Cimos dio proizvodnje seli u Hrvatsku

1_cimos

Koparski Cimos, kojega je ove godine kupio talijanski fond Palladio Finanziaria, preselit će manji dio proizvodnje iz Slovenije u Hrvatsku, prenose u srijedu slovenski mediji, što u novoj upravi koju vodi direktor Gino Berti ne komentiraju.

Ljubljanski Dnevnik navodi da je uprava Cimosa pod novim vlasnicima nastavila program poslovnog i kadrovskog restrukturiranja u okviru kojega je, među ostalim, oko 150 radnika u proizvodnji, ali i upravi i stručnim službama, odredila kao tehnološki višak.

Najviše otpuštanja predviđa se u pogonu Cimosa u mjestu Senožeče, gdje se odvija završna obrada raznih automobilskih dijelova, a budući da se iste operacije obavljaju i u Cimosovim pogonima u Istri ti će se poslovi vjerojatno izmjestiti u Hrvatsku, navodi Dnevnik koji se poziva na izvore upoznate sa situacijom u Cimosu.

Delo pak donosi kako vlasnici u prvom kvartalu iduće godine namjeravaju prodati Cimosov pogon Kinematika u kojem je zaposleno gotovo 200 radnika, na poslovima izrade pedalnih sklopova i kočionih mehanizama, o čemu se vode pregovori sa zainteresiranim kupcem.

Cimos je ove godine kupio talijanski fond Palladio Finanziaria preuzevši obvezu servisiranja duga od 110 milijuna eura. Većinski vlasnik donedavno je bila država sa svojim fondovima. Zadnjih desetak godina broj zaposlenih u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Srbiji smanjen je s više od 7000 na sadašnjih oko 4000, od čega je u Sloveniji, gdje je sjedište tvrtke, zaposlenih oko 1500 djelatnika.

Restrukturiranja i smanjenje broja zaposlenih talijanski su vlasnici najavili već prilikom preuzimanja tvtke u Kopru kojoj su u postupku sanacije kreditori prije toga otpisali 130 milijuna eura dugovanja.

U kolovozu je tako zatvoren Cimos Zenica u BiH s oko 130 zaponih te Cimos Sečanj s isto toliko zaposlenika, a oni koji izgube posao u Sloveniji dobit će u skladu s dogovorom vlasnika i poslodavaca otpremninje 15 posto veće od onih koje predviđa zakon.

Cimos je lani imao 270 milijuna prihoda i 68 milijuna eura gubitka.

Uz program kadrovskog i poslovnog restrukturiranja novi vlasnici tvrtku, koja trenutno ima dovoljno narudžbi, namjeravaju specijalizirati za područje izrade turbopunjača. (H)

Pročitajte još vijesti!

viroexpo

Otvoren Viroexpo na kojem se predstavlja više od 800 izlagača

Na prostor Visoke škole u Virovitici u petak je otvoren 23. međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo, na

Read More...
wallstreet

Wall Street skočio više od 1 posto, prinosi pali

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica skočile više od 1 posto, što se zahvaljuje jačanju tehnološkog sektora

Read More...
dukat

Neto dobit Dukata 40,3 milijuna kuna

Neto dobit Dukata u 2017. godini iznosila je 40,3 milijuna kuna i bila je 71,9 posto manja nego u

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja