Croatia Airlines u slučaju štrajka ima spreman najam zrakoplova i posada

croatia airlines

ZAGREB, 2. kolovoza 2017. – Nacionalna zrakoplovna kompanija Croatia Airlines ima spremne ugovore o najmu zrakoplova i posada, kojima će se nadomjestiti zaposlenici iz sindikata ORCA, koji za 8. kolovoza najavljuje štrajk, rekao je u srijedu predsjednik Uprave te tvrtke Krešimir Kučko.

Piloti, kabinsko osoblje i dio mehaničara okupljenih u sindikatu Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA) najavili su Upravi da će stupiti u štrajk 8. kolovoza u 6 sati ujutro, jer Uprava tvrtke ne želi pregovarati o novom kolektivnom ugovoru.
Kolektivni ugovor u CA istekao je 31. prosinca prošle godine, Uprava je u studenom inicirala početak pregovora, ali oni nisu započeli sve do travnja ove godine zbog preslagivanja na sindikalnoj sceni, odnosno utvrđivanja reprezentativnosti novoosnovanog sindikata ORCA koji zastupa letačko i kabinsko osoblje te aviomehaničare.

avion

Govoreći o najavljenom štrajku sindikata ORCA, s kojim Uprava dosad nije postigla dogovor oko novoga kolektivnog ugovora, Kučko je kazao kako Croatia Airlines kao nacionalni prijevoznik ima odgovornost i prema putnicima i prema ukupnom hrvatskom gospodarstvu.
“Iznajmit ćemo zrakoplove s posadama kojima ćemo osigurati da prijevoz putnika, bez obzira na štrajk, ne bude doveden u pitanje”, rekao je Kučko.

U štrajk će, prema njegovim riječima, krenuti od 50 do 100 članova sindikata ORCA, uglavnom kabinskog osoblja. Dodao je, međutim, da ipak postoji mogućnost, usprkos zamjenskim zrakoplovima i posadama, da do 20-ak posto putnika ne bude prevezeno.
Napomenuo je da bi pristajanje na zahtjeve tog sindikata, kojih ima 150, kompaniju godišnje stajalo 50 milijuna kuna. Istaknuo je i da su kolektivni ugovor prihvatili Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu te Sindikat inženjera i tehničara u zrakoplovstvu.

ORCA ga ne želi prihvatiti iako nuđeni ugovor sadrži rast plaća, rekao je Kučko te napomenuo da pregovori o kolektivnom ugovoru sa strane Uprave i dalje nisu prekinuti.
“Primanja u Croatia Airlinesu su konkurentna na domaćem i međunarodnom tržištu, kao i uvjeti rada, i nema opravdanja za štrajk u srcu turističke sezone. Štrajk će donijeti štetu i kompaniji, ali i ukupnom gospodarstvu. Povećanje plaća nije moguće, jer bi to ugrozilo postojeća radna mjesta. Ove godine kompanija će imati 258 milijuna kuna investicija od čega 244 milijuna u redovno ulaganje u flotu“, rekao je Kučko.

gužve-na-aerodromuPo njegovim riječima, štrajk najavljen za 8. kolovoza u 6 ujutro, s neizvjesnim trajanjem, može ugroziti ugled tog prijevoznika ali i sezonu, budući da ta kompanija preveze 30 posto svih turista koji u Hrvatsku dolaze zrakoplovima. Naglasio je i da bi štrajk mogao izazvati kolaps u zračnom prometu te da bi šteta od njega mogla iznositi nekoliko milijuna kuna po danu.
Dugotrajni štrajk, pak, mogao bi dovesti do ugrožavanja financijskog poslovanja kompanije. Croatia Airlines je, naveo je Kučko, prije dva tjedna tražila sudsku zabranu štrajka i čeka se odluka suda po tom pitanju.
Sindikat ORCA ima 300 članova. Kučko je kazao i da je pilotima od 2002. do danas  plaća rasla za 10.000 kuna. Kapetani trenutno imaju neto plaće od 34.825 kuna, kopiloti 21.157, a kabinsko osoblje 11.287 kuna, naveo je.
Predstavnik Samostalnog hrvatskog sindikata zaposlenika u zrakoplovstvu Tomislav Rajković istaknuo je da je taj sindikat pristao na kolektivni ugovor jer su prepoznali situaciju u kojoj se kompanija nalazi. (H)

Pročitajte još vijesti!

Burilović, Radoš

Digitalna Komora štedi vrijeme poduzetnicima

Predstavljena prva e-usluga Gospodarska mreža Hrvatska gospodarska komora predstavila je novi projekt – Digitalna komora. Riječ je o informacijsko-komunikacijskoj

Read More...
Drilo

Hrvatska je spremna za digitalizaciju

Hrvatska udruga poslodavaca, HUP- Udruga informatičke i komunikacijske djelatnosti predstavila je danas analizu razvoja digitalizacije Hrvatske te rezultate poslovanja

Read More...
Coolinarika

Pola milijuna Facebook fanova Coolinarike potvrdilo da je najveća kulinarska društvena mreža u regiji zaista cool

„Coolinariko hvala ti što postojiš i što unosiš veselje u moj život. Čast mi je biti članom ovog prekrasnog

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Skoči do alatne trake