodavaca otpremninje 15 posto veće od onih koje predviđa zakon.

Cimos je lani imao 270 milijuna prihoda i 68 milijuna eura gubitka.

Uz program kadrovskog i poslovnog restrukturiranja novi vlasnici tvrtku, koja trenutno ima dovoljno narudžbi, namjeravaju specijalizirati za područje izrade turbopunjača. (H)

Pročitajte još vijesti!

posta

Investicijski ciklus Hrvatske pošte u punom zamahu

U petak, 8. prosinca u Hrvatskoj pošti u Branimirovoj ulici u Zagrebu svečano je pušten u pogon jedan od

Read More...
ahk

Suradnja mjesta učenja – ključ uspjeha u dualnom strukovnom obrazovanju

Potrebna jača institucionalizacija suradnje tvrtki i strukovnih škola U okviru svog projekta promicanja i poticanja uvođenja dualnog modela u

Read More...
KentBank istambul

KentBank otvorila predstavništvo u Istanbulu

KentBank d.d. je u studenom 2017. službeno otvorila Predstavništvo u Istanbulu s ciljem jačanja trgovinske veze između Hrvatske i

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Prijavite se na naš newsletter!