Čiste tehnologije u industriji: Lomit će se koplja oko financijske potpore

In Konferencije / savjetovanja
Čiste tehnologije u industriji: Lomit će se koplja oko financijske potpore

Utrka za osvajanje titule prvaka dekarbonizacije je u tijeku. SAD, Indija, Kina i Japan počeli su masovno ulagati u zelene tehnologije i inovacije, a EU je odgovorila s novim Industrijskim planom u okviru Europskog zelenog plana. Ključni dokument predstavlja Net Zero Industry Act, koji je Komisija predstavila u ožujku i čiji je cilj povećati proizvodnju čistih tehnologija u EU i ostvariti nultu stopu emisija stakleničkih plinova. Kako će se utvrditi strateški projekti i financirati, koliko je potrebno smanjiti birokraciju i koje nam vještine na tržištu rada nedostaju za postizanje ovog ambicioznog cilja – bila je tema današnje konferencije Hrvatske gospodarske komore Net Zero Industry, održane u Zagrebu.

“Tranzicija iz civilizacije pogonjene fosilnim gorivima prema svijetu s nultim emisijama strateška je odrednica EU koja zahtijeva ekonomsko restrukturiranje, tehnološka otkrića i značajna ulaganja. Radi se o najvećoj transformaciji gospodarstva u posljednjih sto godina – primjeni inovativnih poslovnih modela dekarbonizacije industrije u skladu s nedavno objavljenim Net Zero Industry Actom Europske komisije. S obzirom na korjenitost promjene, uspjeh ove konferencije neće se mjeriti izgovorenim riječima, već djelima koja poduzimamo kada rasprave završe”, poručio je potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš u ime domaćina konferencije.

Ključno pitanje oko kojega će se lomiti koplja je javna financijska potpora, kako na razini EU, tako i na nacionalnoj razini. Komisija želi privremeno ublažiti pravila o državnim potporama, koja inače ograničavaju nacionalne subvencije – trebale bi biti veće i dodjeljivati se na dulje vremensko razdoblje. No, poznato je i da se kapacitet zemalja EU za dodjelu državnih potpora uvelike razlikuje. O tome što donosi Zeleni industrijski plan i kako ga financirati na konferenciji je govorio voditelj korporativnog i javnog financiranja za Hrvatsku, Sloveniju i Italiju Europske investicijske banke Romolo Isaia. Istaknuo je da su potrebne jednostavnost i predvidljivost, i po pitanju financiranja i administrativnih procedura.

O novoj regulativi govorili su kreatori politika, a i industrijski predvodnici dekarbonizacije.

“Smanjili smo intenzitete poslovnih putovanja, sve što možemo rješavamo putem komunikacijskih platformi, a svoje investicije smo usmjerili u željeznički transport kojeg i EU podcrtava kao jedno od rješenja za smanjivanje CO2 emisija iz prometa. Također, značajna sredstva ulažemo u geotermalnu energiju i solarne projekte. Istodobno, terminal Rijeka Gateway zajedno s APMT-om razvijamo kao potpuno zeleni terminal”, pojasnila je članica Uprave Energia Naturalis Grupe Sabina Škrtić.

“Ova konferencija ukazala je na važnost teme dekarbonizacije industrije. Svjesni smo toga i u Nexe Grupi gdje na projektima zelene tranzicije radimo već godinama. Istaknuli bismo najnoviji projekt u Nexe – CO2NTESSA, koji se odnosi na implementaciju tehnologije u proizvodnji cementa koja hvata CO2 emisije na samom izvoru nastanka, a što će pokazati kako je CO2 neutralna proizvodnja moguća i troškovno konkurentna. Projekt će omogućiti daljnju primjenu i unapređenje tehnologije i znanja u području dekarbonizacije industrije. Ova tehnologija omogućuje smanjenje CO2 emisija do 100 posto, što znači CO2 neutralnu proizvodnju”, rekao je direktor Sektora za strategiju i razvoj Nexe Davor Blažek.

Inovativne modele primjene obnovljivog vodika u različitim industrijama predstavio je izvršni direktor Clean Hydrogen Partnership.

“Tehnologije vodika postaju komercijalno održiva rješenja za industriju, prijevoz i kućanstva na načine kojima smo se samo mogli nadati prije nekoliko godina. Smanjenje CO2 neće se ostvariti bez većeg korištenja vodika, najčišćega mogućega goriva”, izjavio je Bart Biebuyck, izvršni direktor Clean Hydrogen Partnership.

Hilary Mine, potpredsjednica za strategiju i tehnologiju, CX u Nokiji i predsjednica Izvršnog odbora DIGITALEUROPE govorila je o tome kako digitalna transformacija može pomoći u postizanju nulte stope emisije stakleničkih plinova.

“Više nego ikada, digitalna transformacija je hitna i moguća. Digitalni sektor ima nevjerojatno važnu ulogu u omogućavanju održive proizvodnje i potrošnje, u sigurnosti opskrbe i lanaca opskrbe, kao i u kreiranju otpornosti za buduće krize“, poručila je Hilary Mine.

Na konferenciji je zaključeno da postoji prirodna potreba tvrtki za transformacijom. Jednostavan i uravnotežen pristup kapitalu i financiranju je presudan za uspješnu transformaciju, tj. učinkovito sufinanciranje iz EU fondova te državne potpore sektorima koji su od ključne važnosti za prelazak na gospodarstvo s nultom neto stopom emisija. Ne postoji čarobni štapić, niti brza rješenja, već je potrebno ozbiljno planiranje i dosljedna implementacija.

HGK konferencijom želi usmjeriti pozornost na novu europsku industrijsku agendu Net Zero Industry koja predstavlja priliku za transformaciju prema industriji temeljnoj na čistim i digitalnim tehnologijama za net zero doba. Konferenciju su kao zlatni partner podržali Enna, Nexe kao srebrni, a Holcim, KONČAR i Siemens Energy kao brončani partneri.

You may also read!

Hrvatski turizam ima potencijal za širenje sezone kroz kulturni, aktivni i gastro turizam

Hrvatski turizam ima potencijal za širenje sezone kroz kulturni, aktivni i gastro turizam

Drugi dan internacionalne konferencije 365 dinamičnim i intenzivnim programom potvrdio je sve najave o iskoraku u organizaciji i novoj

Read More...
ribarstvo

Hrvatske tvrtke na vodećem sajmu ribarstva Conxemar 2023

Pet hrvatskih tvrtki iz sektora ribarstva predstavlja svoje proizvode na međunarodnom sajmu smrznutih morskih plodova Conxemar 2023, koji se

Read More...
tomislav-rados

Obilježen Svjetski tjedan ulagatelja: Jačati ulogu fondova rizičnog kapitala u financiranju hrvatskog gospodarstva

Povodom Svjetskog tjedna ulagatelja u Hrvatskoj gospodarskoj komori je održan okrugli stol pod nazivom Nove mogućnosti financiranja gospodarstva –

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design